02 Haziran 2007 00:00

Kredi kartı soygununa karşı boykot!

Bankaların kredi kartları aracılığıyla tüketicilerin sırtından yılda 4 milyar dolar haksız kazanç elde etmesine karşı, tüketici örgütlerinin çağrısıyla iki günlük kredi kartı boykotu yapılacak.

Paylaş

Bankaların kredi kartları aracılığıyla tüketicilerin sırtından yılda 4 milyar dolar haksız kazanç elde etmesine karşı, tüketici örgütlerinin çağrısıyla iki günlük kredi kartı boykotu yapılacak.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin dün ASMMMO’da bir basın toplantısı düzenleyerek, boykot kararını duyurdu. Çetin, bankaların, hukuksal temeli olmadığı halde kredi kartı kullanılıcılarından yıllık kart ücreti ve yıllık banka işlem ücreti aldığını belirterek, bir tüketiciden yılda ortalama 35-40 YTL tahsil edildiğini bildirdi. Bankaların bu tahsilatları Merkez Bankası’nın bir tebliğine dayandırdığına dikkat çeken Çetin, bu tebliğin bankalara böyle bir hak vermediğini ifade etti. Çetin, boykot ile hem bankaları uyarmayı hem de tüketicileri bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Çetin, “Bankacılık alanında tarafsız olması gerekirken ikinci bir Bankalar Birliği gibi çalışan BDDK’ya, tüketiciyi yolunacak kaz olarak gören ve tüketicinin sırtından yılda 4 milyar dolar haksız kazanç elde eden bankalara, tüketicilerin sorunlarına sahip çıkmayan, ilgi göstermeyen siyasi partilere sorunlarımızı hatırlatmak için üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. ‘Biz burdayız ve varız’ diyeceğiz. 21-22 Haziran 2007 günlerinde 2 gün kredi kartı ile alışveriş yapmayacağız, kredi kart kullanmayacağız. Tüm tüketicileri bu boykota omuz vermeye, kendi sorunlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
‘Kredi kartı ömür törpüsü’
Çetin, kredi kartlarına karşı olmadıklarını da belirterek, kredi kartının “modern bir alışveriş aracı” olduğunu ancak Türkiye’de bilinçli kullanılamadığını dile getirdi. Tüketicilerin kredi kartları ile “olmayan bir bütçeyi” harcadıklarını kaydeden Çetin, kredi kartlarının gereksiz yere kullanıldığını söyledi. Tüketicilerin gelir dağılımındaki adaletsizlik nedeniyle kredi kartlarına yüklendiklerini kaydeden Çetin, kredi kartlarının “ömür törpüsü” haline geldiğini vurguladı. Çetin tüketicilere, “Kredi kartlarını bilinçli kullanalım. Gereksiz yere kredi kartı almayalım” çağrısında bulundu.
Seçim ortamına girildiğine de işaret eden Çetin, “Tüketicilerin en temel sorunları için iktidarından-muhalefetine hiç birisi çözüm önerisi sunmuyor” dedi. Çetin tüketicilerin, “yüksek dolaylı vergiler, yerel yönetimlerin keyfi zam ve uygulamaları, tut-sat yasasındaki tüketici karşıtı maddeler, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve eşitsizlik” gibi sorunlarının çözüm beklediğini de sözlerine ekledi.
Boykotu destekleyenler
TÜDEF, TÜKOBİR, Tüketiciyi Koruma Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Bursa Tüketicileri Koruma Derneği, Adana Tüketiciler Derneği, Estükder, TÜKSAVDER, DİSK, KESK, Kamu-Sen, TÜRMOB ve ASSMMO. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sokak lambası zammı Yeni hükümete kaldı

SONRAKİ HABER

13 milyon aileye ev almak hayal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...