01 Haziran 2007 00:00

İşçi, iradesine saygı bekliyor

Öz-İplik-İş Kahramanmaraş Şube seçimlerini kazanan işçiler, yeni yönetime yönelik engellemelere son verilmesini istiyor. Seçimi kaybeden şube başkanının yetkilerini devretmek istememesi ve genel merkezin de bu tutuma destek ...

Paylaş

Öz-İplik-İş Kahramanmaraş Şube seçimlerini kazanan işçiler, yeni yönetime yönelik engellemelere son verilmesini istiyor. Seçimi kaybeden şube başkanının yetkilerini devretmek istememesi ve genel merkezin de bu tutuma destek vermesine anlam veremediklerini dile getiren işçiler, şubenin örgütlü olduğu tek fabrika olan Arsan Tekstil patronunun da yönetime seçilen 5 kişinin tamamını işten attığını söylediler. “Kongrede seçimi kazandıktan sonra bazı tepkiler alacağımızı biliyorduk. Ancak bu kadarını beklemiyorduk” diyen işçiler, kongreye yansıyan işçi iradesine saygı gösterilmesini istiyorlar.
İlk kez yöneticilik yaptıklarını söyleyen işçiler, yaşadıklarını ve önümüzdeki döneme ilişkin amaçlarını gazetemize anlattılar.
Patron eski yönetimi istiyor
Sendikanın örgütlü olduğu tek işyeri olan Arsan Tekstil’de 15 yıldır çalıştığını ve işçi arkadaşlarının kendisini adaylığa zorladığını söyleyen Şube Başkanı Mustafa Demir, şunları anlattı: “Eski sendika yönetimi sözleşmelerde işçilerin taleplerini dikkate almayan, işçiye sormadan ara protokoller imzalayarak ikramiyelerimizi gasp ettiren, yani sürekli işçilerin tepkisine neden olan bir sendikacılık yapılıyordu. Kongre öncesinde bir buçuk aylık bir çalışma sonucu yönetime gelmeyi başardık. Tepkiler bekliyorduk, fakat işten çıkarılacağımızı tahmin etmiyorduk. Patronun şöyle bir düşüncesi var: ‘Eski yönetimden memnunduk. Bu düzenin böyle devam etmesini istiyoruz. Sizin yapmak istediğiniz bizi kaygılandırdı ve önlemini alıyoruz.’ Bu, bize yılgınlıktan çok kararlılık verdi.” Genel merkez yöneticileriyle de kongre sonrası tanışma fırsatı yakaladıklarını dile getiren Demir, işten atmalar konusunda genel merkezin net bir tutumunun olmadığını söyledi.
Yüzlerce kadın işçinin çalıştığı Arsan’da, daha işyeri temsilciliği yaparken yönetime seçilen Kadriye Sevgili, her yerde olduğu gibi Arsan’da da emekçi kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığını belirtti. “Emeğine sahip çıkmak isteyen emekçi kadınların, en az erkek işçiler kadar bu mücadeleye sahip çıkması gerekiyor. Bizi bu görevde görmeleri ve onlar için bir çekim noktası oluşturmamız önemli” diyen Sevgili, işçilerin yeni yönetimin farklı olacağına inandığını ve başka fabrikalardan da örgütlenmek için başvuran işçilerin olduğunu anlattı. Sevgili, “İlerleyen günlerde daha somut adımlar atıp Kahramanmaraş’taki işçiler arasında sendikal mücadeleye ivme kazandırmak tek amacımız” dedi. Diğer kadın yönetici Şükran Göztaş da işçilerin tepkisi sonucu eski yönetimin yetkiyi ve demirbaşları devretmek zorunda kaldığını anlattı. İşten atmalara karşı Gaziantep Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvuru yaptıklarını ve işe iade davası açtıklarını kaydeden Göztaş, işçilerin ve ailelerinin kendilerini desteklediğini bildirdi.
Sendika dolup taşıyor
9 yıldır Arsan Tekstil’de çalışan Şükrü Kazanpınar, Öz-İplik-İş’in yaklaşık 19 yıldır fabrikada örgütlü olduğunu söyledi. “1999’da yaklaşık 2 saat süren bir iş durdurma eylemi gerçekleşti. Yüzde 80’lik bir zam kazandık. Bu olay benim ve birçok arkadaşın sendikaya üye olması konusunda etkili oldu. 2000 yılında yüzde 5 zam hakkımızı kaldırdılar ve sadece yıl içerisinde 4 ikramiye verilmesi kararı alındı. 2004’te ikramiye 2’ye düşürülmek istendi. Grev kararı aldık. Yaklaşık 65 gün devam eden grevimiz sonucunda sözleşmemizi yaptık ve 4 ikramiye hakkımız devam etti. Fakat 1 yıl sonra bu haklarımız iptal edildi ve ikramiye 2’ye düştü. Bu gelişmeler sendikaya güvenimizi sarstı. İşçilerin birçoğu sendikaya ayak basmak bile istemiyordu artık. Şimdi ise sendikamız her gün işçilerle dolup taşıyor.” (Kahramanmaraş/EVRENSEL)
Umut KeskintimurMurat Küçükkaya
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

Türk-İş iş güvencesi istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...