02 Haziran 2007 00:00

Dikkat Bush iklim değişikliğine el atıyor!

Sera gazı yayılımının önlenmesiyle ilgili olan Kyoto Protokolü’nde imzası bulunmayan sayılı ülkelerden biri olan ABD Başkanı Bush, iklim değişikliği konusunda bugüne değin yapılmış tüm uluslararası çabaları bir kenara atarak, güçlükle yürütülen küresel ısınma ile mücadele umutlarını da öldürmeye hazırlanıyor

Paylaş

Sera gazı yayılımının önlenmesiyle ilgili olan Kyoto Protokolü’nde imzası bulunmayan sayılı ülkelerden biri olan ABD Başkanı Bush, iklim değişikliği konusunda bugüne değin yapılmış tüm uluslararası çabaları bir kenara atarak, güçlükle yürütülen küresel ısınma ile mücadele umutlarını da öldürmeye hazırlanıyor.
Bilimciler ve BM’ye bağlı iklim değişikliği komisyonu, küresel ısınmayla mücadele konusunda acil alternatifler bulunmasını belirtirken, Bush ise BM’nin “saf dışı” edilmesini ve dünyanın önde gelen 15 ülkesinin 2008 yılına kadar hedef belirlemesini öngörüyor.
Bu açıklama, bugüne değin yürütülen çalışmaların çöpe atılması anlamına gelirken, uzmanlar, bunun çözüm önerilerini baltalamaya yönelik bir taktik olduğu konusunda birleşiyorlar. Geçen aylarda raporunu açıklayan “Hükümetler Arası Küresel Isınma Paneli” (IPCC), “var olan uygulamaların devam etmesi halinde, 2095 yılına kadar, küresel ortalama sıcaklığın, 1980-1999 seviyelerine oranla 1.1°C ila 6.4° C arasında artacağı sonucuna varmış ve bu artışın ise daha fazla sel, kuraklık, kuvvetli kasırgalar, buzlu kütlelerinin daha hızlı erimesi ve deniz seviyelerinin hızla yükselmesi anlamına geleceğini” belirtmişti.
Baltalama taktiği
Bu arada küresel ısınmada en büyük pay sahibi olan ülkeler listesinde başı çeken ABD, Almanya’nın “küresel ısınmayla mücadele için uluslararası alanda bağlayıcı bir anlaşma hazırlanması” tasarısını da reddederken, Bush’un bu açıklamasının, Almanya’nın G-8 Zirvesi’nde önereceği tasarıdan sadece bir hafta önce gelmesi dikkat çekti. Bush, “Amerika ve diğer uluslar bu senenin sonunda, sera gazı yayılımına ilişkin uzun vadeli bir hedef belirleyecek” derken, Bush’un Sözcüsü Dana Perino ise, “Küresel karbon pazarlığını kabul etmiyoruz” dedi. ABD Başkanı’nın, küresel ısınma ile mücadele konusundaki tüm umutları yerle bir eden açıklaması İngiltere ile Almanya başbakanları Blair ile Merkel tarafından “memnuniyetle” karşılandı.
‘Sil baştan’a gerek yok
Öte yandan Bush’un açıklaması, Avrupalı müttefiklerini memnun ederken, Almanya’nın başmüzakerecisi Bernd Pfaffenbach, Bush’un önerdiği gibi iklim değişikliği konusunda BM’yi “saf dışı” bırakmanın ya da kurumun rolünü zayıflatmanın, “kırmızı çizgi” olduğunu ifade etti.
Bush’un açıklaması çevrecilerin de tepkisini çekti. Greenpeace International uzmanı Daniel Mittler, “Bu, saptırıcı tehlikeli bir taktik. (Bush’un) yeni bir süreç başlatmasına gerek yok, zira hali hazırda var. Bu, BM’yi yavaşlatmaktır” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
Bush’a yakışır NASA başkanı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Başkanı Michael Griffin, “Küresel ısınmanın ciddi sorun olduğundan emin değilim” dedi ve bilimcilerin büyük tepkisini çekti. Ulusal Radyo’ya demeç veren Griffin, “Küresel anlamda bir ısınmanın olduğu şüphe götürmez. Ancak bunun, ilgilenmemiz gereken bir sorun olduğundan emin değilim. Hangi insan, şu andaki iklimin, tüm diğer insanlar için en iyisi olduğuna karar verme hakkına sahip” ifadesini kullandı.
Griffin’in, kendi kurumundan bilimcilerin, “sanayi tesisleri ve ürünlerinden atmosfere salınan gazların, dünyanın iklimine büyük zarar verdiğine” dair yayımladıkları rapordan iki gün sonra yaptığı bu açıklama, büyük tepki çekti. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Araştırmaları Dairesi’nin üst düzey yöneticisi Jerry Mahlman, “Sayın Griffin’in sözleri, ya onun bihaber olduğunu ya da küresel ısınmayı reddedenlerin ideologu olduğunu gösteriyor” dedi. NASA’nın raporunun yazarlarından James Hansen de “Griffin’in sarf ettiği söz tepeden bakma ve cahilliğe işaret eder” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
Hemen önlem alınsa asırlar sonra önlenecek

BM’ye bağlı “Hükümetlerarası Küresel Isınma Paneli” (IPCC) geçen şubat açıkladığı 4. raporunda, iklim değişikliği üzerindeki insan etkisinin, önceki raporlara göre daha yüksek olarak ve dünyanın tüm bölgelerinde yüzde 90 oranında olduğu saptamasını yapmıştı.
Acil çözümler isteyen ve hükümetleri ortak çabaya çağıran raporda öne çıkan uyarılar şöyleydi:
l 2100’e kadar sıcaklık 1.8 ile 4 derece artacak. Bu, binlerce yıldır iklimde meydana gelen en dramatik değişiklik olacak.
l Uzun süreli ve yoğun sıcak hava dalgalarıyla daha sık karşılaşacağız.
l Dünyada sera gazlarının salımı ne kadar azalırsa azalsın, küresel ısınma ve deniz seviyesinin yükselmesi asırlarca sürecek.
l Okyanuslardaki su seviyesi 18 ile 59 santimetre yükselecek.
l Daha şiddetli fırtınalar görülecek.
l Sıcaklık dalgaları sık yaşanacak.
l Kutup buzulları eriyecek. 2100 yılı yazında artık Antarktika olmayabilir.
l Bangladeş’ten Hollanda’ya pek çok kıyı ülkesi, sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Maliki: Bağdat’ta darbe ihtimal dışı değil

SONRAKİ HABER

RCTV için timsah gözyaşları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...