29 Mayıs 2007 00:00

Salih: Kuzey Irak’a müdahale etmeyin

Ankara’da olası bir sınır ötesi operasyon tartışılırken Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Türkiye’ye PKK ile mücadelede “diplomatik yollar”ı kullanma çağrısında bulundu.

Paylaş

Ankara’da olası bir sınır ötesi operasyon tartışılırken Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Türkiye’ye PKK ile mücadelede “diplomatik yollar”ı kullanma çağrısında bulundu. Salih, bu çağrıyı Kuzey Irak’taki PKK varlığı ile ilgili Bağdat’ta temaslarda bulunan Büyükelçi Oğuz Çelikkol’a iletti. Salih, Irak’ın egemenliğinin ihlal edilmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.
Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Bağdat’ta Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih ile görüştü. Görüşmeden sonra açıklama yapan
Salih, “Türkiye’ye Irak toprakları
üzerinden güvenlik tehdidi gelmesi yönündeki tespitlerin” ele alındığını belirterek “Belirlenen tehditlerle ilgili konuların, Irak ve Türkiye hükümetleri arasında var olan kanallar üzerinden ele alınması gerektiğini vurguladık” dedi. Salih, “Irak’ın egemenliğinin ihlal edilmesini kabul etmeyeceklerini bildirdiklerini” de kaydetti. Açıklamada, “Irak’a herhangi bir dış müdahalenin, bölgede sorunların derinleşmesine yol açacağı” ifadeleri de yer aldı.
Büyükelçi Çelikkol da açıklamasında, görüşmede birçok konunun ele alındığını, bunlardan birinin de PKK olduğunu belirterek “Irak bizim komşumuzdur ve burada olanlar bizim için de önemlidir. Burada biz tek bir konuyu ele almadık; iki ülkeyi de ilgilendiren tüm konuları ele aldık” dedi.
Hava sahasını ihlal, tesadüf mü kasıt mı?

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, iki ABD savaş uçağının Türk Hava Sahasını ihlal etmesiyle ilgili, “Uçaklarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan detaylı bilgi gelmedi” dedi. TBMM’de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Gül, uçakların hava sahası ihlaline ilişkin detaylı bilgi gelmeden bir şey söylemeyeceğini ifade ederek, uçaklarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan detaylı bilginin gelmediğini söyledi.
“Daha önce de bu tür ihlaller oluyor muydu?” sorusu üzerine Abdullah Gül, şunları söyledi: “Bildiğim kadarıyla sık olmuyordu. Daha önce belki olmuş olabilir. Ama sınırlarda genellikle bu tip şeyler oluyor. Bunlarla ilgili detaylı bilgiler geliyor, Hava Kuvvetleri ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından Dışişleri Bakanlığı’na... Biz de gerekli girişimleri yapıyoruz. Tabii ki işin niteliği detaylı bilgiyle ortaya çıkar. Tesadüf mü? Bir kasıt var mı? Kaç dakikadır? Ne kadar süredir? Ne kadar içeridedir? Bunlar ancak detaylı bilgiler gelince ona göre hareket ederiz.”
“Uçakların silahlı olup olmadığına” ilişkin bir soru üzerine de Gül, “Bütün bunlar, işte detaylı bilgi dediğim şeylerdir. Şu an bu bilgiler gelmedi” diye konuştu. Gül, “Ne tür bir adım atılacak? Bir nota mı yoksa büyükelçi çağırıp bilgi mi edinilecek?” sorusuna, “Şekline ve bilgilerine göre” yanıtını verdi.
Genelkurmay Başkanlığı, ABD’ye ait iki F-16 uçağının 24 Mayıs Perşembe günü Türk Hava Sahası’nı Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde dört dakika süreyle ihlal ettiğini açıklamıştı.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Barış ve diyaloga ihtiyaç var’

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...