30 Mayıs 2007 00:00

Google kişisel bilgilere ‘tıklıyor’

İnternetin başlıca arama motorlarından biri Google’un “kişisel bilgiye dayalı kapsamlı bir veritabanı” oluşturduğu öğrenildi. İngiltere’de yayımlanan “The Independent” gazetesinin haberine göre, ...

Paylaş

İnternetin başlıca arama motorlarından biri Google’un “kişisel bilgiye dayalı kapsamlı bir veritabanı” oluşturduğu öğrenildi. İngiltere’de yayımlanan “The Independent” gazetesinin haberine göre, “girişim özel hayatın korunmasıyla ilgili kaygı taşıyan çevreler tarafından endişeyle karşılanıyor.
1996 yılında Amerikalı iki öğrenci tarafından oluşturulan Google, şu anda 100 farklı dilde çalışan dünyanın en çok kullanılan arama motoru. Google geçen yıl da video sitesi YouTube’u satın alarak bilgi sistemine dahil etmişti. Söz konusu kişisel bilgiye dayalı veritabanı oluşturma projesi daha önce ABD yönetimi tarafından önerilmiş, ancak arama motorları, kullanıcılarının haklarını gerekçe göstererek, bu öneriyi reddetmişti. Google’un son kararı, “ABD yönetiminin baskısına dayanamadı” yorumlarına neden olurken, söz konusu veritabanının, ABD’ye verilip verilmeyeceği konusunda ise net bir bilgi bulunmuyor.
Google kendini savundu
Google’un oluşturacağı veritabanını, “dünya çapında bilgi sağlamak amacıyla kullanıcılar hakkında bilgi toplayan mantıklı bir araç” olarak değerlendiren Google yöneticileri ise, “teknolojinin elverdiği oranda bütün bilgi sisteminin kişiselleşmesini öngördüklerini” söyledi. Google yöneticilerinden Peter Fleischer, “sanal ortamda izlenme” konusunda gelen eleştirilere ise, “Bu adım kullanıcıya daha iyi bir bilgi aktarımı sağlayacak kişiselleştirilmiş bir arama yöntemini içeriyor. Eğer kullanıcı bilginin bizim tarafımızdan saklanmasını istemiyorsa kendi isteğidir. Bizim amacımız kişisel bilgilerle dolu dev bir kütüphane yaratmak değil” diye yanıt verdi.
‘Zorlama ihtimali’
Independent gazetesi, hükümetlerin istemesi durumunda bu veritabanına kolayca ulaşabileceğine dikkat çekti. Bilgi Politikaları Araştırma Vakfı Başkanı Ross Anderson ise, Google’un internet kullanıcılarının özel hayatını korumasını imkansız hale getirdiğini ifade ederken; Financial Times gazetesinin teknoloji editörü ise, “Birilerine, bana ait 30 yıllık bir bilgiyi internetin altını deşip bulma ve bana karşı kullanma fırsatı neden veriliyor?” diye sordu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Evlere su yok sokaklara var

SONRAKİ HABER

Gazetecilere ‘rejim değişikliği’ eğitimi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...