31 Mayıs 2007 00:00

Gençler Türkiye’yi tartıştı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 1968 hareketi önderlerinden Mustafa Yalçıner ve Gazeteci Perihan Mağden’in katılımı ile ‘Gençlik Ne Yapmalı’ isimli panel düzenlendi.

Paylaş

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 1968 hareketi önderlerinden Mustafa Yalçıner ve Gazeteci Perihan Mağden’in katılımı ile ‘Gençlik Ne Yapmalı’ isimli panel düzenlendi.
Fakülte Oditoryumu’nda düzenlenen ve 100’e yakın öğrencinin katıldığı panelde, ilk konuşmayı yapan Mustafa Yalçıner, 1968 gençlik kuşağından bahsederek, gençlerin tam bağımsız ve demokratik tutumlarından hiçbir zaman ödün vermediklerini söyledi. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının darbenin ötesine geçtiklerini belirten Yalçıner, “Gezmiş’in idamını onaylayanlar darbeciler ve demokratlardır” dedi. Demokrasinin, halkın iradesinin üstünde olduğunu söyleyen Yalçıner, halkın iradesini yansıtmaktan kaçınıldığı için seçim sistemindeki yüzde 10 barajının korunduğunu dile getirdi. “Laik olduğunu söyleyen bir devlette Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeri yoktur” diyen Yalçıner, gençlerin kendi ufuklarını oluşturması gerektiğini dile getirdi. Gençlerin demokrasiyi kurarak geleceklerini kazanması gerektiğini söyleyen Yalçıner, Hrant Dink’in ‘Türkiye Barışını Arıyor’ konferansından sonra bir mesaj niteliğinde katledildiğini belirtti.
Paranoyalarla yönetiliyoruz
Perihan Mağden ise Türkiye’nin paranoyalarla yönetildiğini belirterek, politikaların paranoyalar üstünde gerçekleştiğini ve laikliğin din olarak kullanıldığını söyledi. Darbe gerçekliği ile yaşadıklarını söyleyen Mağden, askeriyenin hayatın her alanında konuşup fetva vererek politikacıları sindirdiğini ifade etti. Mağden, “Demokrasi beklentisini orduculara dayarsanız bu zaten antidemokratik bir yol içerir. Sadece antiemperyalist değil antimilitarist olmadığınız sürece orduculuğun kucağına düşersiniz. Şimdiki ulusalcıları ve mitingleri böyle görmeden edemiyorum. Türkiye korkularla yönetildi. Ve 1968’den bu yana Türkiye hakiki demokrasiye geçemedi” dedi. Laikçiliğin Türkiye’de çok ciddi bir şekilde din olarak kullanıldığını belirten Mağden, “Tandoğan’da yapılan Cumhuriyet Mitingi’ne katılanların Anıtkabir’in mermerlerini öpmesi bence tamamen tanrısallaştırmaktır. Ölmüş bir lideri ki Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştiren bir lideri tanrısallaştırarak hakiki anlamda demokrasiye geçmemizi engellemektir” diye konuştu. Panel, soru ve cevaplarla sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Moğultay bağımsız adaylığını açıkladı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın sözlerine inceleme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...