02 Haziran 2007 00:00

Yüksek beklenti başarıyı engelliyor

İlköğretim okulları 8’inci sınıf öğrencilerinin katıldıkları tüm sınavları çatısı altında toplayan Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS), 10 Haziran Pazar günü yapılacak.

Paylaş

İlköğretim okulları 8’inci sınıf öğrencilerinin katıldıkları tüm sınavları çatısı altında toplayan Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS), 10 Haziran Pazar günü yapılacak. 26 Mart-15 Nisan 2007 tarihleri arasında başvuru yapılan ve Fen, Anadolu, Anadolu Öğretmen, Anadolu Meslek ve Teknik Liseler ile Sosyal Bilimler Liseleri, özel okullar ve Polis Koleji’ne öğrenci yerleştirmek, ayrıca Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk imkanından yararlanmak isteyen öğrencileri tespit etmek amacıyla düzenlenen OKS’ye bu yıl toplam 824 bin 551 öğrenci katılacak.
Sınavın yaklaşmasıyla birlikte yaklaşık 8 aydır okul, dershane arasında koşturan öğrencileri olduğu kadar ailelerini de heyecan sararken, rehberlik uzmanlar ailelere, “Yüksek beklentiler ve baskıya varan tutumlar, öğrencileri başarısızlığa iter” uyarısında bulunuyorlar. Uzmanlar, sistemde var olan belirsizliklerin ve sınava az bir zaman kala yapılan değişikliklerin de, öğrencilerin ve ailelerinin kaygı düzeylerinin artmasına neden olduğunu söylüyorlar.
Sınav öncesinde öğrencilerin daha sinirli, tahammülsüz ve bıkkın olduklarına dikkat çeken uzmanlar, ailelerin duygusal ve düşünsel anlamda çocuklarına vereceklerin desteğin çok önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.
Öğrenciler sıkıntılı
Dershaneye gidebilenler ve gidemeyenler olarak ikiye ayrılan ve kendilerini adaletsiz bir yarışın içinde bulan öğrenciler ise bir an önce sınava girip tatile çıkmak istiyorlar. Öğrencilerin, sınavdan ve ailelerinden beklentileri şöyle;
Koray İldeş (Halit Ziya Uşaklıgil İlköğretim Okulu 8/B sınıfı öğrencisi): Okuldaki derslerin sınava yönelik olmamasından dolayı zorluk yaşıyoruz. Bir de her yıl sınav sisteminin değiştirilmesi belirsizliklere ve buna bağlı olarak strese yol açıyor. Sınavların kaldırılmasını ve öğrencilerin eğilimlerine göre eğitimlerine devam etmelerinin sağlanmasını istiyorum.
Ezgi Arın (Cahit Zarifoğlu Lisesi 9L sınıfı öğrencisi): Geçtiğimiz yıl okul ikincisi olarak mezun olmama rağmen OKS’yi kazanamadım. Çünkü sınavdan önce “ya sınavı kazanamazsam” diye paniğe kapıldım ve başarısız oldum. Sınav sonucu derslerime de yansıdı, motivasyonumu kaybettiğim için artık ders çalışmak istemiyorum.
Sınav maratonu küçük yaşta başlatılıyor

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Başkanı ve Onkoloji Enstitüsü Psikososyal Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, son yıllarda uygulanmaya başlayan OKS nedeniyle ÖSS benzeri sınav maratonunun küçük yaşlarda başlatıldığını söyledi.
OKS’nin, gelişme ve ruhsal olgunlaşma dönemi olan ergenlik çağına denk getirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, “Ergenlik dönemi insan yaşamının en karmaşık ve zorlayıcı dönemlerinden biridir. OKS gibi sitemli çalışmayı gerektiren, rekabet içeren ve gelecek üzerinde önemli etkileri olan bir sınavın tam da bu döneme denk getirilmesi doğru değil. Çünkü bir kimlik oluşturma çabası içinde çocuk, disiplinli şekilde çalışma zorunluluğuyla karşı karşıya kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Sınav sonrasında ise sınavın nasıl geçtiğine bağlı olarak tepkiler görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Sedat Özkan, çocukla sağlıklı bir iletişim kurmanın, kendini ifade etmesine izin vermenin ve sosyal yaşamını desteklemenin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Özkan, tüm bu nedenlerden dolayı olası OKS başarısızlığı sonrasında çocuklara psikolojik destek verilmesi gerektiğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

Öğrencilere tahliye yok

SONRAKİ HABER

Manga mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa