30 Mayıs 2007 00:00

TSK Kosova’da da komutayı devraldı

Afganistan’daki NATO Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nün (ISAF) komutanlığını yıl sonuna kadar üstlenen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kosova’daki Çok Uluslu Güney Kuvvet Komutanlığı’nı (MNTF-S) bir yıllığına Almanya’dan devraldı.

Paylaş

Afganistan’daki NATO Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nün (ISAF) komutanlığını yıl sonuna kadar üstlenen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kosova’daki Çok Uluslu Güney Kuvvet Komutanlığı’nı (MNTF-S) bir yıllığına Almanya’dan devraldı.
Tuğgeneral Uğur Tarçın, Kosova kenti Prizren’de, MNTF-S komutanlığını Alman Tuğgeneral Erich Preffer’den devraldı. Törene Kosova Başbakanı Agim Çeku, UNMİK Şefi Joakim Rucker, Prizren Belediye Başkanı Ekrem Krüeziu, askeri ve sivil yetkililer ile dini cemaatlerin temsilcileri katıldı.
KFOR Komutanı Korgeneral Roland Kather, törende, uluslararası toplum ve Kosova halkı için son derece önemli olan son durumun bitiş çizgisine yaklaşıldığını belirterek, “Çok Uluslu Güney Kuvvet Komutanlığı’nın sorumluluk bölgesinde işimiz henüz bitmedi. Halen bir çok iş yapılmayı beklemekte” dedi.
Personel sayısı bini geçecek
Görevi devreden Tuğgeneral Preffer ve devralan Tuğgeneral Tarçın’ın konuşmalarının ardından NATO sancağı el değiştirdi.
Prizren’de bulunan Türk taburunda 5’i kadın 757 personel görev yapıyor. Kosova Çok Uluslu Güney Görev Kuvveti’nde yer alan 4 bin askeri personelin 757’sini Türk askerleri oluşturuyor.
Türkiye’nin komutayı devralacağının kesinleşmesinden sonra tabura katılan 343 yeni personelin oryantasyon süreci devam ediyor.
KFOR’a 1999’dan beri katkıda bulunan TSK, MNTF-S’nin liderliğini almasıyla ilk defa Kosova’da bir bölgenin komutasını üstleniyor.
Lübnan için teskere
Bu arada, Başbakanlık, Lübnan’da BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında görev yapan Türk askerlerinin süresinin 1 yıl daha uzatılması için hazırladığı teskereyi, TBMM Başkanlığına sundu.
Teskerede, BM Güvenlik Konseyinin 11 Ağustos 2006’da kabul ettiği 1701 sayılı karar ve TBMM’nin 5 Eylül 2006 tarihli kararıyla, TSK’ya Lübnan’da 1 yıl görev yapması için izin verdiği hatırlatılarak, şöyle denildi:
‘’Türkiye, gerek UNIFIL kara harekatına, gerek UNIFIL Deniz Görev Gücüne yaptığı katkılarla, barışı koruma harekatının etkin biçimde icrasında önemli bir işlev üstlenmiş, böylece gerek BM sistemi içinde gerek bölgesel ve küresel ölçekte görünürlüğünün artmasını, başarılı performansıyla sahip olduğu konumunun pekişmesini sağlamıştır.
UNIFIL’ın görev süresi 31 Ağustos 2007 tarihinde sona erecek olup, görev süresinin sonraki dönem için yenilenmesi yönünde, BM bünyesinde hazırlıklar başlatılmıştır. Bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra yeni bir BM Güvenlik Konseyi kararı kabul edilerek, UNIFIL’ın görev süresinin uzatılması beklenmektedir.’’
Teskerede, UNIFIL’ın görev süresinin uzatılması yönünde karar alması durumunda; görev süresi 5 Eylül 2007 tarihinde dolacak olan Türk askerinin görev süresinin 1 yıl daha uzatılması ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından yapılması için izin verilmesi istendi.
Türkiye, BM Lübnan Geçici Kuvvetine geçen yıl Ekim ayından beri, bir İstihkam İnşaat Bölüğü ve Deniz Görev Kuvveti’nde bir fırkateyn ile katılıyor. Lübnan’da 993 TSK personeli bulunuyor.
TSK, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki NATO gücü ISAF bünyesinde de 1150 personel ile hizmet görüyor. (DIŞ HABERLER)
Lübnanlı asker öldü

Lübnan’ın kuzeyindeki Nehr El Bared Filistin mülteci kampından atılan El Fetih El İslam militanları ile Lübnan ordusu arasında çıkan çatışmada bir asker daha öldü.
Lübnan ordusunun sözcüsü, militanların sabah saatlerinde Hend El Bared civarında Lübnan ordusuna ait bir mevziye açtığı ateşte 1 askerin öldüğünü söyledi. Geçen haftaki çatışmalarda, aralarında Filistinli mülteci sivillerin de olduğu 100’e yakın kişi hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

‘Mücadeleye zarar veriyorlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...