29 Mayıs 2007 00:00

Tunceli barışı tartıştı

Tunceli’de düzenlenen “Barış için Demokratik Birlik Konferansı”nda konuşan Gazeteci-Yazar Aydın Çubukçu, “Sorun dağlarda, sınır ötesinde değil. Sorun İstanbul, Ankara, İzmir sokaklarında. Çözüm de burada olur” dedi.

Paylaş

“Türkiye Barışını Arıyor Konferansı”nın devamı olarak Tunceli’de düzenlenen “Barış için Demokratik Birlik Konferansı”nda Kürt sorununun çözüm yolları tartışıldı. Gazeteci-Yazar Aydın Çubukçu, “Silahların altında yatan nedenler, gerekçeler ortadan kalkmadığı sürece barış olmaz” dedi.
Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin’in de aralarında bulunduğu 25 kurum ve kuruluş temsilcisinin çağrısı ile düzenlenen “Barış için Demokratik Birlik Konferansı” Belediye Konferans Salonu’nda yapıldı. “Türkiye Barışını Arıyor Konferansı”nın devamı niteliğindeki konferansta Gazeteci-Yazar Aydın Çubukçu, Barış İnisiyatifi Üyesi İmam Canpolat ve Trabzon Barış Girişimi Üyesi Gültekin Yücesan sunum yaptı. Konferansı çok sayıda kişi izledi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan İHD Tunceli Temsilcisi Av. Barış Yıldırım, yıllardır Kürt sorununun ‘terörizm ve asayiş sorunu’ olarak ele alındığını, bu nedenle kalıcı bir çözümün yaratılamadığını söyledi.
Filistin ve Irak’taki savaşa tepki gösterip Kürtlerin barış talepleri karşısında sessiz kalan kesimleri eleştiren Barış İnisiyatifi Üyesi İmam Canpolat, Türkiye’nin üniter yapısı içerisinde Kürtlerin de kendini ifade edebileceği bir yapılanmanın yaratılması gerektiğine dikkat çekti. Gazeteci-Yazar Aydın Çubukçu ise sadece silahların susmasının ‘barış’ anlamına gelmediğini söyledi. “Herkes barışı istiyor. Ama kimse barışın tam olarak ne olduğunu bilmiyor” diyen Çubukçu, “Silahların susması dönemseldir. Silahların altında yatan nedenler, gerekçeler ortadan kalkmadığı sürece barış olmaz” diye konuştu. Çubukçu, barışın dağlarda, ya da sınır ötesinde olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Toplum yeni cenazeler istemiyor. Buna son vermeyi bazıları sınıra yığınak yaparak güç ile çözüleceğini düşünüyor. Biz katılmıyoruz. Sorun dağlarda, sınır ötesinde değil. Sorun İstanbul, Ankara, İzmir sokaklarında. Çözüm de burada olur.”
Trabzon Barış Girişimi Üyesi Gültekin Yücesan ise konuşmasına, 2005 yılında HPG’liler tarafından kaçırılan Er Coşkun Kırandi’yi teslim alan heyete teşekkür ederek başladı. Yıllardır barış isteyen Kürtleri temsil eden partilerin kapatıldığını, milletvekillerinin parlamentodan kovulduğunu hatırlatan Yücesan, son olarak da Kürtlerin Meclis’e girmesini engellemek için bağımsız adayların birleşik oy pusulasına alındığını kaydetti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

ALBATROS

SONRAKİ HABER

‘Barış ve diyaloga ihtiyaç var’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...