29 Mayıs 2007 00:00

Dostum yanlıları sokakta

Afganistan’ın kuzeyinde yer alan Şibergan’da, Türkiye ordusuna yakınlığıyla bilinen savaş ağası General Raşid Dostum’un taraftarlarının yaptığı protesto gösterisinde en az 5 kişi öldü.

Paylaş

Afganistan’ın kuzeyinde yer alan Şibergan’da, Türkiye ordusuna yakınlığıyla bilinen savaş ağası General Raşid Dostum’un taraftarlarının yaptığı protesto gösterisinde en az 5 kişi öldü. Özbek savaş ağası Dostum yanlısı bin civarında kişi, eyalet valisi Ham Hamdard’ı protesto gösterisi düzenlerken, Afgan polisinin tepkisi sert oldu. Taş atan göstericilere ateş açılması sonucu 5 kişi ölürken, 30 civarında kişi yaralandı. Gerginliğin devam etmesi üzerine kente, NATO askerleri konuşlandırıldı.
Afganistan’ın kuzey bölgelerinde güç sahibi olan Hamdard ve Dostum iki eski müttefik olmalarına rağmen, artık aralarında siyasi çekişme olduğu belirtiliyor.
2001’deki ABD işgaliyle devrilen Taliban hareketinin, güney bölgelerinde faal olduğu Afganistan’da, NATO bünyesindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nün (ISAF) komutanlığını Türkiye yürütüyor.
300’den fazla sivil öldü
Bu arada, Afganistan’daki BM yetkilileri, ülkede 2007 yılının ilk 4 ayında 320-380 arasında sivilin öldüğünü belirtti ve işgal güçleri ile Taliban’a, sivilleri koruyan yasalara saygılı olunması çağrısında bulundu.
Afganistan’daki BM insan hakları yetkilisi Richard Bennett, “Uluslararası insan hakları yasası açıktır, sivillerin korunması ve güvenliği öncelikli gelmelidir. Bu prensibe savaştaki tüm tarafların saygı göstermesi gerekir” dedi.
BM yetkililerinin, ölen sivillerin sayısı hakkında yeterli bilgiye ulaşamaması yüzünden kesin rakam veremediğini söyleyen Bennett, buna rağmen yılın ilk 4 ayında 320 ila 380 sivilin öldüğüne inandıklarını ifade etti.
Afganlılar, Batılı güçlerin hava bombardımanına karşı son haftalarda protesto gösterileri düzenlemiş, ABD destekli Devlet Başkanı Hamid Karzai de Afganlıların yabancı askerlere sabrının azaldığını ifade etmişti.
Öte yandan, Afganistan’ın güneyinde işgal güçlerine ait bir konvoya düzenlenen saldırıda, bir Afgan kamyon şoförü ve yaklaşık 20 Taliban militanı öldürüldü.(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Batasuna seçimden galip çıktı

SONRAKİ HABER

Hamas ateşkese yanaşmıyor.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...