02 Haziran 2007 00:00

Nükleere değil, Ayşe Teyze’ye destek

Makina Mühendisleri Odası’nın düzenlediği Enerji Verimliliği Kongresi dün Kocaeli Üniversitesi Derbent Turizm Otelcilik Yüksek Okulu Uygulama Oteli’nde başladı.

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası’nın düzenlediği Enerji Verimliliği Kongresi dün Kocaeli Üniversitesi Derbent Turizm Otelcilik Yüksek Okulu Uygulama Oteli’nde başladı. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin “Küresel ısınmaya karşı Ayşe Teyze’yi göreve davet ettiğini” anımsatarak, “Nükleer santrallara değil Ayşe Teyze’ye destek verilmesini” istedi.
Koramaz, kongrede yaptığı açılış konuşmasında Enerji Verimliliği Yasası’nın gereklerinin yerine getirilmesi ve enerji verimliliğini sağlayıcı politika ve zorunlu ölçütlerin ivedilikle uygulamaya sokulması gerektiğini kaydetti. Koramaz, “Yasada önemli bir eksiklik olarak gördüğümüz halkın enerji verimliliği uygulamalarında desteklenmesi hususudur. Peki, biz diğer ülkelerdeki gibi Ayşe Teyze çatısını yalıtsın diye ona destek olmaz isek o bunu nasıl yapacak? O halde nükleer santralı desteklemek yerine Ayşe Teyze’yi destekleme zamanıdır” dedi.
Koramaz, sanayide yüzde 20, ulaşımda yüzde 15, binalarda yüzde 30’u aşan bir enerji tasarrufu potansiyeli bulunduğunu belirterek, bu potansiyelin önemsenmesi gerektiğini ifade etti. Koramaz, “Zira nihai sektörde yüzde 25-30 olan enerji tasarrufu potansiyelinin değeri 5 milyar doların üzerine çıkabilecek, imalat sanayiinde yüzde 8-50 arasında değişen ürün maliyeti içindeki enerji maliyeti payının azaltılması da söz konusu olabilecektir. Diğer yandan mevcut enerji verimliliği potansiyelinin 20 milyon ton eşdeğer petrol civarında olduğu düşünüldüğünde, birçoğu teknik eleman olmak üzere on binlerce kişiye iş sahası açılacaktır” dedi.
Enerji Verimliliği Kongresi, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, İTÜ Enerji Enstitüsü, Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, Türk Tesisat Mühendisleri Derneği, Bölgesel Çevre Merkezi-REC Türkiye, Elektrik Üreticileri Derneği, Kocaeli Valiliği ve 8 üniversite tarafından destekleniyor. Kongrede 6 oturum ve bir forum yapılacak. Kongrede Enerji Verimliliği Yasası’nın nasıl etkin uygulanabileceği ve enerjide tasarruf sağlanması konuları ele alınacak. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Manga mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Yeni doğan bebeğe 14 saat hastane aradılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...