31 Mayıs 2007 00:00

Sağlığa 32 bin personel alınacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Haziran ayında 32 bin 449 yeni sağlık personeli alınacağını belirterek, “Bu yerleştirmelerde hükümet ve Sağlık Bakanlığı olarak bizim bir tasarrufumuz, yönlendirmemiz kesinlikle söz konusu değildir.

Paylaş

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Haziran ayında 32 bin 449 yeni sağlık personeli alınacağını belirterek, “Bu yerleştirmelerde hükümet ve Sağlık Bakanlığı olarak bizim bir tasarrufumuz, yönlendirmemiz kesinlikle söz konusu değildir. Dolayısıyla kadrolaşma iddiaları tamamen saçma iddialardır” dedi.
Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, kendilerinden önceki hükümet döneminde atanan sağlık personeli sayısının 39 bin 185, kendi dönemlerinde ise 66 bin 168 olduğunu anlatan Akdağ, haziranda atanacak 32 bin 449 personel ile birlikte bu sayının 98 bin 617’ye ulaşacağını bildirdi. Yeni atanacak doktorlarla birlikte hükümetleri döneminde atanan sağlık personeli sayısının 100 binin üzerine çıkacağını ifade eden Akdağ, bu atamaları yaparken özellikle personel eksiği olan yerlere öncelik verdiklerini iddia etti.
Her 100 bin kişi başına düşen hekim sayısı 140’ın altında
Son yıllarda tıp fakültelerindeki öğretim üyesi sayıları artarken öğrenci sayısının azaldığını, ülkedeki hekim sayısının yetersiz olduğunu vurgulayan Akdağ, şöyle konuştu: “Maalesef her 100 bin kişi başına düşen hekim sayısı 140’ın altında olan iki ülke var. Türkiye Cumhuriyeti ve Arnavutluk. Bu gerçekler karşısında lafı sağa sola eğip bükerek, rakamlarla oynayarak Türkiye’de hekim sayısının yeterli olduğunu söyleyenler artık başlarını kumdan çıkarmalıdır. Hiç kimse başını kuma gömerek gerçekleri gizleyemez.” Akdağ, sağlık hizmetlerindeki gelişme ve hizmete erişimin gelişmesi için hekim, hemşire ve diğer sağlık personeli sayısının artırılması gerektiğini bildirdi.
‘Kadrolaşma iddiaları saçma’
Daha sonra soruları yanıtlayan Akdağ, “Yeni yapılacak atamalarla sağlıkta kadrolaşma iddialarının dile getirildiği” hatırlatılarak, “Seçim öncesinde 32 bin kişi alınması etik mi?” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Komik bir iddia. Çünkü biz bu personeli kendimiz seçmiyoruz. Diş hekimleri ve eczacılar noter huzurunda yapılan kurayla istihdam ediliyor. Diğer sağlık personeli açısından da Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giren personelimiz, açılan istihdam noktalarına ÖSYM’nin yerleştirmesiyle giriyorlar. Bu yerleştirmelerde hükümet ve Sağlık Bakanlığı olarak bizim bir tasarrufumuz, yönlendirmemiz kesinlikle söz konusu değildir. Dolayısıyla kadrolaşma iddiaları tamamen saçma iddialardır.”
Akdağ, bir başka soru üzerine, alınacak 32 bin 449 sağlık personelinin, bin 350’sinin diş tabibi, 199’unun eczacı, 9 bin 234’ünün hemşire, 3 bin 874’ünün ebe ve 17 bin 792’sinin ise çeşitli alanlarda sağlık memuru olacağını, bunların içinde erkek hemşirelerin de bulunduğunu bildirdi.
Bağ-Kur ve SSK’lıların üniversite ve özel hastanelerden yararlanmasıyla ilgili bir soruya karşılık da Akdağ, Bağ-Kur’luların önceki uygulamaya göre üniversite hastanelerine başvurduklarında ödemelerini kendilerinin yaptığını, yeni düzenlemeye göre bunun ortadan kaldırıldığını söyledi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Kenelerle yaşamayı öğrenmek zorundayız’

SONRAKİ HABER

Maden-İş Ankara Kongresi ve Soma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa