01 Haziran 2007 00:00

Türk-İş iş güvencesi istedi

Türk-İş ile hükümet arasında, 231 işyerinde, yaklaşık 320 bin kamu işçisi adına sürdürülen ve ücret zamlarının öne çıktığı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, idari maddeler de önemli bir yer tutuyor.

Paylaş

Türk-İş ile hükümet arasında, 231 işyerinde, yaklaşık 320 bin kamu işçisi adına sürdürülen ve ücret zamlarının öne çıktığı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, idari maddeler de önemli bir yer tutuyor. Türk-İş’in sunduğu teklifte, “düzenleyici maddeler” adı altında iş güvencesi, işçinin emeklilik hakkı, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti gibi maddeler yer alıyor.
İşçinin emeklilik hakkını kazanmış olmasının işten atılma sebebi olmayacağının mutabakat metninde yer almasını isteyen Türk-İş, ayrıca İş Yasası’nda yer alan toplu işten çıkarmalara karşı güvence istedi. Türk-İş bu talebini şöyle ifade etti: “İş Kanunu’nun 29’uncu maddesinin 4’üncü fıkrasına göre işyeri sendika temsilcisi ile işveren arasında yapılacak toplantıda görüş birliği sağlanamazsa işveren, toplu işten çıkarma düşüncesinden vazgeçer.” İş Yasası’nın “toplu işten çıkarma” başlıklı maddesi ise şöyle: “Bildirimden sonra işyeri sendika temsilcileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde, toplu işçi çıkarmanın önlenmesi ya da çıkarılacak işçi sayısının azaltılması, yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınır. Görüşmelerin sonunda, toplantının yapıldığını gösteren bir belge düzenlenir.”
Türk-İş, “TİS’den doğan parasal artışlara ait farkların, tutanağın imza tarihinden itibaren 5 gün içerisinde ödenmesini, gecikmeler için aylık yüzde 10 faiz işlemesini, iki ilave tediye ile iki ikramiye hakkına tüm toplu iş sözleşmelerinde ulaşılması ve bu hakkın korunmasının esas olmasını” da istedi.
Esnek çalıştırmaya önlem
İş Yasası’nın esnekleştirilmesinin ve fazla çalışmanın ortadan kaldırılmasının ardından, bu hükümlerin kamu işçilerinde de geçerli olması yönünde Kamu İşveren Sendikaları’nın dayatmaları olurken Türk-İş, “TİS ile belirlenmiş günlük ve haftalık çalışma sürelerini aşan çalışmalar fazla çalışmadır” ifadesi ile esnek çalıştırmayı önlemek istedi.
Ayrıca özel sektörde patronların gözünü diktiği, kamu işçilerinde de hedef haline gelen ve Çalışma Bakanlığı’nda tırpanlanması yönünde çalışma yapılan ihbar ve kıdem tazminatlarını da güvenceye almak isteyen Türk-İş, hükümetten talebinde, bu konuya da şu ifade ile yer verdi: “Kıdem ve ihbar tazminatlarıyla ilgili maddelerde sadece işçi lehine düzenleme yapılabilir.”
Türk-İş’in talepler metninde, “Ücrete bağlı ödemeler, oransal ödemeler” başlığı altında şu ifade de yer aldı: “Ücrete bağlı olan (ikramiye vb.) ödemeler ile ücretin yüzdesi ile ifade edilen ya da ücret artışına bağlı olarak artan ödemelerde artış yapılmayacaktır.”
“Maktu ödemeler” başlığı altında ise toplu iş sözleşmelerinde yer alan sosyal yardımlar, doğum, evlenme, yemek, prim, tazminat gibi ücrete bağlı olmayan ödemeler için de ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle zam talep etti. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

İşçi, iradesine saygı bekliyor

SONRAKİ HABER

Taşeron işçisi kapı önüne konuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...