29 Mayıs 2007 00:00

Hükümet işçiye yoksulluk dayatıyor

AKP Hükümeti’nin ekonomide çizdiği pembe tabloya karşın yoksulluk sınırı 2 bin YTL’nin üzerinde gerçekleşti. “Kamu işçisi yüksek ücret alıyor”, “Enflasyonla mücadele ediyoruz” iddialarını sıralayan hükümet, bir yandan da yoksulluk sınırının altında olan kamu işçilerinin ücretlerini baskılamaya çalışıyor.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin ekonomide çizdiği pembe tabloya karşın yoksulluk sınırı 2 bin YTL’nin üzerinde gerçekleşti. “Kamu işçisi yüksek ücret alıyor”, “Enflasyonla mücadele ediyoruz” iddialarını sıralayan hükümet, bir yandan da yoksulluk sınırının altında olan kamu işçilerinin ücretlerini baskılamaya çalışıyor.
Bu nedenle sadece 2000 ile 2003 yılları arasında, kamu işçilerinin ücretlerindeki erime yüzde 19’u buldu. Şu an kamu işçilerinin ortalama net ücreti yoksulluk sınırının altında bulunuyor.
Kamuda çalışan 322 bin işçi adına yürütülen toplusözleşme görüşmelerinin ikincisi ise yarın gerçekleştirilecek. Türk-İş, görüşmede birinci 6 ay için yüzde 15 artı yüzde 5 refah payı; ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon artı yüzde 5’er refah payı istiyor. IMF’ye tahhütte bulunan hükümet ise işçiye yüzde 4 zam vermek istiyor.
Açlık ve yoksulluk
Türk-İş’in araştırması ise ücretlerdeki erimenin yüzde 4’ün çok üzerinde olduğunu gösteriyor. Buna göre mayıs ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 626 YTL 37 YKr oldu. 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgari tutarı ifade eden yoksulluk sınırı ise 2 bin 40 YTL 28 YKr olarak gerçekleşti. Bu yılın 5 ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 1.81, son 12 ay itibariyle ise yüzde 12.19 oldu.
Açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, 22 işkolu ve 120 işletmede toplam 320 bin işçiyi kapsayan kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin seçim gündemiyle birleştiğini ifade etti.
Sözleşmelerin seçimden önce bitirilmesini istediklerini dile getiren Kılıç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile yarın yeniden bir araya geleceklerini belirtti.
Hükümetin hedefi yüzde 4
Hükümetin ücret teklifinin netleşmediğini, bunun toplantıda ortaya çıkacağını ifade eden Kılıç, “Hükümet, ücret olarak mali disiplinle izlediği para politikaları doğrultusunda hedeflenen enflasyonu öngörüyor, yani yüzde 4. Türkiye’de şu anda yaşanan enflasyona baktığınız zaman yıl ortalaması yüzde 10, üç aylık ortalama ise yüzde 4’leri geçmektedir. Reel olarak baktığımızda ise işçilerin 2006 yılında yüzde 4’ün üzerinde kaybı söz konusu. Ayrıca büyüme varsa büyümeden pay alacak olan üretenlerdir” dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, ayrıca 22 Temmuz’da yapılacak milletvekili seçimlerinde sendikacı adayları destekleyeceklerini söyledi.
2005’te kandırmışlardı
2005 yılında hükümet ile memur konfederasyonları arasında süren toplugörüşmeler, Türk-İş’in imzaladığı sözleşmeyle ilgili bir itirafa da sahne olmuştu.
Kamu İşveren Kurulu (KİK) Temsilcisi, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek’in, kamuda çalışan 370 bini aşkın işçiyi ilgilendiren sözleşmeyle ilgili yaptığı itiraf şöyleydi: “İşçilerle memurları ücret artışları açısından kıyaslayabilirsiniz. Biz kamu işçisine yüzde 10 verdik. Ama şu realiteyi dikkate alın, işçilere verilen gelir vergisine tabidir. Memurlarda böyle bir sınırlama yoktur. Ocak-şubat-mart-ayına girdiğinde işçinin yüzde 5’i gider, temmuz ayında yüzde 5 daha gider. Bu realiteyi sendikalar da bilirler. Görünüşte yüzde 10 zam yaptık ama bu ortalamaya vurulduğu zaman yüzde 3.4 zam yaptık.”
Üye sayısı düştü
Kamu kesiminde Türk-İş’e üye işçilerin sayısı, 1995-2007 yılları arasında yaklaşık yüzde 53 oranında azaldı. Türk-İş’in verilerine göre, konfederasyona bağlı sendikaların kamudaki üye sayıları özelleştirme uygulamaları, geçici işçilerin bir kısmına vize verilmemesi ve resen emeklilik gibi nedenlerle, 1995-2007 yılları arasında düzenli bir biçimde düştü. Konfederasyon, 1995’te kamu kesiminde çalışan 682 bin 29 işçi adına toplu iş sözleşmesi imzalarken, 1997’de 599 bin 895, 1999’da 578 bin 441, 2001’de 513 bin 740, 2003’te 454 bin 451, 2005’te 371 bin işçi adına toplusözleşme masasına oturdu. Bu yıl ise belediyeler hariç, geçici ve mevsimlik işçiler dahil olmak üzere, 318 bin 909 işçi adına toplu iş sözleşmesi imzalanacak.
Sözleşme kapsamındaki işyerleri
Türk-İş’e bağlı Tarım-İş, Orman-İş, Türkiye Maden-İş, Genel Maden-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Şeker-İş, TEKSİF, Ağaç-İş, Selüloz-İş, Basın-İş, Türk Metal, Dok Gemi-İş, Yol-İş, Tes-İş, Tez Koop-İş, Koop-İş, Demiryol-İş, Denizciler Sendikası, Hava-İş, Liman-İş, Türkiye Haber-İş, Sağlık-İş, TOLEYİS ve Harb-İş sendikaları toplu iş sözleşmesi yürütüyor.
PETKİM, TPAO, BOTAŞ, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, TEKEL, Türkiye Şeker Fabrikaları, İl Özel İdareleri Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, TEDAŞ, EÜAŞ, TEİAŞ, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TCDD ve Milli Savunma Bakanlığı işyerleri, toplu iş sözleşmesi yürütülecek olan kamu işyerleri arasında bulunuyor.(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

MEDİPOLİTİK

SONRAKİ HABER

Batasuna seçimden galip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa