04 Haziran 2007 00:00

Samsun’da da keneye karşı önlem alınmıyor

Ölümle sonuçlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kene ısırmalarının bilançosu ağır, 2 ayda 368 vaka

Paylaş

Ölümle sonuçlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kene ısırmalarının bilançosu ağır, 2 ayda 368 vaka.
Sağlık Müdürlüğü son zamanlarda ortaya çıkan kene ısırmaları nedeniyle “önlemler paketi hazırlamak” yerine hastanelere gönderdiği yazıda kenelerin türlerini araştırıyor. Isırdığı kişilerle birlikte hastaneye getirilen keneler üzerinde çalışmalar yapılırken, henüz uyarının ötesinde keneleri yok etmeye yönelik bir çalışma gözlenmiyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 81 ilin valiliğine gönderdiği yazıyla uyarıda bulunurken, Samsun’daki kene ısırma vakalarının küçümsenemeyecek boyutta olduğu ortaya çıktı. Nisan ve Mayıs 2007 tarihlerinde Samsun Devlet Hastanesi acil servisine 238, İntaniye Polikliniği’ne ise 30 kişi olmak üzere toplam 368 kişinin kene ısırması şikayetiyle başvuruda bulunduğu öğrenildi.
Öte yandan son iki ay içinde artan kene ısırma vakaları Samsun halkını telaşlandırdı. Kene ısırdığında ne yapacağını bilmeyen ve hiçbir bilgi verilmeyen Samsunlular, önlem alınmasını istiyor ve yetkililerin en kısa sürede keneli ortamları temizlenmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Samsun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Harun Pir, vaka sayısı her yıl artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) viral bir enfeksiyon olduğunu ve bu enfeksiyonun şu an ülke için büyük bir tehdit olduğunu kaydetti. Harun Pir, ‘kırsalda, pikniklerde toprak ve çalılıklar üzerine oturulmamalı. Keneyi kesinlikle elle öldürmeye ve vücuttan çıkarılmaya çalışılmamalı ve hemen en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır’ şeklinde konuştu. (Samsun/EVRENSEL)
Celalettin Karataş
ÖNCEKİ HABER

YÖK 17 rektör görevlendirdi

SONRAKİ HABER

Devir kenelerin devri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...