04 Haziran 2007 00:00

Munzur’a sahip çıktılar

Tunceli Dernekler Federasyonu (TUDEF) Çevre Koruma Haftası nedeniyle Galatasaray Meydanı’ndan Taksim Tramvay durağına yürüyüş gerçekleştirdi. ‘Barajlar yok edilmesin, Munzur’uma dokunma’ yazılı önlüklerle yürüyüşe katılan yüzlerce kişi, İstiklal Caddesi üzerinde sık sık oturma eylemi gerçekleştirdi

Paylaş

Tunceli Dernekler Federasyonu (TUDEF) Çevre Koruma Haftası nedeniyle Galatasaray Meydanı’ndan Taksim Tramvay durağına yürüyüş gerçekleştirdi.
‘Barajlar yok edilmesin, Munzur’uma dokunma’ yazılı önlüklerle yürüyüşe katılan yüzlerce kişi, İstiklal Caddesi üzerinde sık sık oturma eylemi gerçekleştirdi. ‘Munzur özgürdür özgür akacak’, ‘Munzur onurdur, onuruna sahip çık’, ‘Hilmi Güler istifa’, ‘Dersimde baraj istemiyoruz’ gibi sloganların atıldığı eylemde yaşlısı, genci ve küçük çocukları ile renkli görüntüler oluştu.
Taksim Tramvay Durağı’nda insan zinciri oluşturularak TUDEF adına basın açıklaması yapan Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen, 1972’de Stolckholm BM İnsan Çevresi Konferansı Bildirisinin 1. maddesi olan “...insanın; hürriyet, eşitlik ve yeterli yaşam koşulları sağlayan onurlu ve refah içinde bir çevrede yaşamak temel hakkıdır...” sözlerini okuyarak, bu ve buna benzer ulusal ve uluslararası hukuk metinlerine karşın, hürriyet, eşitlik ve yeterli yaşam koşullarını sağlayan bir çevrede yaşamadıklarını dile getirdi. Hükümetin Kyoto Protokolü’nü imzalamadığına değinen Şen, “ Devlet alınması gereken önlemleri vatandaşın sırtına yıktı. Türkiye kuraklık ve susuzluktan kıvrılırken hükümet bunun sözünü bile etmiyor” diye konuştu.
Şen, Çernobil’in etkilerinin devam ettiğini, Maraş’ta ovaların çimentoya bulanmaya, Antalya ve birçok kentte ormanların golf sahalarına, taş ocaklarına ve kâr tutkusuna feda edildiğine dikkat çekti.
‘Projeler hemen durdurulmalı’
Munzur’da da ekolojik sorunlar yaşadıklarını belirten Şen, yaşanan sorunları şöyle sıradı: “DSİ tarafından projelendirilen 8 adet baraj hayata geçerse, Munzur’da hayat binlerce yıllık tarihi, kültür ve içinde barındırdığı yüzlerce türü ile yok edilmiş olacak. Küresel şirketlerin madencilik faaliyetleri adı altında siyanür ile altın çıkarma projeleri de yakın zamanda karşımıza çıkacak tehlikelerin başında gelmektedir. Her askeri operasyondan sonra yüzlerce hektarlık ormanlarımızın yanması da yaşadığımız önemli tahribatlardır.”
Şen, Türkiye’nin ilk ve en büyük milli parklarından olan Munzur Vadisi Milli Parkı’na zarar verecek olan projelerin hemen durdurulması gerektiğini kaydetti. Sağlıklı çevrede yaşama hakkı taleplerini yineleyen Şen kamu yararına aykırı olan altın madenlerinin faaliyetlerine, baraj yapımına ve orman yangınlarının çıkarılmasına hemen son verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Basın açıklamasının ardından Tüncelili sanatçıların eşliğinde söylenen, ‘Dersim dört dağ içinde’, ‘Amerika katil katil’ gibi şarkılar ile eylem son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)
İzmir’de de protesto yürüyüşü vardı
İzmir Tuncelililer Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi bir grup ise Munzur üzerinde yapılmak istenen baraj projelerini protesto etmek amacıyla eski Sümerbank binası önünde bir araya geldi.
Türkçe ve Zazaca “Onlar öldüğünde biz de öleceğiz” yazılı pankartlar taşıyan grup, İzmir Büyükşehir Belediye binasına kadar yürüdü. Grup üyeleri sık sık “Munzur suyu özgür aksın” ve “Munzur, Hasankeyf, Allianoi bizimdir” sloganlarını atarken, taleplerinin yazılı olduğu tişörtler giydiler.
İHD İzmir Şube Başkanı Lütfü Demirkapı, DTP İzmir İl Başkan Vekili Yusuf Kaya ile SDP üyelerinin de destek verdiği açıklamayı grup adına yapan Tunceli Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Kemal Mutlu, Munzur Vadisi’nde 8 baraj ve hidroelektrik santral yapımının projelendirildiğine dikkat çekti. Yok olmamak için çoğalmak gerektiğinin altını çizen Mutlu, “Tüm insanlarımızı sularımızı çoğaltmaya çağırıyoruz. Siyanürlü altın aramalarına, barajlara, nükleer santrallere hayır diyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tarihin kalbine korucu hançeri!

SONRAKİ HABER

Bursa’da Hayat’la dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...