31 Mayıs 2007 00:00

Ankara diyaloga kapalı

Türkiye, Kuzey Irak’a olası bir operasyonu tartışırken; Kürt yetkililer Ankara ile diyalog kurmaya çalışıyor. Kuzey Irak’ın iki etkin partisi Mesud Barzani’nin KDP’si ve Celal Talabani’nin KYB’si Ankara’ya ...

Paylaş

Türkiye, Kuzey Irak’a olası bir operasyonu tartışırken; Kürt yetkililer Ankara ile diyalog kurmaya çalışıyor. Kuzey Irak’ın iki etkin partisi Mesud Barzani’nin KDP’si ve Celal Talabani’nin KYB’si Ankara’ya gelmek istediklerini Dışişleri Bakanlığı’na bildirdi. Ancak, bakanlık olumsuz yanıt verdi.
CNN Türk’ün haberine göre iki hafta önce Barzani’nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak ortak bir komisyon kurup Ankara’ya gelmek istediklerini bildirdi.
Kürt partilerin başvurusunda, tüm konuları görüşmeye açık oldukları da belirtildi. Başvuruyu değerlendiren Dışişleri Bakanlığı ise talebe olumsuz yanıt verdi. Dışişleri yetkilileri Türkiye’deki mevcut ortam nedeniyle görüşmenin mümkün olmadığını Kürt yetkililere iletti.
Özel temsilci konuştu
Bu arada Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol, hafta sonu gerçekleşen Irak’taki temasları sırasında, PKK sorununun artık çözüme kavuşturulması yönünde Ankara’nın isteklerini anlayışla karşılayan bir hava gördüklerini bildirdi.
Irak’ın başkenti Bağdat’taki temaslarını tamamlayarak Ankara’ya dönen Büyükelçi Çelikkol, ziyaretinin ayrıntılarını AA’ya açıkladı. Kısa zaman içerisinde Irak hükümetinin hemen hemen bütün önde gelen yetkilileriyle görüşmeler yaptığını aktaran Çelikkol, PKK varlığının kendileri için çok önemli bir husus olduğuna işaret ederek, Bağdat’taki görüşmelerinde bu konuyu da ele aldıklarını söyledi.
‘Olumlu hava gördük’
Büyükelçi Çelikkol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm bu hususları kapsayan mektubunu Irak Başbakanı Maliki’ye tevdi ettiğini kaydetti. Irak’taki PKK faaliyetlerine dair bazı belgeleri de Irak makamlarına verdiğini belirten Çelikkol, bu belgelerde yer alan hususlardan birinin, PKK’nin Türkiye’de kullandığı patlayıcı maddelerin Irak’tan geldiğini gösteren hususları içerdiğini bildirdi. Çelikkol, bu konuların zaten gerek ABD gerek Irak ile terörizm konusunda yapılan temaslarda konuşulan konular olduğuna dikkati çekti. Irak hükümetinin PKK ile mücadele konusundaki yaklaşımının son derece önemli olduğunu ifade eden Çelikkol, “Bu konunun artık çözüme kavuşturulması yönündeki isteklerimizi anlayışla karşılayan bir hava gördük” dedi.
Türkiye’nin kuzey Irak’a sınırlı operasyon düzenlemesine ABD’nin onay verdiği yönünde basında çıkan bazı haberlerin hatırlatılması üzerine, “Bunlar spekülasyon, basının önünde konuşulacak konular değil” diyen Büyükelçi Çelikkol, şunları söyledi: “Dediğim gibi, bizim arzumuz ve gündeme getirdiğimiz hususlar, bu sorunun görüşmelerle ve Irak hükümetinin, Irak’taki yetkililerinin artık bu konunun temelini anlayarak çözüm getirmeleridir.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Vagondaki silahlar inceleniyor

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...