01 Haziran 2007 00:00

Blair hükümeti polisin yetkisini artırıyor

İngiliz hükümetinin, polis gücüne halkı sokakta durdurup sorgulama imkanı veren bir yasa önerisi gündeme getirmesi, ülkedeki Müslümanlardan ve sivil özgürlükçü gruplardan geniş tepki topladı.

Paylaş

İngiliz hükümetinin, polis gücüne halkı sokakta durdurup sorgulama imkanı veren bir yasa önerisi gündeme getirmesi, ülkedeki Müslümanlardan ve sivil özgürlükçü gruplardan geniş tepki topladı. Öneri için polis amirlerinin görüşüne başvurulmazken, merkez büro terörle mücadeleye kuvvet vermek amacıyla tasarıyı haziran başı açıklanmak üzere teyit etti. Tasarının hem gereksiz hem de zararlı bulunarak yoğun bir şekilde eleştirilmesi üzerine, merkez büro bakanları uzlaşma yolları aradılar.
Terörle Mücadele Bakanı Tony McNulty’den Tony Blair’e gönderilen mektuptan sızan yeni yetkiler, kimliğini saklayan ve sorulan sorulara cevap vermeyi reddeden kişiyi 5 bin sterlin ödemekle cezalandırabilecek bir suçla itham edebiliyor.
Polisler bile şaşkın
Memurlar merkez büroyu Kuzey İrlanda benzeri bir sorgulama tarzı getirdiği için protesto ederken, hükümet, tasarıyı hem Belfast’taki durumu normalleştirmek için hem de Londra’yı yazışmalardan biraz olsun kurtarmak ve terörle mücadele araçlarını geliştirmek için öne sürdüğünü söylüyor.
Polis amirleri, Guardian gazetesine verdikleri demeçte, önerinin kafalarını karıştırdığını ve ters tepecek bir plan olduğunu belirttiler. Bir polis amiri “Tuhaf bir iş. Bunun işe yarar tarafını görmek için kendimi zorluyorum ama hiçbir mantık bulamıyorum. Bizim yeterli gücümüz var... Durdurup da polis memuruna ‘sersem’ derseniz, enseleneceksiniz. Bu toplumsal ilişkileri kötüleştirir” diye konuştu.
Scotland Yard’ın terörle mücadele amirlerinden Peter Clarke da kendilerinin sorgulama ve önlem alma ihtiyaçlarını karşılayan güçlü bir terörle mücadele yasasına zaten sahip olduklarını ifade etti. İnsan hakları örgütü Liberty’nin başkanı Shami Chakrabarti ise tasarıyı; “Hiç şüphem yok ki bütün durdur ve sorgula yasaları gibi bu da ters bir etki yaratacak. Suçlular zaten şu an tutuklanabilir durumda, yani birinden şüphelenilirse, şu anki yasalarla da tutuklanabilir. Bu yeni yetkiler hiçbir boşluğu doldurmuyor, çünkü ortada boşluk yok” diyerek eleştirdi.
Asıl amaç Blair’in itibarı
11 Eylül 2001’den bu yana bütün Londra bu tür durdurmalara sahne oluyor, hem demiryollarında hem havaalanlarında ve şehirdeki bütün hassas noktalarda. Tasarıya yöneltilen eleştirilerden biri de yaygın bir kullanıma ulaştığında bunun İngiliz Müslümanları, tıpkı yıllar önce aşırı derecede hedef görülen siyahlar gibi tedirgin edecek ve yabancılaştıracak olması.
Tasarıyı açıktan eleştiren gölge içişleri bakanı David Davis de böyle bir tasarının gündeme getirilmesindeki esas sebebin, İngiliz halkını korumaktan çok Reid ve Blair’in ününü kurtarmak olduğunu belirtti. İngiltere’deki Müslüman Güvenliği Forumu’nun başkanı Azad Ali ise “Bu son sorgu yasasına benziyor, halkı daha çok yabancılaştıracak ve ilişkileri kötüleştirecek ve cemaatimiz kurban haline getirilecek. Polisin işini yürütmek için yeterli yetkisi zaten var” dedi.
Yeni yetkiler şöyle:
l Polis, mantıklı bir kuşkuya sahip olmaksızın insanları durdurup kişinin kimliği ve hareketleriyle ilgili soru sorabilecek, herhangi bir itiraz resmi bir suç sayılabilecek.
l Polis, kişiden kıyafet ya da aksesuvarını çıkarma talebinde bulunabilecek.
l Memur, yetkiyi bir komutanından alabilecek ve yetki 28 gün sürebilecek.
l Polis, birinin terörist olduğundan şüphe duyarsa hemen sorgulama yapabilecek.
l Karşı konulsa dahi zoraki bir sorgulama yapılabilecek.
l Kişi sadece ismini ve adresini vermeme hakkına sahip. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’e karşı akademik boykot çağrısı

SONRAKİ HABER

Irak’taki işkencelerde başsavcı parmağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...