31 Mayıs 2007 00:00

Topbaş’ın İstanbul’u fethi

İstanbul’un fethinin 500. yılında, Menderes iktidarı tarafından gerçekleştirilen görkemli “fetih” kutlamalarının ardından, fethin 554. yıldönümü vesilesiyde düzenlenen etkinlikler de önceki birçok fetih ...

Paylaş

İstanbul’un fethinin 500. yılında, Menderes iktidarı tarafından gerçekleştirilen görkemli “fetih” kutlamalarının ardından, fethin 554. yıldönümü vesilesiyde düzenlenen etkinlikler de önceki birçok fetih etkinliğinden ayrılan görüntülere sahne oldu. Bu etkinlikler içinde hafızalara kazınacak olan ise önceki gece sudan görüntü perdesi üzerinde gerçekleştirilen görsel şölendi.
Saat 22.00’ye doğru Eski Galata Köprüsü üzerinde Askeri Mehteran Takımı’nın verdiği konserin ardından ışıklı fetih gösterisine geçildi.
Haliç üzerine kurulan 3 platformun üzerine yerleştirilen 25 metre yüksekliğinde 200 metre uzunluğundaki sudan görüntü perdesi, bugüne kadar Avrupa’da kullanılmış en büyük sudan görüntü perdesiydi.
29 Mayıs için Yüzüklerin Efendisi filminin tekniğini (3D) kullanarak özel olarak hazırlanan film, perde üzerine yansıtıldı. Filmin bitişiyle birlikte deniz yüzeyinde duran, dans eden fıskiye sistemleri ile müzikle senkronizeli, ışık boyama sistemleri ile kombine bir biçimde çalışan renkli özel şovlar yapıldı. Bu görsel şölen, 60 fıskiye, 40 jet nozel sisteminden oluşurken, müzikle dans eden sistemin daha uzak mesafelerden de izlenebilmesi için genişliği 100 metre olarak ayarlanırken, fıskiyeler de 30 metre yükseğe kadar su fışkırttılar.
Su perdesi üzerine yansıtılan görüntülerde, filmin içeriğinde bulunan özel alev efektleri, 7-8 metreye kadar alev verebilen 6 adet alev makinesi ile canlı olarak yapıldı.
“Özgürleştirici” bir fetih
Fethin 554. yıldönümü vesilesiyle hazırlanan ışıklı filmin içeriği ise sanki içinden geçilen dönemin gerilimlerini hesaba katarak hazırlanmıştı. Genelkurmay muhtırasında “kutlu doğum haftası” gerekçesiyle yapılan etkinlerdeki yaklaşım ve yöntemlerin eleştiri konusu yapılmış olduğu hatırlandığında, fetih şöleninin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı, yanında bulunan Garnizon Komutanı’na karşı zor durumda bırakmayacak biçimde kurgulanmış olduğu dikkati çekiyordu. Topbaş burada yaptığı konuşmada, “cumhuriyet değerlerine” olumlu atıflar yaparken gösterilen ışıklı fetih filminde, “özgürleştirici bir padişah” resmedildi. İstanbul’un fethi, Avrupa’da Rönesans ve Reform sürecine kaynaklık eden bir gelişme olarak sunuldu.
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın reklama verdiği önem de bu görsel şovda kendini gösterdi. Topbaş, su ve ışıkla oluşturulan fetih görüntülerinin içine yerleştirilen görüntüsüyle “tarihe”, “fetih sürecine” götürüldü. Fetih görüntüsünün içinde yansıtılan Topbaş’ın, elinde bayraklı bir biçimde gösterilmesi de gözlerden kaçmadı.
2.6 milyon YTL
Avrupa’nın şu ana kadarki en büyük su perdesi üzerinde gerçekleştirilen, oldukça ihtişamlı bu gösterinin kaça mal olduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı’na sorduk. Verilen bilgiye göre, 3 günlük fetih etkinlikleri toplam 2.6 milyon YTL’ye mal olmuş. Etkinlikler Kültür Aş. tarafından gerçekleştirilmiş.
Bu arada bu su ve ışık gösterisinin sahnelendiği saatler dahil olmak üzere, önceki gün İstanbul’da 12 saat boyunca sular kesikti. (İstanbul/EVRENSEL)
Fatih Polat
ÖNCEKİ HABER

Sigarasız ve dumansız ortamlar

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa