31 Mayıs 2007 00:00

ABD: Asker çekmenin sınır ötesi operasyonla ilgisi yok

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, Kuzey Irak’ta güvenlik sorumluluğunun Kürt güçlerine bırakılmasının, koalisyon güçleri ve Irak hükümetinin uzun zamandır mevcut olan planlarıyla bağlantısı bulunduğunu ...

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, Kuzey Irak’ta güvenlik sorumluluğunun Kürt güçlerine bırakılmasının, koalisyon güçleri ve Irak hükümetinin uzun zamandır mevcut olan planlarıyla bağlantısı bulunduğunu belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’de seçimlere kısa bir süre varken ve PKK ile ilgili kaygılar söz konusuyken, Kuzey Irak’ta güvenliğin Kürtlere devredilmesinde neden acele edildiği yönündeki soruya karşılık Casey, “Bu mesele üzerinde dört yıldır çalışılıyor. Bu, Irak’ta savaş sonrası operasyonlar çerçevesinde yapılacağından bahsettiğimiz bir şeydi. Iraklıların kendi güvenlik güçlerini geliştirmesine yardım edeceğimizi ve sonunda ülkenin tamamının güvenliğinden sorumlu olmaları yönünde çalışacağımızı söylemiştik. Bu meselenin zamanlamasının Türkiye’deki ya da bir başka ülkedeki olaylarla hiçbir bağlantısı yoktur. Bunun sadece koalisyon güçleri ve Irak hükümetinin uzun zamandır var olan mevcut planlarıyla bağlantısı vardır” dedi.
Hava sahasının ihlali
Türk hava sahasının Amerikan F-16’larınca Irak sınırında ihlal edilmesine ilişkin sorular üzerine Casey, bu konuda daha erken saatte bir açıklamada bulunduğunu, ayrıca Ankara’daki Amerikan büyükelçiliğinden bir açıklama yapıldığını belirterek, Türk hava sahasına yönelik ihlalin, “istenmeden” gerçekleştiğini kaydetti. Casey, “Bu mesele soruşturuluyor. Böyle bir şey olduğunu fark eder etmez, Türk Savunma Bakanlığı ve Türk Dışişleri Bakanlığı ile görüştük. Elbette biz Türk egemenliğine ve Türk hava sahasına çok saygılıyız. Ve soruşturmamız yoluyla, böyle bir şeyin bir daha tekrarlanmamasını sağlayacak gerekli adımlar neyse onların atılmasını garanti edeceğiz” diye konuştu.
Bir gazetecinin, bu uçuşların amacını sorması ve Türkiye’nin, PKK ile mücadele kapsamında bölgeye asker göndermesi durumunda ABD’nin müdahale edip etmeyeceği yönündeki sorusu üzerine Casey, bu uçuşların, Irak’ta konuşlanmış olan Amerikan uçakları tarafından yapıldığını belirterek, “Benim anladığım, kısa ve istemeden gerçekleşmiş bir ihlal oldu. Dürüstçe söylemek gerekirse, oradaki görevlerinin ne olduğunu bilmiyorum. Pentagon veya o bölgedeki komutanlarla kontrol edebilirsiniz” dedi.
Sınır ötesine soğuk
Sözcü, “Türk hükümetinin kuzey Irak’a askeri müdahalesi yönündeki varsayıma dayalı soruya gelince, bu konuda çeşitli vesilelerle konuştuk ve tutumumuz aynen sürüyor. Türkiye ve Irak hükümetleriyle beraber çalışarak PKK’nın oluşturduğu tehditle başa çıkmayı istiyoruz. Bunu yapmanın en iyi yolu, diplomatik olarak beraber çalışmak ve bu sorunlarla birlikte başa çıkmaktır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Polis Açıl’ı kaçıranlara rekor ceza

SONRAKİ HABER

Vagondaki silahlar inceleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...