02 Haziran 2007 00:00

AKP’de Abdüllatif Şener depremi

AKP’de “üçüncü güç” olarak bakılan, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener krizi depreme dönüştü. AKP kurmaylarının, “kriz yok” iddialarına karşın, dün akşam saatlerinde Şener’den gelen “22 Temmuz’da milletvekili adayı olmayacağım” açıklaması ile kriz resmen doğrulanmış oldu

Paylaş

AKP’de “üçüncü güç” olarak bakılan, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener krizi depreme dönüştü. AKP kurmaylarının, “kriz yok” iddialarına karşın, dün akşam saatlerinde Şener’den gelen “22 Temmuz’da milletvekili adayı olmayacağım” açıklaması ile kriz resmen doğrulanmış oldu.
AKP’de, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in aday olmamasıyla başlayan kriz, devreye Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün devreye girmesine rağmen çözülemedi.
Gül, önceki gün Meclis’teki Anayasa oylaması sonrası, ikna için Şener’le görüştü. Gül daha sonra Şener’i Meclis’teki makamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya getirdi. Görüşmede Erdoğan’ın Şener’e, “Sen bize lazımsın” dediği öne sürüldü.
AKP Grubu’nun dün Meclis’te toplantısı öncesi de görüşü sorulan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “ortada kriz falan yok” savunmasını yaparak, Şener’in adaylık başvurusunun genel merkeze geldiğini öne sürdü. Yazıcı’nın açıklamasına anında yanıt veren Şener, adaylık başvurusu yapmadığını doğruladı. Şener, gazetecilerin, “Başbakan aday gösterirse olacak mısınız?” sorusuna ise, “Kısa zamanda gerekli açıklamayı yapacağım” yanıtı verdi. Kulislerde Şener’in ikna edilemediği, bir ayrılığın da olabileceği konuşulurken, Şener aday olmayacağını resmen açıkladı.
Şener, ‘aday değilim’
Şener dün akşam saatlerinde Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “22 Temmuz’da aday değilim” dedi. Sivaslılara ve kendisini destekleyen, seven herkese teşekkür eden Şener, aday olmanın veya olmamanın bireylerin kendi verdiği karar olduğunu söyledi.
Bu kararın, siyasetten, AKP’den de ayrılması anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine Şener, “siyaseti noktalamak ayrı, aday olmamak ayrı bir iştir. 22 Temmuz’da aday değilimin anlamı şudur; milletvekili adaylığı ile bağlantılı bir tercihtir” diye konuştu. Siyaseti topyekün bırakmadığını, AKP’de MKYK üyesi sıfatı ile parti kimliğinin devam edeceğini kaydeden Şener, adına verildiği söylenen adaylık başvurusunun sahte imzayla verilip verilmediği sorusuna da “bu iddialara falan yönlenmeyin. Bunlar parti içi işlemlerdir, hukuki bir sonuç doğurmaz” dedi. Şener, aday olmama kararını almadan Başbakan ile görüşüp görüşmediği, AKP’den ayrılıp ayrılmayacağı sorularını yanıtsız bıraktı.
AKP’deki, Şener’in açıklamasıyla resmileşen kriz üzerine çeşitli senaryolar üretildi. Bir senaryoya göre, Şener AKP’den ayrılmayacak, ancak parti içinde muhalefet yürüterek, gücünü artıracak. Başka bir senaryo ise Şener’in kendisiyle birlikte hareket edenlerle birlikte AKP ile yollarını ayıracağı ve ayrı bir siyasi oluşuma gideceği yönünde. Üçüncü bir senaryo ise, Şener’in yine “milli görüşçü” AKP’lilerle Saadet Partisi’ne geçmesi. Hangi senaryonun doğru olduğu veya Şener’in siyasete ne şekilde devam edeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.
Milletvekili olamayacaklar
Bu arada AKP’de 100 civarında milletvekilinin yeniden aday gösterilmeyeceği, bir kısmı gösterilse bile seçilemeyecek yerlerden olacağı söyleniyor. Bunlardan 20’si “aday olmayacağım” dediği için, diğerleri ise Başbakan tarafından aday gösterilmeyecek. “Küskün” yaratmamak için Başbakan Erdoğan, aday göstermeyeceği milletvekilleri ile yüz yüze görüşecek. Nitekim Başbakan Erdoğan’ın, bir grup milletvekili ile görüşerek, “büyük şehirlerden aday gösterilmeyi beklemeyin” dediği ifade ediliyor.
Başbakan Erdoğan dün partisinin grup toplantısında milletvekillerine “adaylık beklemeyin” mesajı verdi. “Tabii ki nöbet değişimi olabilir” diyen Erdoğan, bazı milletvekillerinin aday olmayacağını söyleyerek duyarlılık gösterdiğini belirtirken, bunun bir bayrak yarışı olduğunu ve yenilerin önünü açmak gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bilirkişiye su bile vermediler!..

SONRAKİ HABER

gitme zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...