31 Mayıs 2007 00:00

Öğle molasında seçimi konuştular

Öğle saati olduğunda çay ocağı tıklım tıklım doluyor. Maltepe’ye bağlı Zümrütevler Mahallesi’nde bulunan çay ocağının müdavimleri, Tülin Caddesi’nde bulunan 5 ayrı tekstil atölyesinin işçileri.

Paylaş

Öğle saati olduğunda çay ocağı tıklım tıklım doluyor. Maltepe’ye bağlı Zümrütevler Mahallesi’nde bulunan çay ocağının müdavimleri, Tülin Caddesi’nde bulunan 5 ayrı tekstil atölyesinin işçileri. Atölyelerde verilen yemekler yenmeyecek kadar kötü olduğu için işçiler buradan aldıkları tost, poğaça ve simitlerle karınlarını doyuruyorlar. Bir yandan da tavla ve okey oynanıyor. İşçiler geç saatlere kadar çalıştıkları için bu tür eğlencelere ayıracakları başka bir zaman yok. Sohbetin konusu ise kaçınılmaz olarak yaklaşan seçimler. Ve bu, işbaşı çağrısına kadar sürüyor.
Biz fakirleştik
“Emeğe saygısı olmayan partiler hep iktidar oluyor” diyerek söze başlıyor Haşim Gök. Bu partilerin seçimden önce güzel vaatler verdiğini, seçimden sonra ise unutulduğunu söylüyor. “AKP din üzerinden, CHP ise laiklik üzerinden siyaset yapıyor. Biz ise gün geçtikçe fakirleşiyoruz. Yıllardır tekstilde çalışıyorum ama hiçbir sosyal hakkımız yok. Ücretimizi bile alamıyoruz” diyen Gök, “Cumhuriyete sahip çık” mitingleriyle ilgili ise şunları dile getiriyor: “Eşitlikten, laiklikten söz edenler, Kürt sorunu karşısında neden saldırgan oluyorlar? Kürtleri neden reddediyorlar?”
Mehmet Hanifi Aydık ise kimsenin bu durumu değiştiremeyeceği düşüncesinde. 620 YTL ücret alıyor, 400’ünü ise kiraya veriyor. Her ay 350 YTL içeride olduğunu kaydeden Aydık, kim başa gelirse gelsin kendisi için “sorun olmayacağını” söylüyor.
Hepsi aynı
Meclis’teki partilerin hepsinin aynı olduğunu dile getiren Cevdet Aksu, Bitlisli bir vatandaş olarak ağaların, şıhların baskısından kurtulduklarını, ama patron baskısının sürdüğünü belirtiyor. Aksu şöyle devam ediyor: “Bizim patron şu an Amerika’da. Gelince, Kürt sorunu için milletvekili adayı olacakmış.” Devletin adım atması halinde Kürt sorununun çözüleceğini söyleyen Aksu, “20 milyon insan 400 YTL ücretle çalışmak için iş bekliyor, yatırım bekliyor, eğitim bekliyor” diyor. AKP’nin yerine başka bir partinin gelmesini istediğini söyleyen Aksu, seçimlerde bağımsız adayları destekleyeceğini dile getiriyor.
Sözü hemen Haşim Gök alıyor. Kendisinin de bağımsız adayları destekleyeceğini anlatan Gök, şöyle devam ediyor: “Güneydoğu ve Doğu’da yaşayanların Meclis’te temsilcilerinin olması gerekir. Bu seçimde seyirci olmamalıyız, muhakkak birlikte hareket etmeliyiz, böylece kazanabiliriz.”
Barış Çiftçi, 15 yıllık işçi ama ne sigorta primi ödeniyor ne de sendikası var. İşçilerin birlik olmaması nedeniyle sorunların çözülemediğini anlatan Çiftçi, “35 yaşındayım, birçok iktidar gördüm ama hayatımızda bir şey değişmedi” diyor. Çiftçi, “sol partilerin” birliğini istiyor ama önce Deniz Baykal’ın siyaseti bırakması gerektiğini söylüyor. Cumhuriyet mitinglerini desteklediğini belirten Çiftçi, AKP’nin Türkiye için her anlamda tehlike olduğunu söylüyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

İşçiler hakları için direniyor.

SONRAKİ HABER

Bakan Şahin 4/C’lileri azarladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...