31 Mayıs 2007 00:00

Temiz bir memleket özlemiyle...

Çevre Mühendisleri Odası’nın sekreteryasını yürüttüğü TMMOB Çevre Sempozyumu’nda çevre sorunları masaya yatırılarak, “rantı” değil insanı ve çevreyi esas alan bir çevre politikasının ipuçları ortaya çıkarılacak.

Paylaş

Çevre Mühendisleri Odası’nın sekreteryasını yürüttüğü TMMOB Çevre Sempozyumu’nda çevre sorunları masaya yatırılarak, “rantı” değil insanı ve çevreyi esas alan bir çevre politikasının ipuçları ortaya çıkarılacak. “Sömürülmeyen bir dünya, temiz bir memleket özlemi ile” düzenlenen sempozyum 8-9 Haziran günleri Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Ana teması “Çevre Politikası” olan sempozyumda, çevre politikası kavramının ne olması gerektiği üzerine tartışmalar yapılarak, kamu ve toplum yararını öne çıkaran bir çevre politikasının ana hatları oluşturulacak. Sempozyumda, doğal varlıklar, sürdürülebilir gelişme politikaları, Avrupa Birliği süreci, toplumsal çevre hareketleri ve yerel yönetimler ekseninde ulusal ve kentsel çevre sorunları ele alınacak. Çevre olgusunun küresel bir nitelik taşıması nedeniyle bazı ülke deneyimlerinin de masaya yatırılacağı sempozyumda, bilimsel tebliğlerin yanı sıra, çevre mücadelesinde elde edilen birikim de sunulacak. Çevre Sempozyumu, TMMOB’un bu alanda düzenlediği kapsamlı ilk etkinlik olma özelliği de taşıyacak.
Sempozyumun açılışında, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Ethem Torunoğlu, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Ünlütürk, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe konuşacak. Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Çevre Politikaları” başlıklı bir çerçeve sunuş yapacak. Sempozyumun “Doğal Varlıklar” başlıklı birinci oturumunda Prof. Dr. Beyza Üstün ile Türkiye Çiftçi Sendikaları Uluslararası Sözcüsü Abdullah Aysu ve Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı İsmail Küçük konuşacak. “Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Politikaları” başlığını taşıyan ikinci oturumda ise Doç. Dr. Yücel Çağlar ile Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’ndan Hüseyin Ülkü sunum yapacak. Birinci günün son oturumunda “Çevre Sorunları ve Ülke Deneyimleri” masaya yatırılacak. Bu oturumda Küba Çevre Ajansı Başkanı Dr. Gisela Alonso ile Bolivarcı Venezüella Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dr. Kaldone G.Nweihed, Küba ve Venezüella deneyimlerini paylaşacak.
Çevre ve siyaset ilişkisi
Sempozyumun ikinci günü “Avrupa Birliği Süreci ve Çevre Politikaları” oturumu ile başlayacak. Bu otururumda Küresel Denge Derneği’nden Nuran Talu ile Avrupa Birliği Genel Sekreteri Dr. Erol Saner konuşacak. “Çevre ve Toplumsal Hareketler” başlıklı oturumda ise Ekoloji Kolektifi’nden Fevzi Özlüer, Beyaz Adımlar Platformu’ndan Mehmet Horuş ve Türkiye Yeşiller’den Ümit Şahin, sunum yapacak. “Yerel Yönetimler ve Çevre” başlığını taşıyan son oturumda, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin ile Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, konuşma yapacak. Oturumların ardından sempozyum, “Çevrenin Siyaseti mi, Siyasetin Çevresi mi” konulu forumla devam edecek. Sempozyum sonuç bildirgesinin okunması ve kapanış filmi ile sona erecek.
Sempozyuma TMMOB üyeleri 100 YTL, diğer katılımcılar 150 YTL ödeyerek, TMMOB öğrenci üyeleri ise ücretsiz katılabilecek. Sempozyumla ilgili bilgi almak için “0312 419 80 71-72-73”ten Sanem Yardımcı ile iletişim kurmak mümkün. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Küresel ısınma unutulacak bir sorun değil

SONRAKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...