01 Haziran 2007 00:00

Anayasa oylamasında ikinci 367 krizi

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anayasa değişikliğinin, vetonun ardından yapılan ikinci turunda, CHP’lilerin salt çoğunluk olan 367’nin aranması gerektiğini söylemeleri usul tartışması getirdi.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anayasa değişikliğinin, vetonun ardından yapılan ikinci turunda, CHP’lilerin salt çoğunluk olan 367’nin aranması gerektiğini söylemeleri usul tartışması getirdi. İlk maddenin 366 oy ile kabul edildiğinin açıklanması üzerine CHP’liler itiraz ederek, “kabul edildi” denilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylediler.
Meclis Genel Kurulu dün saat 11.00’de Bülent Arınç başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanının halk tarafından 5 artı 5 yöntemi ile seçilmesi, Meclis toplantı yeter sayısının 184’e ve milletvekili seçimlerinin 5 yıldan dört yıla indirilmesini getiren Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylaması yapıldı.
Arınç oylamayı başlatmadan önce, “Bugün yapacağımız oylama, şüphesiz bundan önceki oylamalar gibi önemlidir. Anayasa’nın önemli maddelerini değiştiriyoruz” açıklamasını yaptı. Milletvekili seçimlerinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesini getiren birinci maddenin oylamasında, 366 evet oyu çıkması ve Arınç’ın “madde kabul edilmiştir” açıklamasına itiraz eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Oya Araslı, maddenin kabulü için üçte iki çoğunluk olan 367’nin aranması gerektiğini, “kabul edildi” açıklamasının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.
Üçte iki çoğunluk tartışması
Bunun üzerine Arınç, usul tartışması açtı. Yeniden söz alan Araslı, Anayasa’nın 175’inci maddesinin gerekçesini okuyarak Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen Anayasa değişiklik paketinin kabulü için 367 oyun aranması gerektiğini söyledi. Tümünün oylamasında da 367’nin aranması gerektiğini belirten ve 367’nin altında oy alan maddelerin kabulünün açıklanmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydeden Araslı, diğer maddelerin görüşülmemesi gerektiğini savundu.
Arınç’ın tutumunun doğru olduğu yönünde söz alan Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Burhan Kuzu ise CHP’lilerin iddiasına katılmadığını, kabul için beşte üç çoğunluğun yeteceğini söyledi. Anayasa’nın 175’inci maddesinin gerekçe gösterilmesini eleştiren Kuzu, CHP’lilerin Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Anayasa’nın 102’nci maddesinin gerekçesini kabul etmeyerek “çöpe atın” dediklerini savunarak, “Gerektiği zaman uygulayacağız, gerektiğinde uygulamayacağız. Böyle şey olmaz” dedi. Değişikliğin ikince kez görüşmesinde daha fazla oyun gerekli olduğu düşüncesinin külliyen yanlış olduğunu savunan Kuzu, “ağırlaştırılmış çoğunluğun parlamenter sistemde aranamayacağını” söyledi.
367 tartışması çıkacağını bekleyerek hazırlıklı geldiği gözlenen Meclis Başkanı Arınç da 1982 Anayasası’nın ilk şeklinde üçte iki çoğunluk aranırken, 1989 yılında yapılan değişiklikle bu zorunluluğun ortadan kalktığını ileri sürdü. Arınç, “Başkanlık olarak Anayasa değişikliği beşte üç çoğunluk tutumunu doğru buluyoruz” diyerek diğer maddelerin oylamalarına geçti.
Gerginlikler yaşandı
Oylamalar sırasında zaman zaman gerginlikler ve tartışmalar yaşandı. Arınç, ilk kez Anayasa değişikliği yapmadıklarını belirterek, milletvekillerinin birbirlerine etki etmemesini istedi. İlk maddenin oylamasından sonra ikinci maddede 370, üçüncü maddede 375, dördüncü maddede ise 378 evet oyu çıktı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İncirlik kararnamesi uzatılmasın

SONRAKİ HABER

Meclis’te gözler parti merkezlerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...