29 Mayıs 2007 00:00

Başbakan’ın gözde okulunun icra borcunu veliler ödedi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın evine iki sokak ötedeki gözde okulu Toygar Börekçi İlköğretim Okulu’nda, eğitim sisteminin dibe vurduğunu gösteren olaylar yaşanıyor.

Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın evine iki sokak ötedeki gözde okulu Toygar Börekçi İlköğretim Okulu’nda, eğitim sisteminin dibe vurduğunu gösteren olaylar yaşanıyor. İki hizmetlinin sigortalarını yatırmadığı için icralık olan ve 35 bin YTL borç çıkartılan okul, Valilik ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da yardımsız bırakılınca, borç velilere ödetildi.
Toygar Börekçi İlköğretim Okulu, basında hep Başbakan’ın gezileriyle gündeme gelmişti. Erdoğan, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde oyunu, eşiyle birlikte bu okulda kullanmıştı. Cuma namazını evinin yakınındaki camide kıldığında ise namaz çıkışı, okulu da ziyaret ederek, öğrenciler ve öğretmenlerle sohbet eederdi.
Ancak Başbakan’ın bu gözde okulu bile Ankara’daki ve Türkiye’deki birçok okul gibi sorunlarla boğuşuyor. Genel bütçeden yeterli bütçe alamayan okul, temizlik gibi hizmetlerini zor koşullarda karşılıyor. Bini aşkın öğrencinin eğitim gördüğü Toygar Börekçi İlköğretim Okulu da uzun süredir 2 temizlik işçisi ile bu hizmetini karşılamaya uğraşıyordu. Ancak bu iki işçinin, sigortaları uzun süre yatırılmamıştı. İşçilerin, okul yönetimini şikayeti üzerine, icra takibi başlatıldı. SSK, “2000-2005 yılları arasında sigortasız temizlik elemanı çalıştırılması” nedeni ile okula 35 bin YTL sigorta cezası kesti.
Okul yalnız bırakıldı
Bunun üzerine yöneticiler, ilk olarak Ankara Valiliği’ne başvurarak, “ceza affı” talep ettiler. Ancak, “Size kurum olarak bir ceza kesilmiş” diyerek başvuruları reddedildi. Keçiören İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri de benzer cevaplarla, okulu yalnız bıraktılar.
Bunun üzerine idare, veli-okul dayanışmasını öngören “Okulumuza Sahip Çıkalım Kampanyası” kapsamında, durumu velilere anlatan bir yazı yollayarak, her veliden en az 20 YTL istedi. Bu dönem başında da borç, velilerin ödediği parayla kapatıldı.
Olayların ardından okul idaresi, özel bir şirket ile anlaşarak, temizlik işini şirkete devretti.
Veliler tepki gösterdi
Gazetemize konuşan okul yöneticileri, Ankara’da buna benzer sıkıntıların yaşandığı çok sayıda okul olduğunu söylediler. Yöneticiler, devlet kurumlarının sigortasız işçi çalıştıracak konuma gelmesine tepki gösterirken, bu durumda olan kurumlara da yöneticilerin sahip çıkmamasını eleştirdiler. Borçların bir önceki yönetim tarafından oluşturulduğunu belirten okul idarecileri, “İyi bir veli dayanışması oldu. Güzel bir çalışma oldu” dediler.
Yaşananlara tepki gösteren veliler, Başbakan’ın katıldığı törenler ile kamuoyunda adını duyuran bir okulun bile AKP’nin icraatları neticesinde icralık duruma düştüğüne dikkat çekerek, “Bugün okulun icra parasını biz velilerden isteyen ve arkasından su, elektrik, telefon, temizlik parası talep eden okullar, herhalde yakın zamanda öğretmenlerin maaşını da biz velilerden isteyecekler” dediler. Özel okullara sürekli katkı yapan Milli Eğitim Bakanı’nın, kendi okullarını görmesini isteyen veliler, aslında kendilerinin de bu parayı vermemesi gerektiğini ama çocuklarının okuması için verdiklerini ifade ettiler. (Ankara/EVRENSEL)
Müge Tuzcuoğlu-Hakan Güler
ÖNCEKİ HABER

Bölgede sel iki günde 11 can aldı

SONRAKİ HABER

Temizlik işçisi iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...