03 Haziran 2007 00:00

BM, Irak’ta halen kitle imha silahı arıyor

Birleşmiş Milletler’ (BM) bağlı bir ekibin, Irak’ta halen, bu ülkenin işgal edilmesine bahane edilen kitle imha silahlarını aradığı ortaya çıktı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler’ (BM) bağlı bir ekibin, Irak’ta halen, bu ülkenin işgal edilmesine bahane edilen kitle imha silahlarını aradığı ortaya çıktı.
“Saddam’ın kitle imha silahları” yalanı; ABD’nin, Saddam rejimini devirmek ve bölge enerji koridorlarına sahip olmak için 2003 yılında giriştiği Irak işgalinin en büyük dayanaklarından biri olmuştu.
Sanki Irak hiç işgal edilmemiş ve Bağdat rejimi devrilmemiş gibi çalışan BM ekibinin büyük bir kısmı, işlerinin uzun bir süre önce bittiğini bilmesine rağmen BM Güvenlik Konseyi içindeki “uzlaşmazlıklar” nedeniyle araştırma ekibi, rutin çalışmalarına halen devam ediyor.
Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden Rusya, Irak’ın tamamen silahsız olduğunun BM tarafından resmen onaylanmasını isterken, ABD ise yalanının resmilik kazanmaması için diretiyor ve BM’nin Irak’taki rolünü reddederek “bu işin, Irak’taki ‘koalisyon’ güçlerine bağlı müfettişlere bırakılması gerektiğini” savunuyor.
Bir yalanın peşinde...
Amerikan The Washington Post Gazetesi’nin haberine göre Bağdat’ın düşmesinin üzerinden 4 sene geçmesine ve işgalcilerin, Irak’ın dört bir yanına girmesine rağmen BM’ye bağlı ekip, Irak’ta halen kitle imha silahları arıyor. Koca bir yalan olduğunun, askeri uzmanlar ve silah denetçileri tarafından da birçok kez belirtilmesine rağmen BM, Saddam’ın silahlarını bulmak için Irak petrol gelirinden oluşturulan bütçesiyle halen milyonlarca dolar harcıyor.
Her hafta ABD’nin Manhattan kentinde toplanan 20 BM kimyasal ve biyolojik silah uzmanı, Irak’ın eski uydu görüntülerini izliyor; ABD tarafından aylar önce idam edilen Saddam Hüseyin ve silahlarıyla ilgili 5 yıl öncesinin haberlerini inceliyor ve Irak’ın silah durumu konusunda yabancı istihbarat kaynaklarının bilgilerini tartışıyor. Ekip, sanki Irak hiç işgal edilmemiş ve Bağdat rejimi devrilmemiş gibi çalışmalarına devam ediyor. Bununla da yetinmeyen ekip, haftalık çalışmalarını 50 ülkeden 300’ü aşkın silahlanma uzmanıyla tartışıyor ve rutin bir biçimde Irak’la ilgili inceleme raporları hazırlıyor. Ancak işin ilginç yanı bu raporlar, ne yetkili bir üst makama iletiliyor ne de açıklanıyor.
BM ekibi: İşimiz çoktan bitti
Diğer yandan Washington Post’un haberine göre, ekip içerisinde yer alan uzmanların büyük bir kısmı da Irak’ta kitle imha silahı olmadığına inanıyor.
Irak’ın, kitle imha silahlarıyla ilgili olan işlerinin “uzun bir süre önce” bittiğini belirten BM ekibinden Yunan silah uzmanı Dimitri Perricos, “Bu durumun sağlıksız olduğunun farkındayım. Fakat araştırma konusunda direten biz değiliz; BM Güvenlik Konseyi” dedi.
Perricos liderliğindeki ekibin yıllık 10 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olduğunu belirten Post, “Bir zamanlar Saddam’ın kitle imha silahları gazetelerin manşetiydi ve dünya liderlerinin dilinden düşmezdi. Fakat Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra BM’nin araştırma ekibinin işi gereksiz bir hal aldı” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Irak’ı işgal etmesinin ardından “kitle imha silahlarının Körfez Savaşı’nın ardından Irak lideri tarafından yok edildiğinin anlaşıldığını” da yazan Post, eski BM silah denetçisi Charles Duelfer’in “Ortadaki gerçek, Irak’ta kitle imha silahları olmadığı. Sanırım onlar (BM ekibi) da işlerinin gerçeklikten ne kadar uzak olduğunun farkındalar” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
İşgalciler üç çocuğu katletti!

Irak’ın Anbar bölgesinde Amerikalı işgal askerleri 3 Iraklı çocuğu katletti. Ülkede dün düzenlenen saldırılarda ayrıca, 10’nun üzerinde sivil yaşamını yitirdi. Anbar’da ölen çocukların 7, 9 ve 11 yaşlarında olduğu kaydedildi. Üm El Maamlif bölgesine düzenlenen havan topu saldırısında ise 30 kişinin yaralandığı ifade edildi.
Sabra köprüsü havaya uçuruldu
Öte yandan Irak’ın kuzeyindeki Kerkük ve Erbil kentlerini güneydeki başkent Bağdat’a bağlayan Sarpa köprüsü, sabaha karşı havaya uçuruldu.
Polis, Tuz Hurmatı kentinin yakınındaki Hinçal ırmağının üzerindeki köprünün, direnişçilerin düzenlediği bombalı saldırıda büyük hasara uğradığını bildirdi.
Irak’ta nisanda da Bağdat’taki Sarrafiye köprüsü bombalı saldırıda yıkılmış, Dicle Nehri, köprünün çelik aksamının enkazıyla dolmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Moskova-Washington hattında karşılıklı atışma

SONRAKİ HABER

SÖZ OLA, TORBA DOLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa