31 Mayıs 2007 00:00

Rusya’dan büyük meydan okuma

Rusya, salı günü ABD savunma sahasına ulaşabilecek kapasitede, kıtalararası balistik füzesini başarıyla test etti. Moskova, bu yeni “soğuk savaş tarzı” silah ile ABD’ye gözdağı vermiş oldu.

Paylaş

Rusya, salı günü ABD savunma sahasına ulaşabilecek kapasitede, kıtalararası balistik füzesini başarıyla test etti. Moskova, bu yeni “soğuk savaş tarzı” silah ile ABD’ye gözdağı vermiş oldu. Bu füze denemesi tam da Bush yönetiminin Doğu Avrupa’ya füze kalkanları yerleştirmesi üzerine oluşan gergin ortamda bir askeri karşılık olarak gerçekleşti.
Rusya’nın yeni füzesi RS-24’ün şu önemli özellikleri bulunuyor:
l Vurulması neredeyse imkansız olan bağımsız birden çok savaş başlığı taşıyor.
l Binlerce mil uzaktaki kıtalararası hedefleri vurabiliyor.
l Başlıkları farklı hedeflere kilitlenebiliyor.
Salı günü gerçekleşen testte, füze, kuzeybatı Rusya’daki Plestesk’ten 5 bin 500 kilometre uzaklıktaki Büyük Okyanus kıyısındaki Kamçatka yarımadasına fırlatıldı ve hedefi vurmayı başardı.
‘Tüm savunma sistemlerini aşarız’
Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov, Rusya’nın elindeki füzelerin tüm savunma sistemlerini aşabilecek kapasitede olduğunu söyledi. İvanov, Rus Stratejik Güçler Komutanlığı’nın balistik füze denemesi açıklamasının ardından Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, “Bugün Rusya’nın elinde, mevcut veya gelecekte inşa edilebilecek her türlü savunma sistemini aşma kapasitesine sahip füzeler bulunmakta” dedi.
İvanov ayrıca ABD ve Sovyetler Birliği arasında imzalanan orta menzilli nükleer silahları yasaklayan anlaşmanın artık geçerliğini kaybettiğini, çünkü bu yasağın, başka ülkeler tarafından, örneğin Çin tarafından aşıldığını ifade etti.
Rusya, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) da çekileceğini duyurmuş, Haziran ayı içinde bu konuyla ilgili acil bir uluslararası konferans toplanmasını talep etmişti.
Putin’den ABD’ye uyarı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, ABD’nin Doğu Avrupa’ya füze kalkan sistemi yerleştirilmesinin kıtayı “barut fıçısı” haline getireceğini söyledi. Moskova’ya gelen Portekiz Başbakanı Jose Socrates’i Kremlin’de kabulünde konuşan Putin, füze kalkanının uluslararası ve Avrupa ile tüm ilişkilerde “yeni ve gereksiz” riskler oluşturacağını da söyledi.
AB dönem başkanlığını 1 haziranda devralacak olan Portekiz ile Rusya’nın ilişkilerinin çok iyi şekilde geliştiğini ifade eden Putin, “Portekiz’in AB dönem başkanlığının Rusya’nın Avrupalı ortaklarıyla ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmasını umuyoruz” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
Telefonda Kosova’yı görüştüler
ABD Başkanı George W. Bush ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, telefon görüşmesi yaparak Birleşmiş Milletler (BM) yönetimi altındaki Kosova konusunu ele aldılar.
Beyaz Saray, tarafların Kosova’ya ilişkin temaslarını sürdürme konusunda anlaştıklarını belirtirken, Kremlin Sarayı ise ayrıntısını vermediği görüşmede Bush ile Putin’in, 6-8 Haziran tarihleri arasıda Almanya’da yapılacak G-8 Zirvesi hazırlıkları çerçevesinde, uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.
Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, Putin’in girişimiyle yapılan telefon görüşmesinde, Kosova ve iki tarafın da ilgilendiği konularda diyalogun sürdürülmesinin öneminin ele alındığını söyledi. Johndroe, iki liderin gelecek haftaki G-8 Zirvesi’nde birbirlerini görme umudunu dile getirdiğini bildirdi.
Anlaşma iddiası
Bu arada Hırvatistan’ın önde gelen gazetelerinden Jutarnji List’de bugün yer alan bir haberde Rusya, ABD ve AB’nin, BM yönetimi altındaki Sırbistan’ın Kosova bölgesinin geleceğine ilişkin bir uzlaşmaya vardığı ileri sürüldü.
Rusya yönetimine yakın kaynaklara dayanıldığı belirtilen haberde, Moskova’nın, kimi koşulların yerine getirilmesi durumunda Kosova’ya bağımsızlık yolunu açan Batı’nın desteklediği BM kararını veto etmeyeceği kaydedildi.
Haberde, “Moskova’nın, BM Temsilcisi Martti Ahtisaari’nin önerdiği biçimde Kosova planını kabule hazır olduğunu göstermesi durumunda, Washington ve Brüksel’in de karşılığında Kosova’nın BM üyeliğine ilişkin 2 yıllık moratoryumu kabul edeceği” kaydedildi.
Bir koşulun da Kosova’da Sırp azınlığın olduğu bölgelerde bir Rus askeri varlığının bulunması olduğunu belirtilen habere göre, bir diğer koşulu da gelecek yıl Hırvatistan, Arnavutluk ve Makedonya’yı tam üyelik için çağırması beklenen NATO’nun, aynı çağrıyı eski Sovyet cumhuriyetleri olan Ukrayna ve Gürcistan’a genişletmemesi oluşturuyor.
G-8 Dışişleri Bakanları Toplantısı
Öte yandan Almanya’nın Potsdam kentinde düzenlenen G-8 Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, Kosova’nın gelecekteki statüsü önemli tartışma konularından birini oluşturdu.
Toplantıyı yöneten Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a çağrıda bulunarak Rus yönetiminin, Kosova’nın statüsü konusunda BM Güvenlik Konseyi’nde veto kullanmamasını istedi.
Lavrov ise tutumunu değiştirmeyerek “Sırbistan’ın kaderi, Kosova’nın kaderi, New York ya da Potsdam’da değil, taraflar arasında doğrudan görüşmelerle belirlenmeli” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Lübnan’da çatışmalar yer yer sürüyor

SONRAKİ HABER

Tutuklu öğrenciler yarın hakim karşısına çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...