29 Mayıs 2007 00:00

Jandarma da yetkilerinin artırılmasını istedi

Polise, kişi hak ve özgürlükleri, insan hakları açısından kaygı verici boyutta geniş yetkiler tanıyan, polisin silah kullanma ve istediği yerde arama yapabilme, gözaltına alma olanaklarını genişleten Polis Vazife ve Salahiyetleri Yasa Teklifi, üç saat gibi kısa sürede Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Paylaş

Polise, kişi hak ve özgürlükleri, insan hakları açısından kaygı verici boyutta geniş yetkiler tanıyan, polisin silah kullanma ve istediği yerde arama yapabilme, gözaltına alma olanaklarını genişleten Polis Vazife ve Salahiyetleri Yasa Teklifi, üç saat gibi kısa sürede Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin kabul edilmesinin ardından jandarma yetkilileri söz alarak, askerlerin yetkilerinin artırılmasını istediler.
Meclis Adalet Komisyonu dün sabah, Köksal Toptan başkanlığında toplanarak Polis Vazife ve Salahiyetleri Yasası’nda değişikliği görüştü. Teklifin birince maddesindeki “polis, durdurduğu aracın görünmeyen bölümlerinin açılmasını isteyemez” ifadesi tartışma yarattı. Jandarma ve emniyet görevlileri, bu ifadenin değiştirilmesini, en azından polise gözle kontrol olanağı getirilmesini isterken bazı AKP’liler, diğer yasalarda buna ilişkin hükümler olduğunu, zaten şüphelenilmesi durumunda mülki amirin izni ile arama yapılabileceğini ifade ettiler.
Parmak izi alınmasını da içeren maddede jandarma yetkilileri, avuç içi izinin de alınmasını, artık tüm dünyada bu sisteme geçildiğini savundular. Emniyet yetkilileri ise sadece parmak izinin yeterli olduğunu belirtirken, askerle karşı karşıya geldiler. Maddeden, alınacak parmak izlerinin “Emniyet Müdürlüğü’nde oluşturulan sisteme dahil edilmesi” ifadesindeki Emniyet Müdürlüğü bölümü çıkarıldı. Ancak bunun boşluk yaratacağı düşüncesi ile “kolluk güçlerinin kendi bünyelerinde oluşturduğu sisteme geçmesi” ifadesi eklendi. Avuç içi izinin alınması, komisyonda reddedilirken jandarma görevlileri, emniyet görevlilerine tepki göstererek “Sizin yüzünüzden oldu” dediler.
Asacaksın bunları
AKP’li Mehmet Yılmazcan, son yaşanan bombalama olaylarına atıfta bulunarak “İnsan haklarına saygı gösterildiği, yetkiler az olduğu için patlama olmuştur” iddiasında bulundu. Yılmazcan, “Onların vazifesi bizim güvenliğimizi sağlıyor. Niçin onlara güvenmiyoruz? Onları güçlendirmeliyiz, yoksa sokağa çıkamaz olacağız” diye konuştu. Avuç içi izinin alınmasını da öneren Yılmazcan, “zor ve silah kullanma” başlıklı 4’üncü maddeye ilişkin görüşmelerde de polisin, “dur” ihtarını “duyulabilecek şekilde” yapması ifadesinin eklenmesine tepki gösterdi. Yılmazcan, “Dur denilmesi bile lüzumsuz” derken CHP’lilerin “Doğrudan asalım o zaman” itirazına, “Asacaksın gerekirse” yanıtını verdi.
Teklifin, “polis aşağıdaki suçların önlenmesi amacıyla istihbarat faaliyetinde bulunurken, her türlü beşeri ve teknik imkanlardan yararlanır” ifadesinin bulunduğu ve suçların sayıldığı 6’ncı maddesi, yönetmelikle düzenleneceği gerekçesiyle madde metninden çıkarıldı. Sonradan verilen önergelerle, “önleme araması” başlıklı 3’üncü maddenin (d) fıkrasındaki “umumi ve umuma açık yerler” ifadesine, “yerleşim yerlerine giriş ve çıkışlar” ifadesi eklendi.
Teklifin kabul edilmesinin ardından jandarma yetkilileri söz alarak, askerlerin yetkilerinin artırılmasını istediler. Jandarma yetkilileri, “askerlerin de bu yetkileri kullanması açısından” değişiklik isterken bu öneri, “Hükümet düzeyinde tartışmak gerekiyor” denilerek reddedildi. Yasa teklifinin Genel Kurul’dan da hızlı bir şekilde geçirilmesi beklerniyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EGEÇEP, Ege’nin çevre sorunlarını açıkladı

SONRAKİ HABER

Yağmur olsun da çamurdan olsun…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...