01 Haziran 2007 00:00

Almanya’da OHAL günleri

6-8 Haziran’da Heiligendamm’da yapılacak G8 Zirvesi çerçevesinde alınan güvenlik önlemleri, önceki günden itibaren başladı. Batlık Denizi kıyısındaki Heiligendamm’da “birinci derece güvenlik bölgesi” olarak ilan edilen bölgeye,...

Paylaş

6-8 Haziran’da Heiligendamm’da yapılacak G8 Zirvesi çerçevesinde alınan güvenlik önlemleri, önceki günden itibaren başladı. Batlık Denizi kıyısındaki Heiligendamm’da “birinci derece güvenlik bölgesi” olarak ilan edilen bölgeye, orada oturanlar, otel çalışanları ile paket ve posta dağıtıcıları, yapılacak yoğun kontrollerden sonra girebilecek. Polis, bu bölgede oturanlara özel kimlik dağıttı. Bunun dışındaki vatandaşların ise bölgeye girmesi yasaklandı. Bölgeye denizden ulaşmak da mümkün olmayacak. Bölgeye yanaşmak isteyen botlar, Sahil Güvenlik tarafından durdurulacak.
12 km uzunluğunda ve 2,5 metre yüksekliğinde bir duvarla etrafı çevrilen “güvenlik bölgesi”ne giriş-çıkışlar, iki büyük kapıdan yapılacak.
Yaşam felç olacak
G8 Zirvesi dolayısıyla başta Heiligendamm olmak üzere bölgede yaşam, adeta felç olacak. Birinci dereceden güvenlikli bölge olarak ilan edilen alana girmek isteyen vatandaşların evlerine ulaşmaları için, sürekli yollarını uzatmaları gerekiyor. Özellikle protesto gösterilerinin yapılacağı günlerde, Kuzey Almanya’da olağanüstü önlemlerin alınması bekleniyor.
Zirve 12,5 milyon Euro’ya mal olacak
G8 Zirvesi’nin toplam maliyeti 12,5 Euro olacak. Bütçenin önemli bir bölümünü Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti üstlenecek. Federal Hükümet de katkı sunacak. G8 Zirvesi’nin yüksek maliyetine de yoğun tepki gösterilmişti. Daha önce de ABD Başkanı George W. Bush’un, Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti’ndeki Stralsund’a gelmesi tartışmalara yol açmıştı. Eyalet hükümeti masrafların tümünü ödemeye yanaşmamıştı.
16 bin polis
Zirve kapsamında Almanya genelinden getirilecek 16 bin polis görev yapacak. Bunların 5 bini dünden itibaren görev yapmaya başladı. 2 bini de hafta sonunda görevlendirilecek. Ayrıca, zirve boyunca orduya ait birlikler de görev yapacak.
Polis yasak istedi
Bu kadar yoğun güvenlik önleminin alınmasına karşı yapılan eleştirileri yanıtlayan Mecklenburg-Vorpommern İçişleri Bakanı Lorenz Caffier ise, “dünyanın en çok tehdit edilen liderlerini ağırladıklarını” söyleyerek, “ortada abartılı bir şeyin olmadığını” ifade etti.
Öte yandan, G8 polis birliği “Kavala”, mahkemenin “Rostock Havaalanı çevresinde protesto gösterisi yapılmasının yasaklanması kararının kaldırılması”na, itiraz etti. Başvuruda, “ulaşımın sağlıklı yürüyebilmesi için havaalanı çevresinde gösteri yasağı olması gerektiği” savunuldu.
Schwering İdare Mahkemesi, geçen hafta gösterilere getirilen yasağı kısmen kaldırmıştı. Buna göre, göstericiler güvenlik duvarına 200 metreden fazla yanaştırılmayacaklar. Küreselleşme karşıtları 7 Haziran’da Heiligendamm’da büyük bir gösteri düzenlemeye hazırlanıyorlar. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
Halk küreselleşmeye karşı

Stern dergisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Almanya’da vatandaşların yüzde 40’ı küreselleşmenin kendilerine “daha çok zarar getirdiğini” düşünüyor. Ancak, vatandaşların üçte biri, bu “olumsuzlukların aşılabileceğine” inanıyor. Stern tarafından 2002 yılında yapılan ankette, vatandaşların yüzde 19’u küreselleşmenin kendilerine zarar getirdiğini düşünürken, bu rakam aradan geçen süre içinde, iki katına çıkmış durumda.
Ankete katılan vatandaşların yüzde 67’si için, “küreselleşme zengin-yoksul arasındaki uçurumun büyümesi anlamına geliyor”.
Ankete katılanların yüzde 81’i “Alman tekellerinin yabancı tekeller tarafından satın alınmasının olumsuz sonuçlara yol açtığını” düşünüyor.

Afrika’ya verilen sözler tutulmadı

G8 Zirvesi’ne bir hafta kala, küreselleşme karşıtları ve yardım örgütleri, zengin ülkelerin Afrika kıtasına yönelik politikasını sert bir şekilde eleştirdiler. Attac, Oxfam gibi örgütler tarafından, “Adalet şimdi!” başlığı altında yapılan çağrıda, zengin ülkelerin Afrika’ya bugüne kadar verdikleri sözlerin hiç birisini yerine getirmediği belirtildi.
Söz konusu ülkeler, daha önce Afrika’ya yapılan kalkınma yardımlarının “2010 yılına kadar iki katına çıkarılacağı”nı ifade etmişlerdi. Ancak, şu an yılda 50 milyar Dolar’lık açığın bulunduğu belirtildi.
Yapılan açıklamada, ayrıca, son yıllarda Afrika’da yoksulların sayısını azalmadığı, bunun yerine milyonerlerin arttığına dikkat çekildi.
G8 Dışişleri Bakanları toplandı

G8 ülkelerinin Dışişleri Bakanları, zirveden çıkacak sonuçların ön hazırlıklarını yapmak üzere dün Potsdam’da bir araya geldi. Zirvede ele alınması planlanan iklim, enerji, Afrika, terörle mücadele gibi konular ele alındı. Toplantı öncesinde bir açıklama yapan Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Pakistan ve Afganistan’a “sınır güvenliğinin sağlanması için işbirliği yapmaya” çağırdı. Steinmeier, toplantı kapsamında her iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla da bir araya geldi. Potsdam’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice ise, G8 ülkelerine “İran’a karşı yaptırım kararları alınması” çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanları Kosova’nın bağımsızlık sorununu da ele aldı, ancak Rusya’nın tutumunda bir değişiklik olmadı.
ÖNCEKİ HABER

Orhan Kemal anılıyor

SONRAKİ HABER

‘Aydın Doğan Koç’un oğlu’ yazan siteye sansür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...