03 Haziran 2007 00:00

Trablus’ta ağır kayıp

Lübnan’da, Trablus’taki Filistin mülteci kampı Nahr El Bared’deki Fetih El İslam militanlarıyla Lübnan ordusu arasında yeniden patlak veren çatışmalarda ağır kayıplar verildi.

Paylaş

Lübnan’da, Trablus’taki Filistin mülteci kampı Nahr El Bared’deki Fetih El İslam militanlarıyla Lübnan ordusu arasında yeniden patlak veren çatışmalarda ağır kayıplar verildi. Dün ve önceki gün süren çatışmalarda, en az 21 kişi yaşamını yitirirken bölgedeki kaynaklar, “Lübnan ordusunun militanlara öldürücü darbeyi vurmaya hazırlandığını” bildirdi. Aynı kaynaklar, onlarca tankın kampı kuşattığını ve mültecilerin de bulunduğu bölgeye sürekli bomba yağdırdığını bildirdi.
Kamptan gri dumanların yükseldiği ifade edilirken, sık sık ağır çatışmaların çıktığı ve Lübnanlı keskin nişancıların kampın kuzey ile batı bölgesini hedef alacak şekilde konuşlandıkları ifade edildi. 20 Mayıs’ta başlayan çatışmalarda, bugüne kadar en az 93 kişi öldü.
Canlı kalkan suçlaması
Diğer Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, Fetih El İslam’ın, mülteci kampından kaçan Filistinlileri “canlı kalkan” olarak kullandığını ileri sürdü. Açıklamasında, militanların etrafındaki “çeperlerin giderek daraltıldığını” belirten Lübnan ordusu, Filistinli mültecilerden de militanlara “kalkan” olmamalarını istedi.
Fetih El İslam Komutanı Ebu Hüreyre ise ‘morallerinin iyi olduğunu’ belirterek “Gelecekleri varsa görecekleri de var” diye konuştu. Bazı mevzilerden çekildiklerini ekledi.
FKÖ temsilcisi Sinyora ile görüştü
Bu arada FK֒nün Beyrut Temsilcisi Abbas Zeki’nin ise Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile bir araya geldiği öğrenildi. Zeki’nin, Sinyora’ya, Filistinli mültecilerin durumu ile ilgili endişelerini dile getirdiği ifade edildi.
Öte yandan Lübnan’da “El Kadie temsilcisi” olarak bilinen Muhammed Hakaymi ise yaptığı yazılı açıklamada, “İslamcılar, ayağa kalkın ve Nahr Bared’deki kardeşlerinize yardım edin. Bu sizin dini sorumluluğunuzdur” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)
Şam ‘işbirliği’ yapmayacak

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri suikastının sorumlularının yargılanması için BM tarafından kurulmasına karar verilen uluslararası ceza mahkemesiyle işbirliği yapmayacaklarını açıkladı.
Muallim, “Kararımızı BM’ye ilettik. Suriye, egemenliğinden vazgeçmeyecektir. Böyle bir karar, Lübnan’ın egemenliğine de zarar verir. Lübnan’daki tarafların kendi aralarında uzlaşmaya varması daha tercih edilir” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Meşal, şartlı ateşkes önerdi

SONRAKİ HABER

ABD, Somali’ye yine bomba yağdırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...