01 Haziran 2007 00:00

Henry Kissinger, ‘Operasyona hayır’ dedi

Bilderberg toplantısı için İstanbul’da bulunan ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, “Türkiye’den Kürt bölgesine bir saldırı olmamalı, tabii oradan da Türkiye’ye olmamalı” dedi.

Paylaş

Bilderberg toplantısı için İstanbul’da bulunan ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, “Türkiye’den Kürt bölgesine bir saldırı olmamalı, tabii oradan da Türkiye’ye olmamalı” dedi.
Kissinger, “Türkiye’den Kürt bölgesine bir saldırı olmamalı, tabii oradan da Türkiye’ye olmamalı” dedi. Kuzey Irak’ın Amerikalıların öldürülmediği tek bölge olduğunu, bu yüzden ABD’nin Kürtleri karşısına almak istemediğini söyledi.
“ABD samimi olarak Irak’ta kitle imha silahları olduğuna inandı” iddiasında bulunan Kissinger, “Şimdi tüm bölgenin kontrol edilmesi gerekiyor, bu da mümkün değil ama çok tehlikeli şeyleri engelliyebiliriz. Yeterince askerimiz olduğunu düşünmüyorum, tüm bölgeleri kontrol altına almak için” diye konuştu.
Bugün bölgede çok fazla ihtilafın olduğunu, farklı mezhepler arasında bir iç savaşın sürdüğünü dile getiren Henri Kissinger, “Kürt bölgesi ve Araplar arasında ihtilaf söz konusu. Yabancı bir işgal de söz konusu. Ben Vietnam Savaşı sırasında yönetimdeydim. 550 bin askerimiz vardı. Vietnam değişik bir savaştı, Soğuk Savaş dönemi sonrasında bir savaştı. Irak’taki ise ideolojik bir savaş gibi, bir din savaşı gibi” dedi.
Kissinger, İran sorunu konusunda ise şunları söyledi: “ABD Irak’tan hemen çekilirse bu sorun olabilir. ABD’nin İran’la ve Suriye’yle görüşmesi gerektiğini savunuyorum. Sorunların çokuluslu çözülmesi gerektiğine inanıyorum.”
Henry Kissinger, Irak’ın bölünüp bir Kürt devletinin kurulması halinde Türkiye’ye etkileri olacağını söyledi. Kissinger, “Türkiye açısından Kürtlerle ilişkilere bakılacak olursa en iyisi Irak’ın bölünmemesidir” dedi.
Kissinger, “ABD neden isteksiz bakıyor PKK meselesine” sorusuna ise “ABD bu konu için Ralston’u atadı. Ralston’un önerileri var, bunlar yerine getirilecek mi buna bakmak lazım. ABD’dekiler Kürt bölgesinde kendileriyle savaşılmadığını düşünüyor, bir de Kürtlerle savaşmak istemiyorlar. Bana göre Türkiye’den Kürt bölgesine bir saldırı olmaması gerekiyor. Tabii oradan da Türkiye’ye olmaması gerekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)
Bilderberg bugün başlıyor
ABD eski Dışişleri Bakanı Kissinger’ın, organizasyonunda kilit rol aldığı Bilderberg’in 55. toplantısı İstanbul’da bugün başlayacak. 3 Haziran’a kadar sürecek toplantıda; “Yeni dünya düzeni, Türkiye, Ortadoğu, Avrupa, ABD, demokrasi ve popülizm, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, bilgi teknolojileri ve iklim değişikliği” gibi konular tartışılacak.
Çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika’dan olmak üzere birçok ülkeden üst düzey 135 kişiyi ağırlayacak toplantının katılımcılarının üçte birini hükümet ve siyasi partiler, üçte ikisini finans, sanayi, iş dünyası, eğitim ve iletişim alanından kişiler oluşturuyor.
Katılımcı listesine göre Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Hikmet Çetin, Kemal Derviş, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Erkut Yücaoğlu, Mustafa Koç, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ve Coca-Cola Company İcra Başkanı Muhtar Kent’in yanı sıra Ümit Boyner, Cem Duna, Emre Gönensay, Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand da katılımcılar arasında bulunuyor. Yabancı katılımcılar arasında da Hollanda Kraliçesi Beatrix, İspanya Kraliçesi Sofia, Belçika Veliaht Prensi Philippe ile Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanı George Alagoskufis, Portekiz’in eski Başbakanı Francisco Pinto Balsemao, eski Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İsveç Maliye Bakanı Anders Borg, Hollanda Dış Ticaret Bakanı Frank Heemskerk, Finlandiya Maliye Bakanı Jyrki Katainen, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Fransa Tarım Bakanı Christine Lagarde, İrlanda Adalet Bakanı Michael McDowell, IMF Başkanı Rodrigo De Rato, AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’un isimleri geçiyor.
Toplantı hazırlıklarının sürdüğü Ritz Carlton Oteli ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan polis, otele çıkan yollara bariyer kurarak yayaların geçişlerine engel oldu. Otelin karşısında bulunan açık otoparka da araçların girişini engelleyen polis, davetliler dışında kimsenin girmesine izin vermedi.
ABD ve İngiltere’nin Avrupa’daki kolu işlevini gören Bilderberg, yapısı nedeniyle “dünya derin devleti” ya da “küresel çete” gibi isimlerle de anılıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Meclis’te gözler parti merkezlerinde

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...