31 Mayıs 2007 00:00

Semaver’den ödenek tepkisi

Kültür Bakanlığı tarafından kimi tiyatrolara verilen ödeneklere, Semaver Kumpanya tepki gösterdi. “Türk tiyatrosunu yıkmak için iktidarlara ihtiyacımız yok. Biz kendi kendimize yıkarız” diyen açıklamayı,...

Paylaş

Kültür Bakanlığı tarafından kimi tiyatrolara verilen ödeneklere, Semaver Kumpanya tepki gösterdi. “Türk tiyatrosunu yıkmak için iktidarlara ihtiyacımız yok. Biz kendi kendimize yıkarız” diyen açıklamayı, Semaver Kumpanya adına Yönetmen Işıl Kasapoğlu yaptı.
Açıklamada şöyle denildi: “Semaver Kumpanya ilk kurulduğundan bu yana aynı şeyleri söylemeye devam ediyor. Kuruluşunda kamu tiyatrosu-ticari tiyatro ayrımı yapılmadığı sürece ve ödenekler için geçerli kriterler oluşturulmadığı sürece ödeneklere başvurmayacağını açıklamıştı. İlk iki yıl müracaat da etmedi. Ancak karşısına başka sorunlar çıktı! Kültür Bakanlığı’ndan ödenek almayan tiyatrolar, Devlet Tiyatroları salonlarında oynayamıyor, turnelerde daha bir zorluklarla karşılaşıyordu. ‘Kültür Bakanılığı Ödeneği ile Sahnelenmiştir’ imzası, ne yazık ki tiyatroların yaşamını kolaylaştırıcı bir etken olmuştu. Kumpanya oyuncularının yarısından çoğunun isteksizliklerine karşın, yukarıda sayılan olumsuzluklar nedeniyle sanat yönetmenlerinin ısrarıyla üçüncü yıl başvuru yapıldı. Az ya da çok, bir ödenek alındı. Bir sonraki yıl ödenek kriterlerinin içinin iyice boşaltılması sonucu ödenek verilmeyen diğer tiyatrolara yardım eli uzatılmaya çalışıldı, tam olarak becerilebildiği söylenemese de! Ve durmadan her vesile ile Özel Kamu Tiyatrosu-Özel Ticari Tiyatro ayrımı gerekliliği vurgulandı.”
Bu yıl ise Semaver Kumpanya’nın başvurduğu halde ödenek alamadağını belirten Kasapoğlu, 250 kez perde açarak 50 bin seyirciye ulaştıklarını hatırlattı. “Ticaretten arındırmak şartıyla ödenek kültür kurumları için bir şart. Dünyanın hiçbir yerinde özel kamu tiyatroları sadece gişe gelirleriyle yaşayamazlar” diyen Kasapoğlu, “temiz ödenekten”, “kriterleri belli ödenekten” paylarını istediklerini belirtti. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kadın öyküleri ödülleri sahiplerine verildi

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet basını: Rüzgarlı Sokak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...