01 Haziran 2007 00:00

Kavşak ‘aşkı’ İstanbul’a pahalıya patlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda ilçelerde çok sayıda kavşak ve köprülü kavşak yaptı. Büyükşehir tarafından İstanbul’un çeşitli yerlerine yapılan kavşaklar, ihtiyacın ötesinde kavşak yapma sevdasına döndü.

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda ilçelerde çok sayıda kavşak ve köprülü kavşak yaptı. Büyükşehir tarafından İstanbul’un çeşitli yerlerine yapılan kavşaklar, ihtiyacın ötesinde kavşak yapma sevdasına döndü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi şimdiye kadar, 90 adet kavşağın yapımına, uygulamasına ve hazırlık projesine 620.624.056 YTL harcadı. Büyükşehir Belediyesi’nin kavşak aşkı İstanbul’a pahalıya patlarken ulaştırmacılar ve inşaatçılar, kavşakların gereksiz biçimde ve yanlış yapıldığını dile getiriyorlar. Ulaşımcılar ve inşaatçılar, belediyeyi özel araç kullanımı özendiren ve trafiği içinden çıkılamaz hale getiren uygulamalardan bir an önce vazgeçip, toplu taşımaya ağırlık vermesi konusunda uyarıyorlar.
Moda haline getirildi
Belediye, kavşak yapımını “Farklı akımların kesiştiği noktalarda bölgesel trafik akışkanlığının sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla, kavşak içinde akım kesişmelerini en aza indirecek şekilde katlı kavşaklar yapılmaktadır” diyerek savunuyor.
Hükümetin ulaştırma politikasının, tamamıyla özel otomobil kullanımı teşvikine dayalı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Zerrin Bayraktar da yapılan yol, kavşak gibi projelerin de bu amaca uygun olarak hazırlandığını dile getiriyor. Köprülü kavşak ve kavşak yapımının da moda haline getirilerek bu anlayışla gerekli gereksiz yerlere yapıldığını kaydeden Bayraktar, bir an önce hükümeti bu tutumundan vazgeçmeye çağırdı. Bayraktar, “Benim yol güzergahı olarak kullandığım Balmumcu ve Maslak’ta yapılan kavşakların bir işe yaradığını kim söyleyebilir? Balmumcu’daki kavşak trafiği çözeceği yerde daha da fazla sorun yarattı. Keza Maslak’ta yapılan kavşak da trafik için değil bazı şirketler için yapılıyor” dedi. Belediyenin kavşaklar, tüneller, tüp geçitler ve üçüncü köprü projeleriyle otomobil kullanımını teşvik ettiğini söyleyen Bayraktar, “Hükümet ve belediye, uzmanların uyarılarını dinlemiyor. Önerilerimize kulak tıkıyor. Şu haliyle İstanbul trafiğini, gerçekten çözmek isteyen üç tane ulaşımcıya bıraksalar; üç ay içinde yüzde 50 rahatlama sağlarız” diyerek çözümün sanıldığı kadar zor olmadığını ifade etti.
Gereksiz ve yanlış yapılıyor
Her yere köprülü kavşak yapılarak, yollarda şerit sayılarını artırarak İstanbul’un ulaşım sorununun çözülemeyeceğini dile getiren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cemal Gökçe ise “Kent merkezlerine zorunlu durumlar dışında kavşak ve köprü yapılması doğru değil” diyerek uygulamaların gereksiz olduğunu vurguluyor. “Ulaşım sorununun çözülmesi için insanlar toplu taşımaya yönlendirilerek özellikle kent merkezlerindeki araç sayısı azaltılmalı” diyen Gökçe, kent merkezlerinde yapılan kavşak ve yol genişletmeleri ile özel araç trafiğinin özendirildiğini söyledi. Toplu taşımanın konforlu ve ucuz hale getirilip vatandaşların toplu taşımaya yönlendirilmesi gerektiğini kaydeden Gökçe, “Ayrıca İstanbul’da yapılan pek çok kavşak da teknik düzeyde yeterli değil. Gerekli ön çalışma yapılmadan gerekli gereksiz yerlere kavşak yapılıyor. Kavşaklar ve köprüler arası uzaklık ortalama 2-3 km. alması gerekirken kimi yerlerde bu mesafe 500 metreye kadar düşüyor” diyerek kavşakların yanlış ve gereksiz biçimde yapıldığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

Sinan,Alpaslan ve Kadir anıldı

SONRAKİ HABER

İsrail’in haksız gözaltıları protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...