04 Haziran 2007 00:00

Niye Meclis’te bir tane işçi yok!

Seçimler yaklaşırken, Meclis’teki partiler de pek çok tartışma yürütüyor. Ama bu tartışmaların içinde işçilerin derdi ve bunların nasıl çözüleceği yok. Adana’daki taşımacılık işçileri de kendine bu soruyu soruyor. Meclis’te kendi sorunlarını yansıtacak temsilcilerinin olmadığını söyleyen işçiler, “Niye bir tane işçi Meclis’te yok?” diyor

Paylaş

Seçimler yaklaşırken, Meclis’teki partiler de pek çok tartışma yürütüyor. Ama bu tartışmaların içinde işçilerin derdi ve bunların nasıl çözüleceği yok. Adana’daki taşımacılık işçileri de kendine bu soruyu soruyor. Meclis’te kendi sorunlarını yansıtacak temsilcilerinin olmadığını söyleyen işçiler, “Niye bir tane işçi Meclis’te yok?” diyor.
İsteklerinin Meclis’teki mevcut partilerin içinde bir işçi görmek olmadığını aktaran ambar işçileri, geçmişte Meclis’e giden bazı sendikacıların işçilerin sorunlarını çözmekten yana hiçbir faaliyet göstermediklerini hatırlatıyorlar. Mevcut seçim sisteminin demokratik olmadığını düşünen işçiler, halkın kendi temsilcilerini seçebilmesi için mahalle mahalle komitler kurup buralardan adaylar çıkarmaları gerektiğini dile getiriyorlar.
‘Bir işçi bile canlarını sıkar’
Ambar işçilerinden İbrahim Halil Akkurtul, yaşanan seçim tartışmaları, mitingler ve birçok gelişmeden habersiz olduklarını aktarıyor. Meclis’te işçi hakkını savunacak hiçbir vekilin bulunmadığına değinen Akkurtul, “Bizden bir işçi çıksa bunlardan çok daha iyi yapar. En azından birçok işçi sorunu var bunları biliyoruz. Çünkü biz bu sorunları yaşıyoruz. Örneğin, asgari ücret çok düşük, bu parayla kim geçinebilir ki. En önce bir işçi bu sorunu çözer” diye konuşuyor. Mevcut partilerin bir işçiyi milletvekili adayı olarak gösterme gibi derdi olmadığını söyleyen Akkurtul, bir işçinin Meclis’te olduğu zaman oradakilerin canlarını sıkacak birçok şey söyleyebileceğini ifade ediyor.
Hangi vekil emeğiyle geçindi?
Yaşanan tartışmaların en çok işçileri etkilediğini dile getiren Şehmuz Çelik, “Artık tepişmeyi bıraksınlar. Bizim o kadar sorunumuz vardı, birini çözmediler. Bunlar hangi yüzle gelecek oy isteyecekler. Hangi milletvekili aç kalmış bugüne kadar? Hangi milletvekili emeğini satarak geçinmiş? Niye Meclis’te bir tane işçi yok? Ağa babalarının, aşiret reislerinin, kodamanların doldurduğu yerden medet bekliyoruz. Bu şekilde de çok bekleriz gibi geliyor” diyerek tepkisini dile getiriyor.
İşçilerin AKP Hükümeti döneminde yaşadıklarını göz önüne getirmesi gerektiğini ifade eden Çelik, “O kadar yer özelleştirildi. İşsizlik, yoksulluk arttı. Ama iyi şeylerde oldu. Bir TEKEL, SEKA işçisi tek başına hükümete karşı durdu. İstediklerini kısmende olsa gerçekleştirdiler. Bunlar sadece bir yerde oldu. Her yerde olsaydı da o zaman göreydiniz hükümeti, Meclis’i” diye konuşuyor.
Meclis demokratik değil
Bugüne kadar işçiye, emekçiye en büyük darbeyi CHP gibi partilerin vurduğunu söyleyen Abdullah Acun, Meclis’in demokratik olmadığını ifade ediyor. Bugün halkın iradesini yansıtacak bir seçim sistemi olmadığını ifade eden Acun, yüzde 10 barajı ile halkın iradesinin Meclis’e yansımadığını belirtiyor. Halkın, işçilerin ilk önce mahalle mahalle komiteler kurması gerektiğini aktaran Acun, bunun sadece seçimler için değil, birçok sorunun çözümü için de uygun olacağını kaydediyor.
AKP Hükümeti’nin uygulamalarından memnun olduğunu söyleyen Cezmi Soylu ise, seçimlerde AKP’nin birinci parti olacağını düşünüyor. İşçilerin Meclis’te temsil edilmesinin zor olduğunu belirten Soylu, “İşçilerde birlik yok. Hadi biri çıktı seçilmez. Seçilenin de ne yapacağı belli değil. Bayram Meral, Türk-İş başkanı gitti de ne yaptı işçi için” diye soruyor. (Adana/EVRENSEL)
Erman Koçak
ÖNCEKİ HABER

Emniyet’ten işçi hakkına hile

SONRAKİ HABER

KONUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...