02 Haziran 2007 00:00

ROJEV

Bir süredir sınır ötesi operasyon konuşuluyor. Daha önce yirmiden fazla operasyon yapılmış olmasına rağmen bir çözüm bulunamadığı bilinmiyormuş gibi, bir kez daha dikkatler buraya çekiliyor.

Paylaş

Bir süredir sınır ötesi operasyon konuşuluyor. Daha önce yirmiden fazla operasyon yapılmış olmasına rağmen bir çözüm bulunamadığı bilinmiyormuş gibi, bir kez daha dikkatler buraya çekiliyor.
İçeride kimler tarafından patlatıldığı şaibeli bombalar patlatıldıkça, gözler sınır dışına çevriliyor; yeni savaş senaryoları yazılıyor, hedefler açıklanıyor.
Sorunu bir sınır içi sorun olarak değerlendirmek ve demokratik açılımlarla Kürt sorununu çözmek yerine, iki halka da acı çektirecek şiddet yüklü planlar üzerinde ısrar ediliyor.
Hükümet ile Genelkurmay Başkanı arasında süren gerilim de şimdilik sınıra kaydırılmış görünüyor. Laik ve şeriat ikilemi üzerinde süren kapışma, bu defa Kürt sorunu üzerinden sürdürülüyor.
Gelişmelere bakıldığında görülüyor ki hem sınırın bu tarafında, hem de diğer tarafında birliklere malzeme ve mühimmat takviyesi yapılıyor. Bölgeye yüzbinlerce asker yığıldığını ve operasyon için karar beklendiğini açıklamalardan öğreniyoruz.
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, hükümetten operasyon için çağrı beklediklerini söylerken Başbakan Erdoğan, “Varsa bir talepleri bizden istesinler, gereğini yapalım” diyor.
Böylesine önemli bir konuda, Türkiye’nin en temel sorunlarından birisi hakkında böyle konuşuyor, böyle atışıyorlar.
Barışa, kardeşliğe ve sorunun demokratik yoldan çözümüne ilişkin bir çaba görülmüyor. Seçim sürecinde bile savaş ve şiddet politikaları konuşuluyor.
Topu birbirlerine atıyorlar.
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt önceki gün yaptığı açıklamada, sorunu bir kez daha gündeme getirdi ve topu yeniden hükümete attı.
Ama hedef büyüterek...
Önceki gün Harp Akademileri Komutanlığı’nda düzenlenen “Güvenliğin Yeni Boyutları ve Uluslararası Örgütler” konulu sempozyumda konuşan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükanıt, PKK ile sınırlı olmayan hedeflerden söz etti.
Büyükanıt, Barzani ve ABD’yi de işaret ederek yeni açıklamalarda bulunurken AKP Hükümeti’ne yönelik dikkat çekici açıklamalarda da bulundu.
Anlaşılan, seçim süreci boyunca bölge sürekli gerilim içinde olacak.
Sınır ötesi operasyon gerekçesi sürdürülecek ve bölgeye sürekli yığınak yapılacak.
Büyükanıt’ın söylediği ve üzerinde durulması gereken çok yön var; ancak, bir soru ve verilen yanıt üzerinde kısaca da olsa durmakta yarar var.
Gazetecilerin, “Kuzey Irak’a girme konusunda hükümetten bir talebiniz oldu mu” sorusuna Org. Büyükanıt‘ın yanıtı şöyle:
“Yazılı talep vermeye gerek var mı? 12 Nisan’da ihtiyaç olduğunu biz bütün dünyaya söyledik. Oraya bir harekat gerekir. Ama içeri girip sadece PKK ile mi uğraşacağız, yoksa Barzani ile de bir şeyler olacak mı? Orada PKK var, Barzani var, bir de ortada ABD var. Politik bir hedef olması lazım. Bu da sözlü olmaz, siyasi yazılı direktif olması gerekir. Bu direktif bana gelecek ki ben asker olarak hareket edeceğim.”
Görünen o ki sınır ötesi operasyon; yani Kürt sorunu, hükümet ile TSK arasında gerilim yaratmanın vesilesi edilmeye devam edecek.
Taraflar akan kanı, süren çatışmayı, çekilen acıyı durdurmak için çözüm bulmak yerine yeni acılara kapı açacak olan maceralar için birbirleriyle didişiyorlar.
CHP ile AKP arasında süren didişme, ordu ve yargı desteği de takviye edilerek Türkiye daha karmaşık bir sürece sürükleniyor.
Yıllardır yaşananlar yetmiyormuş gibi şimdi de Irak ile, Kürt bölgesi hükümeti ile çatışmaya neden olacak girişimlerden söz ediliyor. Giderek İran’ı da içine çeken bir bölge sorunu ile karşı karşıya olduğumuz görmezden geliniyor.
ABD’nin Irak batağında boğazına kadar batmış olması gerçeği orta yerdeyken, Türkiye adım adım Ortadoğu bataklığına çekiliyor.
Bölge ülkeleri ile Türkiye’yi birbirine düşman edecek olan yol ve yöntemleri kahramanlık olarak göstermeye gerek yok. Kürt sorunu Türkiye’nin bir iç sorunudur ve içeride çözümlenmelidir. İçeride demokratik adımlar atıldığı takdirde, dışarıda olduğu söylenen tüm sorunlar çözülecektir. Sınır ötesi operasyon çözüm değil. Çözümü içeride, halkı gözeterek bulmak gerekiyor. Bu de gerçek demokrasiyle olur. Tek yol demokrasidir.
Ender İmrek
ÖNCEKİ HABER

Hasta yakınına aile hekimi dayağı

SONRAKİ HABER

Kadınlar, Van’da AKP’li belediyeyi protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...