04 Haziran 2007 00:00

‘İngiltere çekilmeye hazırlanıyor’

ABD’nin, Irak’taki en yakın müttefiki İngiltere’nin Irak’tan çekilmeye hazırlandığı iddia edildi.

Paylaş

ABD’nin, Irak’taki en yakın müttefiki İngiltere’nin Irak’tan çekilmeye hazırlandığı iddia edildi.
İngiliz Sunday Telegraph gazetesi, İngiltere’deki üst düzey ordu yetkililerinin, müstakbel başbakan Gordon Brown’dan, İngiliz askerlerinin 12 ay içinde Irak’tan çekilmesini öngören bir takvimi onaylamasını istediğini duyururken, Irak Alim Birliği’nin açıklamasına göre ise, Basra’daki İngiliz güçleri, bölgeden 2007 sonunda ayrılacağını duyurdu. Basra, İngiltere kontrolünde bulunuyor.
‘Afganistan’a yoğunlaşalım’
Telegraph’ın haberinde, İngiliz ordusundaki üst düzey yetkililerinin, bu ay içinde başbakanlık görevine başlayacak Brown’dan, “İngiltere’nin Irak’tan “kısa sürede” çekilmesi ve Afganistan’da Taliban ile yapılan savaşa yoğunlaşılması gerektiği yönündeki isteklerini iletecekleri” belirtildi. Haberde, gazeteye, adı gizli kalmak koşuluyla açıklamada bulunan bir askeri yetkilinin, “İngiltere, Afganistan ve Irak ile aynı anda savaşacak fiziki yetenekte değil. Sorun hangisini bırakacağımız. Hükümet ve üst düzey savunma yetkilileri, Irak’ı bırakmamız gerektiğine karar verdiler” şeklindeki ifadelerine yer verildi.
Irak Alimler Birliği ise, Basra’daki ‘koalisyon’ güçlerinin açıklamasına dayandırdığı haberinde, İngilizler’in Basra’dan 2007 Aralık ayında ayrılacaklarını duyurdu. Birliğe göre, Albay James Bashel imzalı açıklamada, “6 ayın kritik olduğu ve bu sürede Basra’daki güvenlik durumuyla ilgili kararlar verileceği” de belirtildi.
Saldırılar dün de sürdü
Bu arada ülkede dün düzenlenen saldırılarda en az 22 kişi daha yaşamını yitirdi. Diyala bölgesinde sivillere karşı dün düzenlenen iki saldırıda toplam 11 kişi öldü. Bölgedeki Balad Ruz kasabasının kalabalık pazar yerinde bombalı araçla düzenlenen saldırıda 6 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.
Bakuba’nın yakınlarında da yol kesen bir grup, iki minibüsü ateşe tutarak 5 kişiyi öldürdü. Saldırıda 7 kişi de yaralandı.
Kerkük ve Musul’da ise 11 kişi öldü. Kerkük’ün 35 km batısında tarlada çalışan 2 köylü, silahlı kişilerce katledildi.Yine Kerkük’ün 95 km güneyindeki Süleyman Bey bölgesinde de yine 2 kişi silahla vurularak öldürüldü. Musul’da, çeşitli saldırılarda 4’ü polis olmak üzere toplam 7 kişi hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Onbinler Chavez’e destek için sokakta

SONRAKİ HABER

Mukteda Sadr: İşgalin her türlüsünü reddediyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...