31 Mayıs 2007 00:00

Kamu işçisine memur zammı

Kamuda çalışan yaklaşık 320 bin işçi adına hükümet ile Türk-İş arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ikincisinden de sonuç çıkmadı. Türk-İş Genel Merkezi’nde yapılan görüşmede, iki tarafın tekliflerini...

Paylaş

Kamuda çalışan yaklaşık 320 bin işçi adına hükümet ile Türk-İş arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ikincisinden de sonuç çıkmadı. Türk-İş Genel Merkezi’nde yapılan görüşmede, iki tarafın tekliflerini değerlendirmek üzere bir komisyon oluşturuldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, memurlar için yaptıkları önerilerin işçiler için de geçerli olduğunu söyledi.
Şahin’in başkanlığındaki heyet TİS görüşmelerinin ikincisi için dün Türk-İş’e geldi. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç’ın odasında gerçekleştirilen bir buçuk saatlik görüşmenin ardından ortak açıklama yapıldı.
İlk açıklamayı yapan Bakan Şahin, Türk-İş’in kendilerine sunduğu öneri konusunda teknik çalışmaları yürütmek üzere bir komisyon oluşturma kararı verdiklerini söyledi.
Enflasyon oranını önerdi
Gazetecilerin soruları üzerine Şahin, parasal olarak herhangi bir rakam konuşmadıklarını, bir rakam vermelerinin TİS’i zora sokabileceğini savunan Şahin, henüz sonuca ulaşamadıklarını ifade etti. Seçim öncesi işçilere müjde verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine de Şahin, “Kamuda çalışanlar sadece kamu işçilerinden ibaret değil” yanıtını verdi. Şahin, memur sendikaları ile yapılan toplu görüşmeleri hatırlatarak, memurlar için yaptıkları önerilerin işçiler için de geçerli olduğunu söyledi. Şahin, “Devletin, kamunun dengeleri var. Çalışanlarla ilgili zam yaklaşımımız var” diye konuştu.
“Gerçekleşen enflasyon mu, öngörülen enflasyon mu” önerdiklerinin sorulması üzerine Şahin, memur olsun, işçi olsun o yıl öngörülen enflasyonu esas aldıklarını, ama enflasyonun öngörüleni aşması durumunda farkı vereceklerini ileri sürdü.”
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da 320 bin kamu çalışanının TİS’lerini en kısa zamanda bitirmek için ne yapılması gerektiğini görüştüklerini söyledi. Kılıç, bu amaçla oluşturdukları komisyonun çalışma yapacağını, oradan sonuca gitmeyi amaçladıklarını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
Memura yüzde 4 verilmişti

En düşük kamu işçi ücretinin 915 YTL’ye çıkarılmasını isteyen Türk-İş, birinci 6 ay zammı olarak yüzde 15 artı yüzde 5 refah payı; ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon oranı artı yüzde 5’er refah payı talep ediyor. Türk-İş ayrıca sosyal ödemelerin ücret zamları oranında artırılmasını ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan farkların da anlaşmanın imzalanmasından sonraki 5 gün içinde ödenmesini istiyor, Hükümet ise memurlara verdiği, düşük maaşlar için yüzde 4, yüksek maaşlar için yüzde 3 civarında zam veriyor.
Madenlerde arabulucu dönemi

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, toplusözleşme görüşmeleriyle ilgili işçilere bilgi verdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi’nde madencilere seslenen Denizer, 11 bin işçiyi ilgilendiren sözleşmenin arabulucu aşamasında olduğunu söyledi. Geçen yıl işbaşı yapan madencilerin ücretlerinin eski çalışanlarla aynı seviyeye çıkarılması konusunda kendilerine söz verildiğini ifade eden Denizer, şöyle konuştu: “Emeğimizin hakkını en demokratik yollardan aramasını biliyoruz. Uyuşmazlıkla sonuçlanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, ücret artışı konusunda en iyi oranı elde etmek istiyoruz. Sözleşmenin masa başında bağıtlanması amacındayız. Burada kavga, en son konudur. Ama kavgaya gireceksek beraber gireceğiz.” (Zonguldak/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bakan Şahin 4/C’lileri azarladı

SONRAKİ HABER

Zorlu Grubu’na Yapı-Yol Sen’den tavsiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...