01 Haziran 2007 00:00

GÜNCEL

AKP’nin “sol” adayları basında üç gündür tanıtılıyor. Bu adayların “solcu” olduğuna dair her birinin yanına da (adayın eskiden içinde yer aldığı) bir örgüt ismi eklenmiş.

Paylaş

AKP’nin “sol” adayları basında üç gündür tanıtılıyor. Bu adayların “solcu” olduğuna dair her birinin yanına da (adayın eskiden içinde yer aldığı) bir örgüt ismi eklenmiş.
Günümüzde sağcı ve solcu sıfatları medyanın özel çabası ile çok karıştı. Herkese bu sıfatlar kolayca verilebiliyor. Sağcıyı bir kenara bırakalım. Solcu kime denir bir iki söz etmek gerek. Marksist, Leninist, devrimci olmasını beklemesek bile, kendine solcu sıfatını yakıştıran ya da başkalarının yakıştırdığı solcu sıfatını reddetmeyen kişi de en azından şöyle bir nitelik beklemek durumundayız. Bu kişi özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve emeğin hakkını savunmalı. Ezilenlerden yana olmalı. Yani, patronlardan yana değil; işçilerden, emekçilerden, yoksul köylülerden yana olmalı. Böyle bir kişinin ise AKP’li olması olanaksız. Çünkü, AKP iktidarı boyunca işçi, emekçi ve yoksulları değil; patronları savundu. IMF ve TÜSİAD için çalıştı.
Bu kişi, özgürlüklerden yana olmalı. AKP’nin dört yıllık iktidarını bir yana bırakalım, TBMM komisyonundan geçen ve AKP’li milletvekilleri tarafından önerilen son polis yasası bile AKP ile solcunun bir arada olmasına engeldir. Bu solcuların karşılarına ilk çıkan yasa taslağı polis yasası olmuştur. Bu yasaya evet diyebilecekler midir?
Bu kişi barıştan yana olmalıdır. Kürt sorununun barış yoluyla çözülmesini savunmalıdır. AKP ise, defalarca barış taleplerini reddetmiş, asker talep ederse Kuzey Irak’a girme iznini hemen çıkarırız diyen bir partidir. Solcu milletvekili adayları Kuzey Irak’a girme için ellerini kaldıracaklar mıdır?
AKP’nin “solcu” milletvekili adayları bu partinin milletvekili adayı olduklarına göre, parti programını ve politikalarını benimsiyorlar. Öyle ya, bir parti dernek ya da meslek odası olmadığına göre, o partiye girenler program ve politikalarını benimsiyor kabul edilir. “Biz milletvekili adayıyız ama AKP’nin politikalarını benimsemiyoruz” diyemezler. Böyle diyorlarsa ayıp ederler. Kendilerini küçük düşürürler.
Sözün özü, AKP’nin “solcuları” yoktur.
AKP’nin halkı kandırmak için yeni bir yalanıdır söz konusu olan.
Kamil Tekin Sürek
ÖNCEKİ HABER

İZELMAN işçisi eşit işe eşit ücret istiyor

SONRAKİ HABER

Minikler ‘küresel ısınma’ya dikkat çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...