02 Haziran 2007 00:00

Mungan okurlarıyla buluştu

7. Diyarbakır Kültür Sanat Festivali yazar Murathan Mungan’ı ağırladı. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılan Mungan’ın söyleşisi ayakta izlendi.

Paylaş

7. Diyarbakır Kültür Sanat Festivali yazar Murathan Mungan’ı ağırladı. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılan Mungan’ın söyleşisi ayakta izlendi. Özellikle gençlerin ilgi gösterdiği söyleşide Mungan, Diyarbakır’a gelme nedenlerinden birinin, son zamanlarda yaşamına fazlasıyla giren Diyarbakır surları imgesi olduğunu söyleyerek, “Örneğin, her biri ayrı bir kentte geçen öykülerden oluşan Kadından Kentler kitabımın Diyarbakır’da geçen öyküsünün adı, doğrudan ‘Diyarbakır Surlarında’ zaten.” dedi.
Mungan sözlerine şöyle devam etti: “Hem yazmayı amaçladığım ve bunun için malzeme biriktirdiğim bir film senaryosu gereği, hem yazmakta olduğum adı henüz konmamış bir romanın burada geçen bölümleri nedeniyle Diyarbakır imgesi, son zamanlarda yazı masamı fazlasıyla kuşatmaya başlamıştı. Böyle durumlarda hayalinizi işgal eden şehirle yüz yüze gelmenizde her zaman yarar vardır; yazınız damar kazanır. Örneğin aynı nedenlerle, Üç Aynalı Kırk Oda kitabımın “Gece Elbisesi” öyküsünde yer alan Diyarbakır sahneleri nedeniyle çalışmamın bir yerinde şehri yeniden görme ihtiyacı hissetmiş, söz konusu ettiğim mekânları tek tek gezmiştim.”
Evrensellik donanım ister
Dünyanın batı tarafından “doğu” diye tanımlanan bir yerde edebiyat yapmanın güçlüğünden bahseden Mungan, “Edebiyat ve sanatın bu kavramlardan ve tanımlamalardan uzak tutulması mümkün değildir. Ancak bu kader değildir” dedi. Yazı dünyasına bilgiyle girdiğini belirten Mungan edebiyat dünyasına bakıldığında üzerinde iyi düşünülmemiş konuların günümüz edebiyatında nasıl handikaplar yarattığını gördüğünü ifade etti.
Yazılarında Ortadoğu’dan beslendiğini söyleyen Mungan “ Benim coğrafyam sadece Türkiye’nin doğusu veya batısı değil bütün Ortadoğu’dur. Olağanüstü bir coğrafyada yaşıyoruz. Hatta coğrafyanın yüzü suyu hürmetine ayakta durmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Mungan son olarak gençlere şunu önerdi: “Ne anlatırsanız anlatın, onu edebiyat kılmanız gerekiyor. Adanmış bir ömür, adanmış bir kalp gerekiyor.”(Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Evrensel Kültür’de kara ütopyalar

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da festival coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...