01 Haziran 2007 00:00

Bush’tan Putin’e ‘soğuk’ davet

ABD Başkanı George Bush, 1-2 temmuzda ülkesinin Maine eyaletinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ağırlayarak iki günlük ikili zirve yapacak.Zirve, iki ülke arasında “soğuk savaş” rüzgarlarının estiği bir dönemde gerçekleşcek.

Paylaş

ABD Başkanı George Bush, 1-2 temmuzda ülkesinin Maine eyaletinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ağırlayarak iki günlük ikili zirve yapacak.
Zirve, iki ülke arasında “soğuk savaş” rüzgarlarının estiği bir dönemde gerçekleşcek.
Babasının evinde ağırlayacak
ABD Sözcüsü Tony Snow’un açıklamasına göre, Putin ve Bush, ABD’nin en kuzeydoğusunda, Maine eyaletinin Kennebunkport limanında buluşacak. Sözcü, “Görüşme en samimi atmosferde olacaktır, bundan eminiz” dedi.
ABD Başkanı George Bush, Putin’i, Atlas Okyanusu kıyısında olan Kennebunkport limanında babası eski Başkan George H. W. Bush’un evinde ağırlayacak.
ABD hükümeti, son zamanlarda Rusya’yı “diktatörlük” yönetimiyle eleştirmeye yeltendi, Rusya da ABD’nin “İran ve Kuzey Kore gibi” ülkelere karşı Avrupa’nın göbeğinde kurmaya hazırlandığı füze savunma sistemine sert eleştiri yöneltti.
İki ülke silahlanmanın yanı sıra, Kosova’nın bağımsızlık talebi konusunda da anlaşmazlık halinde. Orta Asya ve Kafkasya enerji kaynakları, İran’ın nükleer enerji programı vb. birçok konuda da Rusya ve ABD farklı yaklaşımlar sergiliyor.
Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) çekilmek için gerekli adımları da atan Rusya, geçen salı günü ABD savunma sahasına ulaşabilecek kapasitede, kıtalararası balistik füzesini başarıyla test ederek, Washington’a meydan okudu.
Testin ardından, Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, “Bugün Rusya’nın elinde, mevcut veya gelecekte inşa edilebilecek her türlü savunma sistemini aşma kapasitesine sahip füzeler bulunmakta” dedi.
Putin: Misilleme yaptık
Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Putin dün yaptığı açıklamada, füze denemelerinin ABD’ye karşı “misilleme” olduğunu resmen açıkladı.
Putin düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Amerikalı ortaklarımız Anti-Balistik Füze Anlaşması’nı (ABM) terk ettiler. Uyardık ve sonra da dünyadaki stratejik dengenin sürdüğünü gösteren bir karşılık verdik” dedi.
Birden fazla savaş başlığı taşıyabilen yeni bir stratejik balistik füze denemesi yaptıklarını ve kaynaklarını geliştirme çalışmalarına devam edeceklerini ifade eden Putin, “Partnerlerimiz D. Avrupa’yı yeni silahlarla donatıyor. Bulgaristan’da yeni bir üs, Romanya’da bir başka üs, Polonya’da bir mevki, Çek Cumhuriyeti’nde bir radar... Ne yapmamız bekleniyor? Biz tüm bunları sadece izleyemeyiz” dedi. Bush’la Putin G-8’in Zirvesi’nde de bir araya gelmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
Litvinenko davasında İngiliz parmağı

İngiltere’nin, şüpheli bir biçimde öldürülen eski Rus istihbaratçısı Alexander Litvinenko’nun ölümüyle ilgili olarak Rusya’dan iadesini istediği Andrei Lugovoi, hakkındaki cinayet suçlamalarını reddetti. Lugovoi, Moskova’da dünkü açıklamasında, “İngiltere, beni günah keçisi yapıyor” dedi. Zehirlenerek yaşamını yitiren Litvinenko’yu gerçekten kimin öldürdüğünü bilmediğini belirten Lugovoi, “ancak olası üç şüpheli bulunduğunu ve bunların İngiliz istihbaratı, mafya ve özelleştirme vurguncusu sürgün Boris Berezovski olduğunu” söyledi ve Litvinenko ile Rus işadamı Berezovski’nin İngiliz istihbaratı için birlikte çalıştığını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise, olayın istihbarat konusuyla ilgili olmadığını, adli bir olay olduğunu belirtmişti. Litvinenko, Kasım’da zehirlenmesinden birkaç saat önce Lugovoi ile bir araya gelmiş, 23 Kasım’da da hayatını kaybetmişti. Bu arada Rus milyarder Berezovski ise, Lugovoi’un kendisine yönelik suçlamalarını reddetti ve Moskova yönetimini suçladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sendikacılardan hesap sordular

SONRAKİ HABER

Portekizli emekçiler genel grevle uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...