01 Haziran 2007 00:00

İkinci ekimler yasaklandı

Adana’nın Kozan, Karaisalı ile Osmaniye’nin Kadirli ilçelerinde, baraj ve göletlerdeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle ikinci ürün ekiminin yasaklandığı bildirildi.

Paylaş

Adana’nın Kozan, Karaisalı ile Osmaniye’nin Kadirli ilçelerinde, baraj ve göletlerdeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle ikinci ürün ekiminin yasaklandığı bildirildi. Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürü Sırrı Kazancı yaptığı açıklamada, Çukurova Bölgesi’nde küresel ısınmadan dolayı Seyhan, Çatalan, Aslantaş, Berdan, Karamanlı, Arslanköy ve Arıklıbaş gibi akarsulardan beslenen baraj ve göletlerdeki su seviyesinin geçen yıla göre yüzde 50 oranında azaldığını belirtti.
Kozan’daki Kozan Barajı, Kadirli’deki Mehmetli Barajı, Hatay’daki Tahtaköprü ve Karaisalı’daki Nergizlik ve Hakkıbeyli göletlerindeki kuraklık tehlikesinin ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Kazancı, “Kozan Barajı’nda su seviyesinde geçen yıla göre yüzde 50, geçmiş yıllara oranla ise yüzde 79’luk bir azalma var. Kozan Barajı’nda geçen yıl su olan yerlerde bu yıl keçiler otluyor. Mehmetli Barajı’nda ise su seviyesinde geçen yıla oranla yüzde 44, uzun yıllara göre ise yüzde 50’lik bir azalma var. Tahtaköprü Barajı’nde de su seviyesinde geçen yıla oranla yüzde 60, uzun yıllara göre yüzde 46 azalma var. Nergizlik ve Hakkıbeyli göletlerinde ise durum daha vahim. 18-20 milyon metreküp su debisine sahip Nergizlik göletinde 6 milyon metreküp su kaldı. 7.5 milyon milyon metreküp su olması gereken Hakkıbeyli göletinde ise 2 milyon metreküp su bulunuyor” şeklinde konuştu.
Barajların ve göletlerin bu dönemde sulama amaçlı kullanılmasının büyük bir tehlike oluşturduğunu vurgulayan Kazancı, şunlara dikkat çekti: “Seyhan ve Çatalan barajları ile sulanan tarım arazilerinde şimdilik problem yok. Ancak Kozan, Kadirli ve Karaisalı’daki baraj ve göletlerde kuraklık kendini iyice hissettirdiği için buğdaydan sonra ikinci ürün ekimini yasaklamak zorunda kaldık. Çünkü Kozan’da 2 bin 500 hektar alanda çok yıllı bitkiler var. Bunların sulanabilmesi ve kuraklıktan etkilenmemesi için ikinci ürünü yasaklamak zorunda kaldık. Ayrıca Tahtaköprü, Nergizli ve Hakkıbeyli göletlerinden sulanan tarım arazilerinde ikinci ürün ekimini de yasakladık. Mehmetli ve Kalecik barajlarından sulanan tarım arazilerinde ise ikinci ürünlerin ekilmesini kısıtladık.”
Ayçiçeği öneresi
Üreticilerin suyu bilinçli ve tasarruflu kullanması gerektiğini ifade eden Kazancı, üreticilerin ikinci ürün olarak mısır yerine suya daha az ihtiyaç olan ayçiçeği ve yerfıstığı ekmesini önerdi.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Ayhan Barut ise küresel ısınma nedeniyle oluşan kuraklığın en çok tarım sektörünü etkilediğine dikkat çekti. Türkiye’nin 10 yıl önce suyu kendi kendine yeten bir ülke olduğunu, ancak son yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı bu durumun tersine değiştiğini ifade eden Barut, kuraklıktan dolayı çiftçilerin sulama yönünden bilinçlenmesi gerektiğini ve damla sulama yöntemine geçilmesi gerektiğini vurguladı. Çukurova Bölgesi’nde birinci ürün buğday hasadının başladığını hatırlatan Barut, su sıkıntısından dolayı buğdaydan sonra ekilecek olan ikinci ürünlerin susuzluktan etkileneceğini belirterek üreticinin ikinci ürün olarak, çok su isteyen mısır yerine ayçiçeği ekmesini istedi. (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Gurbetçi döviz desteğini çekiyor

SONRAKİ HABER

Haziran, BEKSAV’da belgesel ayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...