30 Mayıs 2007 00:00

Evlere su yok sokaklara var

Bir taraftan “Su kaynakları tükeniyor” diyerek ilginç önermelerle acil eylem planları açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan “Bahar Temizliği” adı altında cadde ve sokakların yıkanması için günde bin 800 tondan fazla su harcıyor.

Paylaş

Bir taraftan “Su kaynakları tükeniyor” diyerek ilginç önermelerle acil eylem planları açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan “Bahar Temizliği” adı altında cadde ve sokakların yıkanması için günde bin 800 tondan fazla su harcıyor. Şehrin önemli merkezlerinin ve caddelerinin yıkanması için 90 su tankeri, günde ikişer sefer yapıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, İstanbul halkına banyolara ‘kurna’ koymayı ve yıkanmak yerine silinmeyi önermesinin yanı sıra bahçelere ‘sarnıç’ yapılmasını tavsiye etmesi akıllara durgunluk veriyor. Kapısında araç ve halı yıkayanlara 450 YTL para cezası kesen belediyenin, kendisine ne kadar ceza vereceği merak konusu!
Kuyu suyu mu?
Hafta içi saat 23.00 ve 06.00 arası yıkama yapan araçlar, pazar günleri ise 07.00 ve 23.30 arası çalışıyor. Sulama işlemi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSTAÇ AŞ tarafından yapılıyor.
İSTAÇ yetkilileri, yıkama için kuyu suyu kullandıklarını ifade ediyorlar. Ama “İstanbul’da günde bin 800 tonluk su ihtiyacını karşılayacak rezerv bulunmuyor mu” sorumuzu yanıtsız bırakıyorlar.
Temizlik işlerinde çalışan belediye işçilerinden aldığımız bilgiye göre ise rezerv açığı, şehrin su ihtiyacını karşılayan Büyükçekmece ve Terkos Gölleri’nden karşılanıyor. Barajlardaki su seviyesinin yüzde 15’lere kadar düşmesinin ardından kırmızı alarm durumuna geçen İSKİ ve DSİ, halkı tasarruflu su kullanamaya çağırsa da günlük harcanan bin 800 tonluk sudan bahsetmiyor.
Vatandaş görevini yaptı!
Geçtiğimiz günlerde “Küresel ısınma ve iklim değişikliği” paneline katılmak için ABD’ye giden Topbaş, havalimanında yaptığı açıklamada İstanbul halkına, tasarruf uyarılarını dikkate aldıkları için teşekkür etmişti. Bu vesileyle 200 bin metreküp su tasarrufu sağladıklarını da ‘müjdeleyen’ Topbaş, su tasarrufunu yüzde 25 seviyesine çıkardıkları zaman İstanbul’un su problemi kalmayacağını duyurmuştu. Sıradan vatandaştan tasarruf bekleyen Topbaş, cadde ve sokakların yanı sıra binlerce metreküp suyu golf sahalarına harcamaktan geri durmuyor.
Su kesintisi
Öte yardan başta emekçi semtleri olmak üzere İstanbul’da su kesintileri sürüyor. Belediye yetkilileri, kesintileri bakım onarım çalışmalarına bağlarken vatandaş, kesintileri çekilen su sıkıntısına bağlıyor.
İstanbul’un bir kısmı dünü susuz geçirdi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) Kağıthane Artıma Tesisi’nde yapacağı bakım ve onarım çalışmaları gerekçe gösterilerek İstanbul’da bazı ilçelere 12 saat süreyle su verilmedi. Kağıthane, Sarıyer, Şişli, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Beyoğlu, Bayrampaşa, Fatih (sahil kesimi hariç), Beşiktaş (sahil kesimi hariç), Eminönü ve Esenler’in bir kısmında yaşayan ve 12 saat boyunca susuz kalan vatandaşlar soruyor: “Temiz sokak elbette isteriz ama evlerimizde suların akmadığı bir dönemde, sokakları başka bir yöntemle temizlemek mümkün değil mi?”
Belediyeden ‘sağlık’ gerekçesi
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz ve vatandaşların sorularını ilettiğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yazılı cevabı şöyle: “Türkiye’nin gözbebeği 15 milyon nüfuslu metropol İstanbul’da, yaz dönemi temizlik çalışmaları devam etmektedir. Bu çerçevede yıkama ve elle süpürme çalışmaları sürdürülmektedir.
Yıkamalarda kullanılmak üzere atık suların ve deniz suyunun arıtılması ile ilgili proje çalışmaları da devam etmektedir. Yıkama faaliyetleri, turizmin ve kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde önemli ana arter, yol ve meydanlarda Atık Yönetimi Müdürlüğü bünyesinde çalışan çevre mühendisleri kontrolünde yapılmaktadır. Görüntü kirliliğini, tozlanmayı ve bundan kaynaklı hastalık unsurlarını yok etmek için yapılan yıkama çalışmaları, genellikle insan ve araç yoğunluğunun az olduğu gece saatlerinde yapılmaktadır.”
Dikkatli kullanalım!
İSKİ, kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 47’ye indiğini ve şu anda toplam kullanılabilir su miktarının 416 milyon metreküp olduğunu açıkladı. Buna göre kente 2 milyon metreküp su verildiği dikkate alınırsa bu rakam, kentin yaklaşık 6 aylık suyunun kaldığını gösteriyor. Barajlarda yılda ortalama 65 milyon metreküp su buharlaşma yoluyla kayboluyor. Ayrıca İSKİ tarafından İstanbulluların su kullanma alışkanlıklarına yönelik yapılan araştırma, vatandaşların yüzde 16’sının dişlerini fırçalarken, yüzde 15.5’inin tıraş olurken musluğu açık bıraktığını ve yüzde 36.2’sinin de arabasını hortumla yıkadığını gösteriyor. Saniyede bir damla damlatan musluğun ise yılda 6 ton su kaybına neden olduğu belirtiliyor. Aracın hortumla yıkanması halinde 250-500 litre arasında su harcanıyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TOKİ’de SPK skandalı

SONRAKİ HABER

Google kişisel bilgilere ‘tıklıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...