04 Haziran 2007 00:00

Mortgage’la ev almak güvenilir bulunmuyor

Hmen her televizyon kanalında Mortgage reklamlarına ya da bir hükümet yetkilisinin bu konudaki açıklamalarına rastlanıyor. Buna göre herkes artık çok kolay bir biçimde ev sahibi olabilecek. Ancak tüm reklamlara karşın halk, ipoteğe dayalı bu sisteme güvenmiyor.

Paylaş

Hmen her televizyon kanalında Mortgage reklamlarına ya da bir hükümet yetkilisinin bu konudaki açıklamalarına rastlanıyor. Buna göre herkes artık çok kolay bir biçimde ev sahibi olabilecek. Ancak tüm reklamlara karşın halk, ipoteğe dayalı bu sisteme güvenmiyor.
Araştırma şirketi GFK Türkiye’nin 16 ilde yaptığı araştırmaya göre katılımcıların yüzde 49’u gelecekte Mortgage’tan (tutsat) yararlanmayı düşünmüyor. Ev almayı düşünenlerin oranı ise yüzde 11’de kaldı.
Araştırmaya katılanların yüzde 61’i tutsatı duyduğunu belirtirken, tutsatı duyduğunu belirten her üç kişiden biri sistem hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.
Kiracı oranı yüzde 42
Katılımcıların yüzde 31’i sistem hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını belirtirken, sistemi “biraz” bilenlerin oranı yüzde 58, yeterince bilgi sahibi olanların oranı ise yüzde 11 olarak gerçekleşti.
Kentlerde ikamet ettiği konutta kiracı olanların oranı yüzde 42 olarak belirlendiği araştırmaya göre, önümüzdeki 3 yıl içinde konut satın almayı düşünenlerin oranı yüzde 20. Alt ekonomik sosyal gruplara doğru gidildikçe ev satın almayı düşünenlerin oranının yükseldiği görüldü.
Konut satın almayı düşünenlerin yüzde 52’si banka kredisi kullanmayı düşünürken, geri kalanı banka kredisini tercih etmiyor. Konut hakkında en fazla “tanıdıklar” ve “emlakçılar” aracılığıyla bilgi sahibi olunuyor. Bunu kendisi çevreyi gezerek bilgi alanlar ve interneti kullananlar izliyor.
Avantajlı değil
Sistemin diğer konut kredilerinden daha avantajlı olmadığını düşünenlerin yüzde 27’si faiz oranlarını yüksek, yüzde 22’si ödemeleri yüksek bulurken, yüzde 21’i vadelerin çok uzun olduğunu, yüzde 15’i de düşük gelirliler için avantajlı olmadığını belirtti.
Sistemin avantajlı olmadığını düşünenlerin yüzde 5’i ipotekli olmasının güvenilir olmadığı, yüzde 5’i alışık olunmayan bir sistem değerlendirmesinde bulunurken, yüzde 4’ü sistemin diğerlerinden farkı olmadığını, yüzde 4’ü sabit faizi olmadığını, yüzde 3’ü de peşinatın yüksek olduğunu kaydetti.
Katılımcıların yüzde 49’u gelecekte tutsattan yararlanmayı düşünmediğini belirtirken, yüzde 29’ı sistemi kullanıp kullanmayacaklarının belli olmadığını, şartlara bağlı olduğunu ifade ettiler. Gelecekte tutsattan yararlanmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 11’de kaldı. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Enerjide bağımlılık giderek artıyor

SONRAKİ HABER

Lübnan ordusu çeperi daraltıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...