29 Mayıs 2007 00:00

İran ve ABD casus şebekesi gölgesi altında görüştü

İran ve ABD arasında, 1979 yılından bu yana ilk “resmi doğrudan görüşme” dün Irak’ta yapıldı. Masaya sadece Irak’taki güvenlik durumunun getirildiği toplantı öncesinde Tahran yönetimi, ülke içinde büyük bir Amerikancı casusluk şebekesinin çökertildiğini açıkladı.

Paylaş

İran ve ABD arasında, 1979 yılından bu yana ilk “resmi doğrudan görüşme” dün Irak’ta yapıldı. Masaya sadece Irak’taki güvenlik durumunun getirildiği toplantı öncesinde Tahran yönetimi, ülke içinde büyük bir Amerikancı casusluk şebekesinin çökertildiğini açıkladı.
1980 yılında ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’nin basılmasından beri Washington ve Tahran arasında diplomatik ilişki bulunmuyor. Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin bürosundaki görüşmeye ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kumi ve Irak Başbakanı Maliki katıldı. Ancak Maliki toplantının başında kısa bir konuşma yaptıktan sonra salonu terk etti ve Irak’ı, Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai temsil etti. Nuri El Maliki konuşmasında, “yabancı güçlerin ve bölgesel müdahalelerin olmadığı istikrarlı bir ülke istediklerini” vurguladı ve “ülkesinin terör örgütleri için üs haline dönüşmemesi gerektiğini” belirtti.
Görüşme ‘olumlu’
Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabagh, Crocker ile Kumi arasındaki görüşmenin samimi geçtiğini ve yalnızca Irak konusuna odaklanıldığını kaydetti. Sözcü, görüşmenin “iyi niyet ve anlayış ortamında geçtiğini” de belirtti.
ABD Büyükelçisi Ryan Crocker da, İran ile uzun bir aradan sonra ilk kez yapılan doğrudan resmi görüşmeleri “olumlu” olarak değerlendirdi. Büyükelçi Crocker basın toplantısında, görüşmenin bir “iş görüşmesi gibi” geçtiğini kaydetti. İranlılara, militanları silahlandırmaya, mali yardımda bulunmaya ve eğitmeye son vermesini söylediğini belirten Büyükelçi, İran’dan Irak ile ilgili ikinci bir görüşme önerisinin gelmesinin beklendiğini bildirdi. Taraflar arasında Irak’a yönelik siyaset konusunda büyük kapsamda anlaşma bulunduğunu belirten Büyükelçi Crocker, Tahran’dan daha fazla eylem beklediklerini söyledi.
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ise, Tahran’da yaptığı açıklamada, dünkü görüşmelerin gelecekte de bir araya gelinmesini sağlayabileceğini, ancak bunun Washington yönetiminin, Orta Doğu politikasının başarılı olmadığını itiraf etmesine bağlı olduğunu belirtti.
Casus şebekesi
Diğer yandan İran yönetimi, ülke genelinde ortaya çıkardığını iddia ettiği casusluk şebekelerinden ABD’yi sorumlu tuttu. Devlet televizyonunun haberine göre, “ortaya çıkarılan casusluk şebekeleri” konusundaki itirazı iletmek üzere İsviçre’nin Tahran Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
İran Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD ile ilişkilerden sorumlu genel müdürü Ahmed Subhani, İstihbarat Bakanlığınca ülkenin batı, güneybatı ve merkez bölgelerinde ortaya çıkarılan casusluk şebekelerinin “ABD istihbarat servislerinin güdümünde olduğunu” iddia etti.
ABD’yi, İran’ın içişlerine karışmakla suçlayan Subhani, Büyükelçi Philippe Welti’den, ülkesinin şikayetini ABD yönetimine iletmesini istedi.
İran İstihbarat Bakanlığı önceki gün, ülkedeki rejimi devirmek için çalışan ve Irak’taki işgalci güçlerce desteklenen bazı casusluk şebekelerini ortaya çıkardığını açıklamıştı.
Beyaz Saray ise, istihbarat konularındaki haberler hakkında açıklama yapmıyor.
İran’ın son şahı Muhammed Rıza döneminde çok iyi düzeyde olan İran-ABD ilişkileri, 1979 İslam devriminden sonra, Humeyni çizgisindeki üniversite öğrencilerinin Tahran’da ABD Büyükelçiliğini basarak, burada çalışan 52 kişiyi rehin tutmaları nedeniyle tamamen kesilmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Mezhep çatışmaları can almaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Yaşam boyu öğretmen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...