04 Haziran 2007 00:00

‘RCTV ile ilgili haberler çarptırılıyor’

Venezüella hükümeti, Amerikan haber kanalı CNN ile Venezüellalı muhalif kanal Globovision’ı, lisans sözleşmesi yenilenmeyen muhalif kanal RCTV hakkındaki haberleri saptırmakla suçladı.

Paylaş

Venezüella hükümeti, Amerikan haber kanalı CNN ile Venezüellalı muhalif kanal Globovision’ı, lisans sözleşmesi yenilenmeyen muhalif kanal RCTV hakkındaki haberleri saptırmakla suçladı. Söz konusu kanalların bu tip haberlerle ülkedeki şiddeti artırmayı amaçladığını belirten Caracas, böylece Devlet Başkanı Hugo Chavez’e yönelik saldırı girişimlerinin de kışkırtıldığını belirtti.
ABD destekli muhalif RCTV kanalının lisansı, Venezüella’nın halkçı lideri Chavez tarafından, Venezüella Basın Yasası’nı “defalarca” çiğnemesi ve televizyonun 2002 başarısız darbe girişimine verdiği destek nedeniyle yenilenmemişti. Karar, emekçiler arasında kutlamalar, zengin kesimlerinde de tepkiye neden olmuştu.
Kasıtlı yayın
Caracas’taki basın toplantısında, CNN ile Globovision’ın RCTV ile ilgili kışkırtma haberlerine yönelik kanıtları sunan Venezüella İletişim Bakanı William Lara, ellerindeki iki kanıtın da savcılığa gönderildiğini ve bu haberler hakkında soruşturma açıldığını belirtti.
Lara’nın basına sunduğu ve CNN ile Globovision kanallarının RCTV ile ilgili gelişmeleri aktardıklarını iddia ettikleri haberlerde, “Venezüella yönetimine karşı uluslararası bir kampanyanın başlatıldığı ve Hugo Chavez’in görüntülerinin, şiddet ve hatta ölü görüntüleriyle birlikte gösterildiği” görüldü. Lara’nın basın toplantısında sunduğu CNN’e ait görüntülerde, Chavez, El Kaide lideri Usame Bin Ladin ile yan yana gösteriliyor.
İzleyicileri etkilemeye çalışıyorlar
Haberlerde ayrıca, Venezüella’daki ülkelerin dışında da Chavez’in RCTV’nin lisansını yenilememesine karşı protestoların yapıldığının iddia edildiğini belirten Lara, “Görüntüleri uzmanlar da inceledi ve Chavez’in, şiddet ve ölü görüntüleriyle birlikte yansıtılmasıyla izleyicilerin iknaya zorlandığını belirttiler. Ayrıca bu haberlerin, evrensel gazetecilik etiğiyle de yakından uzaktan alakası olmadığını ifade ettiler” ifadelerini kullandı.
CNN’in bu tip haberleri ilk defa yapmadığını, Chavez’in iktidara gelmesinin ardından bu tip karalamaların kanal tarafından sürekli yapıldığını belirten Lara, “Bir gazeteci olarak Venezüella’nın içinde bulunduğu dibe vurmuş gazetecilik şartları beni endişelendiriyor” diye konuştu.
Bu arada CNN ile Globovision kanalları ise bu suçlamaları reddetti.
ABD müdahalesine karşı ortak bildiri
Bu arada ülkedeki kitle kuruluşları, gazeteciler, öğrenciler ve aydınlar, ortak bir deklarasyonla ABD’nin, RCTV konusunu kullanarak Venezüella’daki kışkırtma girişimlerini kınadı.
Ulusal ve uluslararası medyayı, Venezüella’ya karşı bir linç dalgası başlatmak ve ülkede son birkaç yıldır devam eden istikrarsızlık planlarına destek vermekle suçlayan deklarasyonda, “RCTV protestoları ile medyanın bu protestolara yönelik yaklaşımı, ABD tarafından yönlendirilen gizli bir gündemin parçasıdır” ifadelerine yer verildi.
Caracas’taki basın toplantısına, 600’ün üzerinde örgüt ve kurum temsilcisi katılırken ortak bildiride, “Venezüella halkı, ABD’nin Venezüella’nın içişlerine karışmasını kesin bir şekilde reddeder” denildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Mukteda Sadr: İşgalin her türlüsünü reddediyorum

SONRAKİ HABER

İsrail ateşkese yanaşmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...