3 Haziran 2007 01:00
Türkiye Maden-İşin kongresi başladı
Türk-İşe bağlı Türkiye Maden-İş Sendikasının 8inci Olağan Genel Kurulu başladı. Genel kurulda işçiler, kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini, 2008 yılının, adil ücret ve örgütlenme özgürlüğü gibi haklar için mücadele yılı olacağını söylediler.
Başkent Öğretmenevinde 250 delegeyle toplanan genel kurula, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda sendikacı ve siyasi parti yöneticisi katıldı. Genel Kurula katılması beklenen Enerji Bakanı Hilmi Güler, kongreye gelmedi.
Koza çelenk gönderdi
Genel kurula, çevrecilerin ve köylülerin yörelerinde işletme kurmasına karşı çıktığı Koza Altın İşletmeleri ve Kışladağ Altın Madeninin de çelenk göndermesi dikkat çekti.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Hüseyin Kayabaşı, IMF ile anlaşmaların Türkiyeye bir şey katmadığını, Latin Amerika, Rusya gibi Türkiyenin de bu ilişkileri bitirebileceğini söyledi. Kamu işletmelerindeki taşeronlaştırmaya tepki gösteren Kayabaşı, Türk-İşin ortak örgütlenme projesinin hayata geçirilmesini, işçi konfederasyonlarının birleşmesini talep etti. Kayabaşı, işverenlerin isteğiyle Kıdem Tazminatı Fonuna, İşsizlik Sigortası Fonundan para aktarılmasına karşı çıkarak Kıdem tazminatını fona devretmek demek, iş güvencesinin bağını koparmaktır. Bu hakka sınırlama getirilmesine asla izin vermeyiz diye konuştu.
Genel kurula ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, Polonya Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Andrey Tchliwuk, Mısır Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Bazaak Refaai de katılarak birer konuşma yaptılar. İzmirdeki bir Alman firmasının işçilerinin direnişe geçtiğini ve o işçilere destek verdiklerini belirten ICEM Genel Sekreteri Wardaya, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Antalya Serbest Bölgedeki Alman-İtalyan ortaklığındaki Novamed işyerindeki kadın işçiler hakkında bilgi verdi.
2008 zor geçecek
En son söz alan Türk-İş Başkanı Kılıç, küreselleşmenin ulus devlet ve sosyal devleti tahrip ettiğini, küreselleşmeye karşı dipten gelen bir işçi hareketi dalgası olduğunu savunarak, Birçok ülkede örgütlü olan iki konfederasyon birleşerek güçlerini ortaklaştırırken, Türkiyede bazı sendikalar, hâlâ Soros Vakfı ile çalışıyor dedi. 2008 yılının 2007den daha zor geçeceği uyarısında bulunan ve bütün zamların 2008e ertelendiğini hatırlatan Kılıç, toplusözleşme görüşmelerinde, enflasyon oranında yüzde 4lük bir artıştan söz edildiğini belirterek bu artışı kabul etmeyeceklerinin altını çizdi. Kamu kurumlarında sendikalaşmaya izin verilmemesine tepki gösteren Kılıç, 2008 yılında kavganın temel nedeninin adil ücret, örgütlenme özgürlüğü gibi haklar olacağını, önümüzdeki günlerin kararlı ve sıcak geçeceğini vurguladı.
Liste belirlendi
Türkiye Maden-İş Genel kurulunda, bugün yapılacak seçimlerde aday olacakların isimleri de belirlendi. Genel başkanlığa Hüseyin Kayabaşı yeniden aday oldu.
Mevcut yönetimde bulunan Genel Başkan Yardımcısı Murat Bekem, Genel Sekreter Nayim Sezer, Genel Mali Sekreter İsmail Aslan, Genel Teşkilat Sekreteri İbrahim Ayaz ve Genel Toplusözleşme ve Mevzuat Sekreteri Ekrem Fedai yeniden aday olurken, genel eğitim ve araştırma sekreterliğine ise Ahmet Levent Eşiyok aday gösterildi.
Bu listenin dışında ise teşkilat sekreterliğine Nurettin Akçul, genel sekreterliğe Levent Elbinsoy ve mali sekreterliğe de Savaş Güleç adaylıklarını açıklayarak seçimlere girdiler. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et