04 Haziran 2007 00:00

Tarihin kalbine korucu hançeri!

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Cudi ve Gabar Dağları’nın kesiştiği Kasrik Boğazı’nda bulunan 4 bin yıllık tarihi eserler, korucular tarafından yol yapılacak gerekçesi ile tahrip edildi. Korucuların sit alanı olan bölgede iş makineleri ile tarihi katletmelerine ise hiçbir yetkili müdahale etmedi

Paylaş

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Cudi ve Gabar Dağları’nın kesiştiği Kasrik Boğazı’nda bulunan 4 bin yıllık tarihi eserler, korucular tarafından yol yapılacak gerekçesi ile tahrip edildi. Korucuların sit alanı olan bölgede iş makineleri ile tarihi katletmelerine ise hiçbir yetkili müdahale etmedi.
Gabar ve Cudi Dağı’nın kesiştiği yerde bulunan ve 4 bin yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen Kasrik Boğazı’ndaki tarihi eserler, ‘yol yapılacak’ gerekçesi ile tahrip edildi.
Edinilen bilgilere göre, Kasrik eski Belediye Başkanı ve korucu Bahattin Şanlı, söz konusu yerde geçen yıl yaptırdığı restoranda yol yaptırmak için iş makineleri ile burayı tahrip ettirdi.
Kasrik beldesi korucuları, Şanlı’nın talimatı ile Hasret İnşaat’a bağlı dozerler ile sit alanı olan bölgede yol açarken, tarihi eserler büyük zarar gördü.
‘Çivi çakmak bile suç’
Şırnak Valiliği İl Meclis Başkanı Eyüp Tanış, konu hakkında soruşturma başlatılması için meclise başvuracaklarını belirtti. Fotoğraflarla kanıtlanan suçun kabul edilmeyeceğini belirten Tanış, “Bu bir doğa katliamıdır. Resmi olarak devletin sit alanı olarak belirlediği. Tarihi eserlerle dolu bir alanda, kazı yapmayı bir yana bırakın, çivi çakmak bile suçken, mağara ve kalıntıları bozmak kabul edilemez” dedi.
Kasrik beldesinde tarihi şehir kalıntıları, su bentleri, kayalar üzerine yapılmış freskler ve doğal kaya oluşumlarının bulunduğunu belirten Tanış, “Şırnak yolu üzerinde ve Cizre’ye 6 kilometre uzaklıkta bulunan Kasrik harabelerinin tarihi 4 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Bu kalıntılar yıllardır savaşın etkisine rağmen ayakta durabilmişlerdir. Bu eserlerle birlikte bir halk da yok edilmek istenmektedir” dedi.
‘Gündeme getireceğiz’
Şu ana kadar yıkımla ilgili girişimlerinin olmadığını ifade eden Tanış, şunları dile getirdi:
“O bölge Sit alanıdır, kazma bile vurulamaz. Yasak olmasına rağmen restoran işletiyorlar. Bugüne kadar dikkate almamışız. Araştırıyoruz ve konuyla ilgili ilk toplantıda valilik gündemine getireceğiz.”
Tanış, böylesi bir çalışma için il çevre müdürlüğü ve valilik makamından izin almaları gerektiğini belirterek, bu konuda gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. (Şırnak/DİHA)
Kerem Çelik
ÖNCEKİ HABER

Burdur Gölü kıyısı yosunlarla kaplandı

SONRAKİ HABER

Munzur’a sahip çıktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa