01 Haziran 2007 00:00

Gurbetçi döviz desteğini çekiyor

Ekonomik kriz sürecinde, Avrupa’daki işçilerin Türkiye’ye döviz girdisi sağlaması amacıyla Merkez Bankası’nda açılan süper döviz hesaplarındaki çıkış sürüyor. Döviz faiz oranlarındaki düşüşle birlikte gurbetçiler,

Paylaş

Ekonomik kriz sürecinde, Avrupa’daki işçilerin Türkiye’ye döviz girdisi sağlaması amacıyla Merkez Bankası’nda açılan süper döviz hesaplarındaki çıkış sürüyor. Döviz faiz oranlarındaki düşüşle birlikte gurbetçiler, Merkez Bankası’nda açtıkları uzun vadeli kredi mektuplu döviz tevdiat hesapları ve süper döviz hesaplarındaki paralarını çekmeye başladı. Geçen yıl Merkez Bankası’ndaki söz konusu mevduatlarda net 1.3 milyar dolar çıkış gözlenirken, bu oran 2007’nin ilk çeyreğinde 250 milyon dolar oldu.
Kampanyalarla Türk işçisine tanıtılan, Merkez Bankası bünyesinde açılan “süper döviz hesapları”nda, Nisan 2003’te başlayan çıkış artarak devam ediyor. Merkez Bankası’nın Ödemeler Dengesi Raporu’nda, “Yurtdışında çalışan işçilerin Merkez Bankası’nda açtıkları uzun vadeli kredi mektuplu döviz tevdiat hesapları (KMDTH) ile süper döviz hesaplarından (SDH) 2003 yılı Nisan ayından bu yana çıkış devam ediyor. Kısa vadeli hesaplarda da 2004 yılı ikinci çeyreğinde başlayan çıkışlar sürüyor” denildi. Buna göre 2006 yılında Merkez Bankası’ndaki söz konusu mevduatlarda, net 1.3 milyar ABD doları çıkış gözlendi.
Bu çıkışlarda hem KMDTH hem de SDH’deki kademeli faiz indirimlerinin etkili olduğu bildirildi. Avro cinsinden açılan SDH faiz oranları, 2002 yılında 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl; vadelide, sırasıyla yüzde 8.9 ve 10 iken, 6 Mart 2006 tarihi itibariyle yüzde 2.25, 3.25 ve 3.75’e düşürülmüştü. 2007 yılının ilk çeyreğinde bu hesaplardan net 250 milyon dolar çıkış gerçekleşti.
Dış borç stoku
Bu arada 2006 yılında yurtdışı yerleşiklerin yurtiçi bankalardaki mevduatı ise 5.9 milyar dolar arttı. Buna karşın 2007’nin ilk çeyreğinde ise bu hesaplarda 4 milyar dolar çıkış gerçekleşti. Geçen yılın sonunda toplam dış borç stoku yüzde 22.3 oranında artarak 206.5 milyar dolar düzeyine çıktı. Bu artışın 36.1 milyar doları özel sektör kaynaklı gerçekleşirken, kamu kaynaklı dış borç artışı 1.6 milyar dolarla sınırlı kaldı. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

İzmir’de ekmeğe zam

SONRAKİ HABER

İkinci ekimler yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...