02 Haziran 2007 00:00

Orhan Kemal’in ölümünün 37. yılı

Yazar Orhan Kemal ölümünün 37. yıldönümünde anıldı. “Başın Öne Eğilmesin” romanının yazarı Hıfzı Topuz’a da “Orhan Kemal Roman Armağanı” ödülü verildi. Orhan Kemal Kütüphanesi’nde düzenlenen anma töreninde

Paylaş

Yazar Orhan Kemal ölümünün 37. yıldönümünde anıldı. “Başın Öne Eğilmesin” romanının yazarı Hıfzı Topuz’a da “Orhan Kemal Roman Armağanı” ödülü verildi.
Orhan Kemal Kütüphanesi’nde düzenlenen anma töreninde şair - yazar Sennur Sezer “Orhan Kemal Romanı’nda Cemile Karakteri” ismiyle bir sunum yaptı. Orhan Kemal’in romanlarında toplumun mağdurlarını konu edindiğini belirten Sezer, “Cemile, Adana’da iplik fabrikasında çalışan 14-15 yaşlarında bir kızdır. Cemile, onurlu bir çalışan kadın karakteri olarak tasvir edilir. Bunca zamana rağmen kadının ve çalışma koşullarında olumlu bir değişim olmamıştır” diye konuştu.
‘Halkımız edebiyatını arıyor’
“Edebiyatımızda Orhan Kemal” başlıklı sunum yapan yazar İnci Aral da, Orhan Kemal’in ölümünden sonra yaşanan sosyal durumu kimsenin anlatamadığını söyledi. Aral, “Kemal, halkın ruhunu yansıtmıştır. Sancılı bir kırdan kente dönüşümün içinde debelenen insanları; dişe diş ekmek kavgası verenleri, toplumsal çelişkileri yazmıştır. Yazının politik olduğunu savunmuştur” dedi. Aral, yeni kuşakların çarçabuk ünlü olma peşinde koştuğunu da vurgulayarak; “Edebiyatımız halkımızı, halkımız edebiyatı arıyor” diye konuştu.
‘Sınıf bilincini verir’
“Orhan Kemal Romanı’nda Değişim” başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Türkel Minibaş ise Orhan Kemal’in romanında anlattığı çalışan gururlu kadın “Cemile” karakterinin günümüzde kaybolduğunu ifade ederek, “Günümüz edebiyatında Cemile artık ‘öteki’ oldu. Günümüz Cemileleri ise artık marka giymek istiyor, sendikalı olmak istemiyor, standartlarının üstünde birileriyle evlenmek istiyor” diye konuştu. Hıfzı Topuz’a ödül
“Başın Öne Eğilmesin” adlı romanı ile Sabahattin Ali’nin yaşamındaki gerçekleri nesnel ve duyarlı yaklaşımı ile belgesel roman şeklinde ve akıcı bir üslupla anlatan Yazar Hıfzı Topuz’a ödülünü ise Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü verdi.
Ödülünü, Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali’den alan Hıfzı Topuz, Orhan Kemal ile Akşam gazetesinde yazı işleri müdür yardımcısı olduğu dönemde beraber çalıştığını söyledi. Orhan Kemal’in Bursa’da cezaevi günlerinde Nazım Hikmet ile tanışıp, dersler alarak yazarlığa başladığını anlatan Topuz, Paris’te kaldığı günlerde Kemal’in kendisine yazdığı mektupları okudu. Hıfzı Topuz, “Orhan’ı, Sabahattin Ali’yi, Rıfat’ı saygıyla anıyorum.
Ve siz gençler, Orhan Kemal gibi saygın insanları sevdiğiniz için beni çok mutlu ediyorsunuz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Orhan Kemal’in dünyası

SONRAKİ HABER

SOL AÇIK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...