04 Haziran 2007 00:00

Emniyet’ten işçi hakkına hile

İşçi eylemlerinde ve 1 Mayıs’larda sert tutumuyla dikkat çeken Emniyet Müdürlüğü, bünyesinde çalıştırdığı işçilere de hak tanımıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün temizlik ve yardımcı hizmetleri kadrosunda çalışan 350 kişi, 15 yıldır ihale yöntemiyle çalışan şirketler nedeniyle mevsimlik işçi gibi çalıştırılıyor

Paylaş

İşçi eylemlerinde ve 1 Mayıs’larda sert tutumuyla dikkat çeken Emniyet Müdürlüğü, bünyesinde çalıştırdığı işçilere de hak tanımıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün temizlik ve yardımcı hizmetleri kadrosunda çalışan 350 kişi, 15 yıldır ihale yöntemiyle çalışan şirketler nedeniyle mevsimlik işçi gibi çalıştırılıyor. Güvenlik gerekçesiyle değiştirilmeyen bu personel, 9 aylık ihalelerle ismi değişen şirketlerde, sürekli kıdemleri sıfırlanarak, izinsiz ve tazminatsız çalıştırılıyor. Çalışanların 1992 yılından bu yana, tüm hakları gasp edilerek çalıştırıldığı belirtiliyor. Emniyet’te 350 kişi, 15 yıl önce güvenlik soruşturması yapılmasının ardından teşkilata alındılar. Ardından kurulan özel temizlik şirketi Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal ve Bakım Daire Başkanlığı tarafından yapılan ihaleyi alarak bu personeli taşeron olarak çalıştırmaya başladı. Ancak yapılan ihale 9’ar aylık olduğu için personel yeni kurulan şirkete devrediliyor.
Bir yılı tamamlamayan şirketler aslında sahipleri değişmemesine rağmen, bu devir işlemini yaparken çalışanların tüm haklarını da ellerinden aldı. Mesleki kıdemleri bulunmayan sigortalı personel, böylece 15 yılda 20’ye yakın şirket üzerinden çalıştırıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü ise işçilerin kıdem, ikramiye ve izinlerinin gasp edilişine sessiz kaldı. Son olarak firmalardan biri bununla da yetinmeyip, geçtiğimiz yıl tüm çalışanlara verilen vergi iadesini toplamasına rağmen, toplam 157 bin 500 YTL’yi personeline dağıtmadı. Asgari ücretle çalışan 350 işçi, “duruma itiraz edenlerin” en ağır işlere verilmesi nedeniyle sessiz kalmayı yeğlerken, hem devletten hem de işçilerden yıllardır hak gaspeden şirkete ilişkin sorulara yanıt veren Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, “Biz bu hizmeti taşeron firmalardan alıyoruz. Bizimle ilgili bir şey değil. Bu personelin tüm hakları şirketle çalışanları arasında” demeyi tercih etti. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

TTB işçi sağlığı kurslarını geliştiriyor

SONRAKİ HABER

Niye Meclis’te bir tane işçi yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...